افزایش ظرفیت تولید فولاد درگرو ممانعت از واردات محصولات بی‌کیفیت خارجی

گروه بورس کالا- زهرا مسافر: همانند دوره‌های اخیر و به دنبال واردات بی‌رویه محصولات آهنی در بازار داخل اغلب فعالان صنعت فولاد کشور خواستار حمایت دولت از صنعت فولاد داخل و محدودیت در امر واردات فولاد و محصولات فولادی شدند.

این فعالان معتقدند در شرایطی که تولید‌کنندگان داخل از توان لازم برای افزایش تولید فولاد در کشور برخوردارند، دولت باید با اعمال سیاست‌های حمایتی بستر لازم برای این امر را فراهم کند.

به اعتقاد فعالان صنعت فولاد کشور، هم‌اکنون ۱۰ میلیون تن ظرفیت نصب شده در بخش خصوصی برای تولید فولاد در کشور وجود دارد و دولت باید برای حمایت از این صنعت و افزایش تولید در صورت ادامه سیاست واردات نسبت به واردات شمش اقدام کند تا محصولات نهایی. در این میان انجمن تولید‌کنندگان صنفی فولاد ایران نیز همانند دیگر فعالان در این بخش با انتقاد از واردات تیرآهن‌های بی‌کیفیت چینی به کشور طی جلسه ای خواستار حمایت دولت شدند که در این خصوص حمیدرضا طاهری‌زاده، نایب‌رییس انجمن تولید‌کنندگان فولاد در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای‌اقتصاد گفت: هم‌اکنون ۱۰ میلیون تن ظرفیت نصب شده برای تولید فولاد در بخش نورد خصوصی وجود دارد که سالانه به ۷ میلیون تن شمش فولاد نیازداریم.

نیاز سالانه کشور به ۷ میلیون تن شمش فولاد

وی افزود: از میزان ۷ میلیون تن نیاز سالانه به شمش فولاد در کشور ۳ میلیون تن در داخل کشور تولید و حدود ۴ میلیون تن از طریق واردات تامین می‌شود، از این رو دولت برای حمایت بیشتر از این صنعت باید نسبت به واردات شمش فولاد اقدام کند.

نایب رییس انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران تصریح کرد: هم‌اکنون ۳ میلیون تن ظرفیت تولید نورد در کشور وجود دارد، اما با کمبود مواد اولیه لازم در کشور روبه‌رو هستیم.

وی خاطرنشان کرد: در این میان خرید شمش از محل تولید داخل در اولویت کارخانه‌های نوردی باید قرار گیرد که این امر مستلزم تامین تسهیلات و منابع مورد نیاز از سوی دولت برای خرید مواد اولیه از تولید داخل است.

تسهیلات و منابع بانکی برای خرید شمش داخلی تخصیص یابد

به گفته طاهری‌زاده، سیستم بانکی کشور برای حمایت هر چه بیشتر از تولید داخل باید تسهیلات مورد نیاز را در اختیار خریداران شمش از محل تولید داخل قرار دهد.

وی افزود: دولت باید شرایط برابر برای خرید مواد اولیه همانند خارج از محل تولید داخل برای خریداران بگذارد تا آنها بتوانند از طریق سیستم بانکی اعتبارات اسنادی یک ساله به صورت ری‌فاینانس یا یوزانس گشایش اعتبار کنند.

نایب‌رییس انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران گفت: در چنین شرایطی وارد‌کنندگان یا کارخانه‌ها به مراتب برای خرید شمش مورد نیاز خود راحت‌تر خواهند بود و با سرعت بیشتری محصول به دست مصرف‌کننده می‌رسد.

وی تصریح کرد: در صورت حمایت سیستم بانکی برای خرید مواد اولیه از محل تولید داخل علاوه بر آنکه تولید‌کنندگان داخلی مواد اولیه انگیزه بیشتری برای تولید پیدا خواهند کرد، بلکه از این طریق سرمایه‌گذاری میلیاردی بانک‌ها در کارخانه‌های تولید‌کننده شمش با سرعت بیشتری به نتیجه مطلوب خواهد رسید و این امر به کاخانه‌های نوردی نیز سرایت می‌کند.

واردات باید هماهنگ با تقاضا صورت پذیرد

طاهری‌زاده همچنین خواستار جلوگیری از واردات محصولات بی‌کیفیت خارجی شد و خاطرنشان کرد: در صورت جلوگیری یا محدودیت واردات محصولات بی‌کیفیت خارجی به کشور ظرفیت تولید داخل از حدود ۳۰ درصد کنونی افزایش خواهد یافت.

وی اظهار داشت: واردات فولاد باید با میزان تقاضا در کشور برای این محصول تطابق داشته باشد و وزارت بازرگانی نسبت به میزان تقاضا اجازه ثبت سفارش و گشایش اعتبار دهد.

نایب‌رییس انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران گفت: هم‌اکنون تولید‌کنندگان فولاد کشور از توانایی لازم برای تامین مواد اولیه و محصولات فولادی در کشور برخوردارند؛ مشروط بر آنکه وزارت بازرگانی با اعمال مکانیزم‌های لازم از جمله افزایش تعرفه و محدودیت واردات از تولید داخل حمایت کند.

اعمال تعرفه واردات فولاد به صورت شناور

وی تاکید کرد: دولت باید با اعمال تعرفه واردات فولاد به کشور به صورت شناور در شرایط لازم از کاهش قیمت‌ها که هم‌اکنون بر بازار فولاد کشور حاکم است و همچنین روند تورمی ‌جلوگیری کند.

وی درخصوص محصولات وارداتی به کشور افزود: برای میلگرد و تیرآهن در هر کشوری استاندارد ملی تعریف شده است، اما هر نوع استانداردی در کشور ما کارآیی ندارد.

طاهری‌زاده درخصوص تیرآهن‌های وارداتی چینی تصریح کرد: تیرآهن‌های وارداتی چینی عرضه شده از طریق بورس کالای ایران فاقد استاندارد ملی است و درصورت برخورداری از برگه استاندارد با استاندارد ملی کشور ما تطابق لازم را ندارد.

به گفته وی، بورس کالای ایران همان‌گونه که از مصرف‌کنندگان کارمزد دریافت می‌کند، نسبت به کنترل برگه‌های بازدید کیفی محصولات فولادی موظف است.

نایب رییس انجمن تولید‌کنندگان فولاد ایران خاطرنشان کرد: با وجود آزمایشگاه‌های کنترل کیفیت در کشور، گمرک باید نسبت به کنترل استاندارد ملی محصولات فولادی وارداتی به کشور دقت زیادی کند.

پیش‌بینی افزایش قیمت فولاد در بازارهای جهانی

وی درخصوص پیش‌بینی وضعیت آینده بازار فولاد گفت: در سال جاری میلادی قیمت‌های جهانی فولاد با رشد مواجه شده که پیش‌بینی‌ها حاکی از ادامه این رشد است. طاهری‌زاده افزود: هم‌اکنون هر تن شمش فولاد به نرخ ۴۴۵ دلار، ورق ۲ سیاه ۵۵۰ دلار، میلگرد ۵۰۰ دلار و ورق تخت به قیمت ۵۲۰ دلار عرضه می‌شود. وی تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود در سال میلادی جدید حداقل قیمت فولاد با رشد ۲۰ تا ۳۰ دلاری در هر تن در بازارهای جهانی مواجه شود.