دلایل رشد قیمت قراضه در بازارهای جهانی
گروه بورس کالا- بهرغم آمادگیهای بازار برای رویارویی با افزایش تقاضای فولاد، طی ۴۵ روز گذشته بازار جهانی قراضه افزایش قیمت شدیدی را تجربه نمود. علت اصلی این افزایش، موجودی کم کارخانهها است؛ چراکه تقاضای واحدهای کوچک هنوز خیلی پایین است.
مطمئنا یکی از دلایل اصلی افزایش جهانی قیمت قراضه، رشد قیمت در کشورهای صادرکننده یعنی آمریکا و کشورهای اروپایی است. با افزایش خرید کارخانههای آمریکایی در ماه نوامبر، طی مدت یک ماه قیمتها در بازار داخلی ۴۰ تا ۸۰ دلار هر تن بالا کشید. در اروپا نیز قیمت قراضه ۲۰ تا ۳۰ یورو هر تن نسبت به نیمه اول نوامبر افزایش یافته، در نتیجه صادرکنندهها به تبعیت از قیمتهای داخلی قیمت خود را بالا بردهاند.
در همین حال انجمن آهن و فولاد آمریکا، در گزارشی اعلام کرد: بیشترین تولید هفتگی فولاد خام آمریکا مربوط به هفته آخر ماه جولای ۲۰۰۸ با ۱۴/۲ میلیون تن و با نرخ بهرهوری ظرفیتی معادل ۹/۸۹ درصد بوده است. به علاوه، کمترین تولید در هفته اول سال ۲۰۰۹ با تولید ۸۷۰۰۰ تن با نرخ بهرهوری از ظرفیت ۳/۳۶ درصد اتفاق افتاده است. با اینکه با بهتر شدن اوضاع، در هفته پایانی ماه نوامبر سطح تولید به ۵/۱ میلیون تن و نرخ بهرهوری از ظرفیت به ۸/۶۲ درصد رسید، اما هنوز صنعت فولاد آمریکا از سطح تولید مناسب خود که در دو سال پیش داشت فاصله دارد.
به نظر انجمن فولاد آمریکا برخی عوامل در بروز چنین امری دخیل هستند.
نخست افت شدید تولید خودرو و کاهش سراسری فعالیت تولیدی در سال ۲۰۰۹ که موجب کم شدن عرضه آهن قراضه صنعتی درجه یک شد. همانطور که شاخص آهن قراضه صنعتی درجه یک موسسه WSD نشان میدهد، تولید سالانه این محصول برای ایالت متحده آمریکا از اوج خود در تابستان سال ۲۰۰۸ (۲۱ میلیون تن) به ۱۳ میلیون تن بر مبنای سالانه در نوامبر ۲۰۰۹ تنزل یافته است.
دوم اینکه کاهش ساخت اماکن غیرمسکونی و افت شدید هزینههای سرمایهای نیاز برای انهدام ساختمانها را کاهش داد و در نتیجه عرضه آهن قراضه کهنه هم تنزل یافت.
سومین دلیلی که برای این رشد آمده است این است که ارزش دلار در سال جاری ضعیف شده هر دلار در فوریه ۲۰۰۹ کمتر از ۲۶/۱ یورو معامله شد و در ماه نوامبر از ۵۱/۱ یورو هم فراتر رفت. آمریکا بزرگترین صادرکننده آهن قراضه در دنیا بوده و دلار ضعیف موجب میشود آهن قراضه و سایر محصولات به ارزش دلار آمریکا برای خریداران جذابتر شود.
و در نهایت به گفته این انجمن افزایش شدید تولید فولاد خام در چین در سال گذشته باعث بالا رفتن قیمت آهن خام و افزایش واردات قراضه به چین شد.
موسسه WSD معتقد است طبق روال معمول قیمت آهن قراضه نشانگر مقدم بهای فولاد در آینده بود و افزایش فعلی بهای آن حکایت از تغییرات قریبالوقوع در فعالیت اقتصادی دارد.
ارسال نظر