گروه بورس کالا- در هفته گذشته اکثر قیمت‌ها در بازارهای جهانی ثابت ماندند؛ البته در بعضی موارد شاهد افت قیمت‌ها بودیم ولی در واقع این اصلاح قیمت‌ها و برگشت به سطح متعادل آنهاست، در اولین هفته فروردین‌ماه قیمت‌ها در خارج از ایران به یکباره و به شدت افزایش یافت. از آنجا که قبل از این افزایش موجودی انبارها با کالاهای ارزان تا حدودی تامین شده بود، خریدارها عقب نشستند در حالی که تولیدکننده‌ها به بهانه افزایش قیمت مواد اولیه روی پایه جدید قیمت‌ها اصرار داشتند. پس از گذشت حدود ۴۰ روز، با عدم استقبال خریداران از یک طرف و کاهش قیمت سنگ‌آهن و قراضه از سوی دیگر، شاهد بازگشت قیمت‌ها بودیم. این به معنای به تعادل رسیدن قیمت‌هاست و ادامه آن ثبات بهای کالاها، مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به بررسی بازارها پرداخته است که در پی می‌آید:

بیلت رو به کاهش بود

قیمت بیلت در هفته قبل رو به کاهش بود. تایوانی‌ها بیلت را با ۴۰ دلار کاهش در ۶۲۰ دلار هر تن سی اف آر خریدند. عرضه کنندگان سی آی اس بیلت را ۵۸۰ تا ۶۰۰ دلار هر تن فوب دریای سیاه پیشنهاد می‌دهند. عرضه‌کنندگان بیلت سی آی اس تولید ماه مه خود را فروخته‌اند. قسمت عمده‌ای از کارخانه‌های سی آی اس در ماه آینده برای تعمیرات تعطیل هستند. از طرف دیگر با احتمال خرید قراضه توسط ترک‌ها احتمالا قیمت قراضه و به‌دنبال آن بیلت هم افزایش خواهد یافت. ضمن آنکه اکثر کارخانه‌های سی آی اس تا ۲۰/۲/۸۹ تعطیل هستند. با این حال شایعاتی در بازار هست که بیلت محصول بالکان در ۵۵۰ دلار فوب معامله شده است. این در حالی است که قیمت بیلت در بورس لندن هم تا ۳۴ دلار هر تن کاهش یافت و در قیمت ۴۸۶ دلار نقدی معامله شد. از آنجا که در پایان ماه ژوئن کارخانه‌های اروپایی باید بیلان ۶ ماهه خود را به سهامداران بدهند، بعید است که این روند تا یک ماه آینده تغییر کند.

دلایل نزول قیمت بیلت در ایران

قیمت بیلت در ایران هم هفته قبل روند رو به تنزل داشت. چند عامل برای کاهش قیمت بیلت مطرح است:

اول- رکود بازار مقاطع و کاهش قیمت آنها

دوم- افت تولید کارخانه‌ها

سوم- عرضه زیاد بیلت

قیمت بیلت در خلال یک هفته حدود ۲۰ تومان هر کیلو به‌خصوص برای سایز ۱۵۰ تنزل یافت و به مرز ۶۰۵ تومان هر کیلو روی تریلی در انزلی هم رسید. این در حالی است که حداقل قیمت بیلت ۶۲۰ دلار سی اف آر انزلی می‌باشد. احتمال دارد روند رو به سقوط قیمت بیلت در هفته آینده کند شود، ولی ثبات بازار بیلت بسته به بازار مقاطع است.

بازار کساد مقاطع

بازار مقاطع به‌دنبال بیلت و قراضه در اکثر نقاط دنیا کساد و روند قیمت‌ها هم نزولی بود. در امارات بازار مقاطع راکد است و قیمت میلگرد تا ۶۸۰ دلار هر تن کاهش یافته است. در چین کارخانه‌ها قیمت مقاطع را بین ۶۷۰ تا ۶۹۰ دلار نگه داشته‌اند، ولی بازار ساکت است، در مصر که بازار مقاطع گرم بود، حالا ساکت شده، همه انتظار کاهش قیمت را دارند. در عربستان قیمت میلگرد که صعودی بود آرام شده است. کارخانه مادر در مصر قیمت میلگرد را هفته گذشته ۵۴ دلار پایین آورد و به ۶۸۴ دلار هر تن رساند. بازار مقاطع در ترکیه هم کساد بود ترک‌ها قیمت میلگرد صادراتی را تا ۶۲۰ دلار فوب پایین آورده‌اند، ولی باز هم خریدار کم است. در اروپا بازار مقاطع تقریبا ثابت ماند، علت آن هم این است که پایه قیمت‌ها در اروپا از دیگر نقاط دنیا ارزان‌تر بوده است. میلگرد در اروپا هر تن ۷۴۰ دلار و مقاطع ۷۷۰ دلار است.

معاملات مقاطع در ایران کند شد

در هفته گذشته ذوب‌آهن عرضه خود را با قیمت‌های پایین‌تر نسبت به هفته قبل شروع کرد، ضمن آنکه سبدهای پیشنهادی از تنوع بیشتری برخوردار بود و مقادیر هر سبد هم در سطح زیر ۳۰۰۰ تن بود، طبعا مخاطبان بیشتری را جذب می‌کرد. ولی به‌رغم این سیاست‌ها، معاملات زیادی صورت نگرفت. روند قیمت‌ها در بازار مقاطع همچنان نزولی بود که بیشتر ریشه در نبود تقاضا دارد. میلگرد و تیرآهن به‌طور متوسط ۲۰ تومان کاهش قیمت داشتند. نبشی و ناودانی روز شنبه تا ۳۰ تومان هر کیلو قیمت داشتند ولی تقاضا نبود. به همین دلیل کاهش قیمت در طول هفته تا چهارشنبه ادامه یافت، البته یک علت افت قیمت، تنزل قیمت بیلت هم است. در شرایط فعلی چشم‌انداز خوبی برای بازار مقاطع نیست؛ به‌خصوص آنکه شایع شده است که دولت صادرات مقاطع را متوقف کرده است تا برای هدفمند کردن ذخیره‌سازی کند. این شایعه باعث شده تا بسیاری از دست‌اندرکاران سیاست صبر و انتظار را در پیش گیرند.

سکوت دوباره در بازار ورق

بازار ورق در هفته گذشته ساکت بود. اوکراین ورق گرم کویل را به اروپا در ۶۸۰ دلار سی اف آر فروخت. خریداران اروپایی در حالت انتظار نشسته‌اند، چون در هفته گذشته بعضی پیشنهادهای ارزان در آن قاره عرضه شده است؛ به‌خصوص آنکه تقاضا افزایش نیافته است. در آمریکا قیمت‌ها ثابت مانده، ورق گرم کویل ۷۰۰ تا ۷۴۰ دلار هر شورت تن باقیمانده و ورق سرد ۸۱۰ دلار، ولی معامله کم است و خریدارها انتظار دارند قیمت‌ها کاهش یابد. ترک‌ها قیمت ورق گرم محصول اوکراین را ۴۰ دلار ارزان‌تر در قیمت ۶۷۰ دلار سی اف آر خریدند، ولی خریدها محدود است. در چین قیمت ورق گرم تا ۶ دلار هر تن پایین آمد، ولی همه انتظار دارند قیمت باز هم پایین بیاید چون موجودی بالاست. در خاورمیانه هم تقاضا زیاد نیست چون همه انتظار دارند قیمت‌ها کاهش یابد؛ ضمن آنکه فصل تعطیلات در پیش است و فعالیت‌ها در این فصل کاهش می‌یابد. این در حالی است که قیمت ورق سرد در اکثر نقاط تقریبا ثابت مانده بخصوص در چین که تقاضای لوازم خانگی و اتومبیل در آن بالا است.

نزول شدید قیمت ورق در ایران

بازار ورق در هفته گذشته در ایران نزولی بود. ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر همچنان در شرایط نزولی شدید قراردارد. اول هفته قیمت این کالا تا ۵۸۵ تومان هر کیلو در انزلی هم رسید. در اواسط هفته قیمت بالا رفت تا ۶۱۰ تومان هم رسید، ولی روز چهارشنبه دوباره قیمت آرام شد و به ۶۰۰ تومان برگشت، پیش‌بینی می‌شود با عرضه‌های آینده قیمت این کالا تا مرز ۵۵۰ تومان برسد. ضخامت‌های دیگر ورق گرم تقریبا با ثبات بود در مورد ورق سرد قیمت‌ها تا ۱۵ تومان هر کیلو پایین آمد. به‌رغم محدودیت عرضه، به‌علت نبودن تقاضا قیمت‌ها ثابت مانده است و نوسان محدودی دارد. ورق رنگی و گالوانیزه هم تقریبا بدون تغییر بودند؛ ولی بازار آنها هم راکد است. شایعه توقف صادرات مبارکه در هفته آینده و عرضه این کارخانه توسط سرویس سنترها در بازار، قیمت‌ها را به کف خود رسانده، اما عده‌ای انتظار دارند مبارکه مثل هفته قبل قیمت را پایین بیاورد. بنابراین بازار فعلا در سکوت است؛ ضمن آنکه کمبود تقاضا اجازه بالا رفتن قیمت را نمی دهد. در هفته گذشته قزاق‌ها ورق سرد را در ۷۶۰ دلار سی اف آر بندر انزلی عرضه کردند که نسبت به پیشنهاد یک ماه قبل ۷۰ دلار کاهش نشان می‌دهد؛ ولی میزان عرضه آنها بسیار محدود است.

بازگشت سنگ آهن به نرخ ۱۷۳ دلار

در هفته گذشته سنگ‌آهن به روند نزولی خود ادامه داد و تا مرز ۱۷۳ دلار هر تن سی اف آر بنادر چین برای خلوص ۶۲ درصد رسید. در معاملات سوآپ سنگاپور هم قیمت از ۲۵/۱۸۳ دلار به ۳۰/۱۶۴ دلار هر تن سی اف آر بنادر چین رسید. این روند طی دو هفته آینده هم احتمالا ادامه خواهد داشت. کاهش قیمت سنگ‌آهن تا ۱۵۰ دلار هم پیش‌بینی شده است، ولی اکثر دست‌اندرکاران معتقدند که این روند به دلایل زیادی نمی‌تواند ادامه داشته باشد؛ به‌خصوص آنکه کارخانه‌ها به علت افزایش ناگهانی قیمت سنگ‌آهن در دو ماه اخیر، خرید کمی انجام داده‌اند و موجودی پایین دارند ضمن آنکه از ماه آینده تا سه ماه برداشت سنگ‌آهن از هند به علت باران‌های موسمی عملا مقدور نیست. از سوی دیگر دولت استرالیا مالیات برداشت از معادن را دو برابر کرده همه این عوامل نشان می‌دهد که در فصل بعدی قیمت افزایش خواهد یافت. بعضی از منابع پیش‌بینی می‌کنند قیمت سنگ‌آهن تا ۲۲۰ دلار هر تن هم بالا برود. در هر حال سال ۲۰۱۰ سال سنگ‌آهن است.

کاهش ۲۰ تا ۳۰ دلاری قیمت قراضه

قراضه هم مثل سنگ‌آهن در هفته گذشته روند نزولی داشت. قراضه کلاس ۳ اروپا، ۴۰۳ تا ۴۱۶ دلار معامله شد که ۲۰ تا ۳۰ دلار نسبت به هفته قبل ارزان‌تر بود. پیش‌بینی می‌شود قراضه در اروپا تا ۳۰ یورو دیگر در خلال ماه مه کاهش یابد، در حال حاضر اکثر کارخانه‌های اروپا موجودی قراضه در حد کافی دارند و با توجه به روند نزولی قیمت این کالا، تمایلی به خرید نشان نمی‌دهند. قراضه صادراتی آمریکا به چین در هفته قبل تا ۲۰ دلار افت کرد و به ۴۳۰ دلار هر تن سی اف آر برای مخلوط ۸۰-۲۰ رسید. همین قراضه وارداتی از خاورمیانه در سنگاپور ۳۸۰ دلار سی اف آر و در ویتنام ۴۱۰ دلار سی اف آر معامله شد. کره هم قراضه را از ژاپن تا ۱۰ دلار ارزان‌تر خریداری کرد. با توجه به کاهش قیمت‌ها، خریدارهای خاوردور کما بیش در بازار دیده می‌شوند. همه به خریدهای ترک‌ها دل بسته‌اند، ولی ترک‌ها هفته قبل با احتیاط ۲۵ هزار تن قراضه آ۳ را ۴۱۷ دلار هر تن خریدند. آنها ۱۸ هزار تن قراضه را هم از آمریکا ۴۱۴ دلار سی اف آر معامله کردند که چهل درصد آن قراضه خرد شده بود. قیمت‌ها به‌طور متوسط ۲۰ دلار هر تن پایین آمده است. این روند ادامه دارد چون قراضه رو به بالاست؛ به‌خصوص صادرات آن از آمریکا افزایش یافته است.