پساز ماهها کشمکش، صورت گرفت
تمهیدات ویژه در برابر آهنآلات وارداتی بیکیفیت
وحید مرندیمقدم، مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد:گزارشی در خصوص واردات آهن غیراستاندارد دریافت نشده است
محمد صادق مفتح، معاون توسعه داخلی وزارت بازرگانی:موسسه استاندارد باید پاسخگوی واردات آهنآلات بیکیفیت به کشور باشد
وحید مرندیمقدم، مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد:گزارشی در خصوص واردات آهن غیراستاندارد دریافت نشده است گروه بورس کالا- با شدت گرفتن اعتراضات فعالان بازار نسبت به محصولات بیکیفیت وارداتی مسوولان پس از ماهها اعتراض بر آن شدند تا در جلسهای مشکلات این صنعت را مورد بررسی قرار دهند. در این جلسه که روزچهارشنبه در دفتر محمد صادق مفتح، معاون داخلی وزارت بازرگانی برگزار شد نمایندگانی از سازمان توسعه تجارت، امور صنایع فلزی وزارت صنایع و معادن،سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو)، بانک مرکزی، گمرک جمهوری اسلامی ایران، شرکت بورس کالای ایران و انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، حضور یافتند. این جلسه به منظور بررسی مشکلات صنعت فولاد و ارائه راهکارهایی برای برون رفت از مشکلات این صنعت برگزار شد و در این جلسه مقرر شد تا قیمت تمام شده کارخانههای فولادساز برآورد شده و در اختیار سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان قرار گیرد تا در صورت به خطر افتادن حاشیه سود تولیدکنندگان از سوی وزارت بازرگانی اقدامات حمایتی لازم صورت بگیرد.
همچنین در این جلسه مقرر شد تا باقیمانده محصولات بازرگانی دولتی که حجم آن ۳۵هزارتن است و طی دو سال گذشته به کشور وارد شده و در حال حاضر با نام محصولات انباری و با کیفیت پایین درآمده که مقرر شده از این به بعد طی هماهنگیهایی که شرکت بازرگانی دولتی با انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران خواهد داشت این محصولات به فروش برسد، زیرا این شرکت به دلیل محدودیتهایی که داشته تاکنون مجبور به فروش محصولات مذکور در بورس کالا بوده و به دلیل اینکه مدت زیادی از واردات کالاهای مذکور گذشته کیفیت مناسبی نداشته و موجب نرخشکنی در بورس شده است که فروش این محصولات به تازگی موجبات اعتراض بسیاری از فعالان بازار و تولیدکنندگان را فراهم آورده است.
مقصر اصلی چه کسی است؟
در حالی که مبادله تیرآهنهای بیکیفیت همچنان در بازار و بورس کالا ادامه دارد مسوولان بر سر این موضوع که مقصر اصلی واردات این کالاها چه کسی میتواند باشد در حال بحث و بررسی هستند و با وجود آنکه رییس هیاتمدیره بورس کالا تیرآهنهای مذکور را دارای مدارک لازم واردات از جمله استاندارد میداند، مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد اظهار داشته گزارشی در خصوص واردات آهنآلات بیکیفیت به کشور از ادارات کل استانی دریافت نکرده است.
وحید مرندیمقدم، مدیرکل نظارت بر اجرای استاندارد سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، با بیان این مطلب به خبرگزاری موج اظهار داشت: در صورتی که آهنآلات بیکیفیت در بازار دیده شود باید مشخص شود که به طور رسمی وارد شده یا از طریق قاچاق به کشور وارد شده است.وی افزود: آهنآلاتی که از مبادی رسمی وارد کشور میشود تا زمانی که سازمان استاندارد مجوز ورود آن را صادر نکند از گمرک ترخیص نمیشود و فقط از طریق قاچاق امکان ورود آهنآلات بیکیفیت به بازار وجود دارد.
مرندیمقدم با بیان اینکه تمام کالاهای مشمول استاندارد اجباری این پروسه را طی میکنند، تصریح کرد: در صورتی که کالایی خارج از مبادی رسمی به کشور وارد شود، گمرکات نیز از آن مطلع نمیشوند که به سازمان استاندارد اعلام کنند.
وی اضافه کرد: در صورتی که سازمانی اطلاعات مکتوبی در مورد ورود آهنآلات بیکیفیت به کشور دارد به سازمان استاندارد اعلام کند تا صحت و سقم آن توسط اینسازمان مشخص شود.
بر اساس این گزارش، چندی پیش رییس اتحادیه کشوری آهنفروشان از ورود پنج هزار تن آهنآلات بیکیفیت به کشور و عرضه آن در بورس کالا خبر داده بود. در همین حال، محمدصادق مفتح، معاون توسعه داخلی وزارت بازرگانی نیز سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران را مسوول بررسی و کنترل کیفیت کالاهای وارداتی دانست و عنوان کرد که این سازمان باید پاسخگوی واردات آهنآلات بیکیفیت به کشور باشد. این در حالی است که محمدرضا شهیدیتبار، رییس هیاتمدیره بورس کالا نیز پذیرش و عرضه محصولات در بورس کالا را منوط به اخذ مجوزهای لازم از سوی موسسه استاندارد دانست و اظهار داشت: بیدقتی موسسه استاندارد باعث ورود تیرآهنهای با کیفیت پایین به کشور شده است.
محصولات فولادی وارداتی فاقد کیفیت در بورس کالا!
درهمین حال یک مقام مسوول در سازمان حمایت از معامله محمولههای میلگرد وارداتی فاقد کیفیت لازم در بورس کالا خبر داد و اعلام کرد به منظور جلوگیری از مصرف این کالا در پروژههای عمرانی به مکاتبه با موسسه استاندارد و بورس کالا اقدام کردهایم.مدیرکل کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان در گفتوگو با مهر درباره عرضه میلگردهای وارداتی در بورس کالا گفت: در حال حاضر تولید، واردات، تمرکز، توزیع و فروش محصولات فولادی نظیر میلگرد، تیرآهن، ورق و .. مطابق با مجموعه قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مشمول استاندارد اجباری میباشند.
سید داوود موسوی افزود: همچنین بر اساس مصوبه هیاتوزیران به شماره ۷۹۸۸۰/ت ۳۰۸۹۱ مورخ ۲۳/۱۲/۱۳۸۴ کلیه مواد، مصالح و فرآوردههای ساختمانی میبایست به صورت کاملا استاندارد تولید و عرضه گردد که در این راستا اقدامات مناسبی از طریق دستگاههای متولی از جمله وزارت مسکن و شهرسازی، وزارت بازرگانی، موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، سازمان نظام مهندسی و ... صورت پذیرفته است.
وی با بیان اینکه محصولات فولادی اصلیترین عنصر در استحکام هر ساختمان و سازه عمرانی است، اظهار داشت: رعایت استانداردهای آن اجباری است، همچنین نظر به نیاز بالای بازار داخل (حدود ۲۵۰۰ هزار تن تیرآهن و حدود ۶۷۰۰ هزار تن میلگرد) و پایین بودن توان تولید کشور (در حدود ۵۲۰۰ هزار تن میلگرد و ۱۷۵۰ هزار تن تیرآهن) سالانه حدود ۱۵۰۰ هزار تن میلگرد و ۸۰۰ هزار تن تیرآهن از طریق واردات به بازار محصولات فولادی کشور تزریق میشود.
انبار طولانی مدت محصولات وارداتی فولادی
مدیرکل کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان تصریح کرد: با توجه به کاهش تقاضا و قیمت آهنآلات در انتهای سال ۱۳۸۷ و سال ۱۳۸۸ شاهد انبار طولانی مدت محصولات وارداتی و نهایتا کاهش کیفیت آن بودهایم و مباحثی درخصوص مشکلات استاندارد محصولات وارداتی مطرح شد؛ به طوری که خریداران از طریق بورس کالا یکی از شروط تحقق معامله خود را «شرط رویت کالا» مطرح کردند.
معامله محمولههای میلگرد وارداتی فاقد کیفیت لازم در بورس کالا
موسوی با اعلام اینکه طی سال ۱۳۸۷ در حدود ۲۶۰ هزار تن میلگرد وارداتی چینی و ترک در بورس کالا عرضه که حدود ۵۲ هزار تن از این محصولات معامله شد و بخشی نیز در خارج از بورس به فروش رسیده است، گفت: در ۸ ماهه اول سال ۱۳۸۸ نیز حدود ۲۳۷ هزار تن میلگرد وارداتی عرضه که ۱۴۲ هزار تن از آن در بورس کالا معامله شد. از طرفی در سال جاری شاهد افزایش حجم تقاضا در این خصوص هستیم که نشاندهنده واکنش مثبت بازار در قبال عرضه و معامله کالاهای وارداتی در بورس کالا است.
وی در عین حال اظهار داشت: متاسفانه در تابستان سال جاری مشاهده شد برخی از محمولههای میلگرد وارداتی که به علت انباشت طولانی مدت و عدم نگهداری با مشکل کیفی مواجه شدهاند تحت عنوان قراضه فولادی عرضه و معامله شد و این سوال را درپی داشت که چگونه از عدم استفاده این محصولات در پروژههای عمرانی و مسکونی میتوان اطمینان حاصل کرد؟
مکاتبه برای عدم استفاده در پروژههای عمرانی
مدیرکل کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان مطرح کرد در این خصوص سازمان حمایت در راستای احقاق حقوق مصرفکنندگان و جلوگیری از مصرف این کالا در پروژههای عمرانی اقدام به مکاتبه با موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و همچنین بورس کالا کرده که در این خصوص بورس کالا میبایست برای جلوگیری از عرضه محصولات فاقد کیفیت اقدام کند. همچنین موسسه استاندارد نیز در این راستا بایستی اقدامات نظارتی خود را معمول و نتایج آن را به اطلاع عموم برساند.
هشدار به مصرفکنندگان محصولات فولادی
موسوی همچنین اعلام کرد هشدارهای لازم به برخی مصرفکنندگان عمده از جمله وزارت مسکن و شهرسازی و ... در جهت عدم استفاده از این محصولات در پروژههای عمرانی و بخش مسکن داده شده است.
وی با بیان اینکه انبار طولانی مدت محصولات فولادی در شرایط نادرست باعث افت کیفیت و بروز مشکلاتی برای این گونه محصولات میشود، گفت: بر همین اساس، موضوع استاندارد محصولات بیشتر به خواص داخلی و شرایط تولید بستگی دارد که با بازرسی ظاهری قابل اندازهگیری نیست، ضمن اینکه در این مواقع لزوم بررسی موضوع توسط کارشناسان موسسه استاندارد ضروری بوده که تاکنون نتیجهای از فرآیند اقدامات به این سازمان اعلام نشده است.
جوابیه بورس کالا
این درحالیاست که بورس کالا با ارسال جوابیهای محصولات مذکور را دارای استاندارد دانستهاست، متن زیر مشروح کامل جوابیه است.
عرضه کالاهای وارداتی در بورس کالا بر اساس مقررات موجود و با دریافت کلیه اسناد و مدارک مربوط به واردات کالا و اخذ تضامین و تعهدات لازم انجام میپذیرد. مرجع تدوین و تعیین استاندارد موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی میباشد و بورس کالا همواره دارای تعامل با موسسه مذکور بوده است و در خصوص کالای وارداتی، ترخیص کالا (در خصوص کالای مشمول استاندارد اجباری) منوط به مجوز استاندارد و براساس بازرسیهای صورت گرفته توسط شرکتهای بازرسی بینالمللی است.
در خصوص عرضه کالای وارداتی سال ۱۳۸۸ ذکر نکاتی ضروری است که کالای مذکور توسط شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی جهت پذیرش و عرضه به بورس کالا ارائه شد و شرکت مذکور نیز بر اساس تصویب نامه هیات وزیران و با توجه به ضوابط و مقررات جاری شرکت بورس کالا اقدام به عرضه این کالاها کرده است.کالای مذکور دارای مدارک و مستندات کامل ذکر شده بوده و جهت اطمینان خریداران با توجه به نگهداری کالا در انبار، بورس کالا علاوه بر اخذ تضامین لازم شرط رویت خریدار را جهت عرضه اعلام نمود تا حقوق خریداران از این جهت محفوظ باشد، علاوه بر آنکه بازدید از انبارهای ذکر شده نیز توسط بورس کالا انجام شده است. استقبال خریداران از خرید کالای مذکور از آمار معاملات بورس کالا کاملا مشخص است، ضمنا زمان نگهداری در انبار ماهیت استاندارد کالا را تحت شعاع قرار نمیدهد و تنها ممکن است سطح ظاهری از نظر رنگ تغییر داشته باشد.
ارسال نظر