بازار آهن در انتظار همفکری  تجار و فولادسازان

طی هفته گذشته در بازارهای جهانی تولیدکنندگان سی‌ای‌اس در تلاش بودند تا قیمت بیلت را افزایش دهند، علت بالا رفتن قیمت نیز افزایش نرخ قراضه عنوان شده، اما باید دید بازار کشش این رشد قیمت را خواهد داشت؟ مرکز خدمات فولاد ایران در گزارشی به بررسی بازارهای جهانی پرداخته است که در پی می‌خوانید:

کشورهای CIS در هفته گذشته قیمت شمش را ۵ دلار افزایش دادند و به ۴۲۰ دلار فوب بنادر دریای سیاه رساندند؛ اگرچه خریداران این کالاها که بیشتر از شمال آفریقا هستند تولیدشان افزایش نیافته، ولی در تعطیلات ژانویه هم بعضی کارخانه‌ها به کار خود ادامه خواهند داد. هفته قبل در برزیل قیمت بیلت ثابت بود و احتمال ارزان شدن آن در هفته آینده هم می‌رود که علت آن کاهش صادرات است. در ترکیه، قیمت بیلت تولید داخلی به ۴۳۵ دلار هر تن رسید. هفته قبل کارخانه اردمیر بیلت را ۴۱۷ دلار عرضه می‌کرد، ولی سطح معاملات پایین است، این در حالی است که قیمت بیلت با قیمت مقاطع در تناسب نیست و افزایش قیمت بیلت ناشی از بالا رفتن قیمت قراضه است.

در ویتنام قیمت بیلت با ۱۰ دلار افزایش به ۴۷۰ دلار هر تن سی‌اف‌آر بنادر این کشور رسید. این در حالی است که موجودی انبار فولاد ساخته شده در این کشور به مرز ۲۲۵ هزار تن رسیده است.

در خاور دور بازار بیلت ثابت بوده است. کره‌ای‌ها سعی می‌کنند بیلت را گرانتر بفروشند، ولی موفق نبوده‌اند این در حالی است که چینی‌ها انتظار دارند بازار مقاطع در این کشور بهبود یابد، چون اخیرا دولت چین اجرای طرح‌های سنگین راه‌سازی و ساختمان‌سازی را اعلام کرده و بودجه آنها را اختصاص داده است.

بازار بیلت ایران تغییری نمی‌کند

پس از ماه‌ها رکود قیمت بیلت در ایران کمی‌بهتر شده که علت آن، کاهش موجودی است این در حالی است که تقاضا هم ضعیف است.

در این هفته بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر در انزلی تا ۴۱۵ تومان هر کیلو هم معامله شد. موجودی بیلت در انزلی محدود است و تقاضای آن اگر افزایش پیدا کند، قیمت هم بالا خواهد رفت، ولی با روند فعلی قیمت کالاهای ساخته شده از یک سو و تعطیلات محرم، حجم معاملات مقاطع کاهش خواهد یافت. به همین دلیل، انتظار بهبود قیمت بیلت در هفته‌های آینده نمی‌رود.

افزایش ۵۰ یورویی قیمت‌های آرسلورمیتال

بازار مقاطع در همه جای دنیا همچنان راکد است و علت آن کاهش تقاضا و رکود ساخت‌و‌ساز است.

سرما هم مزید بر تعطیلات سال نو شده است، در ایتالیا اکثر کارخانه‌ها از نیمه دوم دسامبر تا نیمه دوم ژانویه تعطیل خواهند بود، در چین به‌رغم اعلام پروژه‌های ساخت‌و‌ساز توسط چین احتمال بهبود بازار مقاطع تا نیمه دوم سال آینده نمی‌رود. تولید مقاطع در چین هنوز هر تن حداقل ۱۵ و حداکثر ۶۰ دلار سود دارد در حالی که موجودی انبارها هم بالاست، در نیمه دوم سال طرح‌های عمرانی عملا وارد بازار خواهند شد این امر روی آهن‌آلات ساختمانی بخصوص تاثیر خواهد گذارد، اما در شرایط فعلی بازار تحرکی ندارد. قیمت میلگرد قطر ۱۶ تا ۲۵ میلیمتر کیفیت اچ‌ار‌بی ۳۳۵ با ۵ دلار کاهش به ۵۳۶ دلار هر تن رسید.

در اروپا به‌رغم آنکه افزایش قیمت قراضه باعث بالا رفتن قیمت مقاطع از طرف کارخانه‌ها شده است، ولی تقاضا پایین است و احتمالا بازار افزایش ۳۰ تا ۵۰ یورویی هر تن آرسلورمیتال را نتواند به سرعت بپذیرد، اما احتمالا در فصل اول سال آینده این افزایش قیمت جذب خواهد شد. البته آرسلورمیتال در کنار بالا بردن قیمت مقاطع در پی کاهش قیمت خرید قراضه هم هست به همین دلیل خرید قراضه را محدود کرده است. صادرات قراضه ترکیه در هفته قبل همچنان راکد ماند، بزرگ‌ترین خریداران ترکیه مصر، امارات، عراق، لیبی و یمن بوده‌اند.

میلگرد صادراتی ترکیه به امارات ۴۹۰ دلار هر تن سی‌اف‌آر دبی عرضه شد. در ویتنام هم میلگرد هر تن ۴۷۰ تا ۴۸۰ دلار سی‌اف‌آر عرضه شد که ناشی از افزایش قیمت تمام شده کالا است. کلا بازار مقاطع به علت رکود فصلی متوقف است، ولی به دلیل بالا رفتن قیمت قراضه و بیلت میل به افزایش قیمت دارد.

کاهش قیمت ذوب‌آهن و ضرورت همفکری تجار با این شرکت

ذوب‌آهن در هفته گذشته سبد میلگرد آجدار ۸ تا ۲۵ میلیمتر را هر کیلو ۴۹۵ تومان اعلام کرد و ۱۰ هزار تن فروخت. قیمت تمام شده این کالا با احتساب مالیات ارزش افزوده سهم کارگزاری و خواب سرمایه ۵۲۲ تومان است، در حالی که متوسط قیمت فروش میلگرد برای یک ظرفیت تحویل فوری ۵۲۵ تومان هر کیلو با چک ۱۵ روزه می‌باشد. تیرآهن ۱۴ را ذوب‌آهن اصفهان در قیمت ۵۷۸۹ ریال فروخت، با احتساب هزینه‌ها، قیمت تمام شده این تیرآهن ۶۰۵ تومان است در حالی که تیر ۱۴ محصول اصفهان ۶۱۵ تومان چک ۱۰ روزه در بازار معامله می‌شود. این معاملات نشانه‌هایی را به بازار می‌دهد، اول اینکه ذوب‌آهن اصفهان به قیمت تمام شده خود نزدیک شده است. میلگرد تولیدی از بیلت برای ذوب‌آهن با قیمت بیلت ۴۱۵ تومان در انزلی هر کیلو عملا بیشتر از ۴۹۵ تومان درمی‌آید که ذوب‌آهن اصفهان در بورس فروخته، حتی اگر این میلگرد محصول کوره بلند باشد هم با قیمت سنگ آهن ۱۶۰ تومانی و کک ۳۶۰ تومانی( تحویل پای کوره) سودی برای این کارخانه ندارد. تیرآهن که شرایطی بدتر دارد. با توجه به اینکه ذوب‌آهن قیمت‌هایش را درحد بازار پایین آورده، چه کسی تمایل به خرید دارد؟ میلگرد و تیرآهن در سبد ۲۲۵۰۰ تنی به نرخ بازار عرضه شده آن هم در زمانی که به علت ایام سوگواری هفته‌های راکد پیش رو است. از طرف دیگر، خریدهای گران قبلی که توسط تجار صورت گرفته هنوز در بازار هضم نشده است. طبعا این موجودی‌ها به نرخ‌های امروز فشار خواهد آورد و از سوی دیگر نقدینگی تجار را مسدود کرده و انگیزه آنها را از بین می‌برد. یک نشانه دیگر این است که قیمت‌ها به کف خود رسیده. روحیه بازار این است که قیمت پایین‌تر نمی‌آید و احتمال افزایش آن هست، ولی همین روحیه یک جنبه منفی هم دارد آن هم این است که تجار کوچک از ترس زیان بیشتر سعی می‌کنند در این پایه قیمت، کالاهای خود را بفروشند. موجودی انبارهای این افراد در مجموع کم نیست با توجه به آنکه در بازار شدیدا تقاضا کم است و به دلایل فصلی رو به کاهش هم است، بنابراین شاید در هفته گذشته کاهش قیمت می‌توانست به فروش و نقدینگی ذوب‌آهن کمک کند، ولی اگر این روند بازار ادامه داشته باشد آیا امکان کاهش قیمت بیشتر در آینده نیست؟ اگر این چنین بشود انگیزه خرید از بین نمی‌رود؟ شاید امروز زمان آن باشد که کارخانه‌های فولاد با تجار این بخش بر سر یک میز بنشینند و با درک این مطلب که مشکل تنها برای یک طرف قضیه نیست راه حل مشترکی را پیدا کنند.

آنچه مسلم است، این است که ذوب‌آهن در ماه‌های آینده نیاز به پول دارد در حالی که در ماه‌های آینده تجار بازار فروش ندارند. بنابراین سیاست کاهش قیمت محققا تاثیر منفی بر جای خواهد گذاشت تا مثبت. اگر به روند عرضه و قیمت‌های ذوب‌آهن و قیمت‌های بازار نگاه کنید هر ماه که ذوب‌آهن حجم عرضه زیادی داشته در ماه‌های بعد بازار مواجه با افت قیمت بود. این امر ناشی از ضعف تقاضا است نه بی‌سیاستی ذوب‌آهن. امروز انتظار می‌رود تجار فولاد دستشان را در دست این کارخانه مادر بگذارند و بازار را نجات دهند در غیر این صورت همه لطمه خواهند دید.

ورق، بازار امیدوارکننده

بازار ورق در همه جای دنیا امیدوارکننده است. هندی‌ها که در ماه نوامبر و اوایل دسامبر قیمت خود را برای رقابت با کالای چینی پایین آورده بودند اعلام کردند که از ژانویه قیمت‌ها را افزایش خواهند داد.

حداقل ۱۵ دلار هر تن، چینی‌ها تولید ورق گرم خود را ۲۰۰ هزار تن کاهش داده‌اند که به علت تعطیلات به خاطر تعمیرات و سرویس کارخانه‌ها بوده، ولی

بائو استیل که کارخانه مادر در چین است برای فروش ژانویه قیمت‌ها را تا ۵۰ دلار هر تن بالا برده است.

علت این امر افزایش تقاضای کالاهای مصرفی و اتومبیل است. در امارات تقاضا بهتر شده و قیمت ورق گرم تا ۱۰ دلار هر تن افزایش یافته است.

در ترکیه قیمت ثابت ماند چون معاملات کاهش یافته است. علت آن نزدیک بودن سال نو از یک طرف و شایعه کاهش عوارض گمرکی برای واردات است. در کره قیمت‌ها ثابت ماند، ولی قیمت ورق گرم وارداتی از چین بالا رفته. احتمالا در اوایل سال آینده قیمت ورق در کره افزایش خواهد یافت. در آمریکا کارخانه‌های مادر قیمت‌ها را ۱۳ تا ۲۰ دلار هر شورت تن افزایش داده‌اند. در خاور دور هم قیمت ورق گرم ۱۰ تا ۲۰ دلار افزایش یافت. محصول چین تحویل بنادر خاور دور ۵۲۰ تا ۵۳۰ دلار معامله شده، ولی با بهبود قیمت ورق در چین احتمالا قیمت در بازارهای خاور دور بالا خواهد رفت. حجم معاملات به دلیل نزدیکی تعطیلات آخر سال محدود است، ولی احتمالا از ژانویه تغییر خواهد کرد. ورق گرم سی‌ای‌اس تحویل بنادر ترکیه و خاورمیانه ۵۴۰ تا ۵۷۰ دلار هر تن معامله شده است.

بازار ورق ایران روی لبه تیغ

موجودی ورق در بازار ایران زیاد نیست، شاخص‌ترین ورق، ضخامت ۲ میلیمتر گرم کویل است که از ۵۹۰ تومان هر کیلو در بندرانزلی به ۵۷۰ تومان هم رسید. علت این امر رکود تقاضا از یک سو و روانه شدن کالاهای مختلف از بنادر جنوب و شمال است، بسیاری از تجار ورق گرم کویل ضخامت ۲ میلیمتر را در قیمت ۶۰۰ دلار هر تن و بالاتر خریده‌اند که به تازگی در بنادر تخلیه شده، قیمت تمام شده این کالا بیش از ۶۵۰ تومان با احتساب مالیات ارزش افزوده می‌باشد؛ در حالی که نرخ فروش بازار آن ۵۷۰ تومان است، با توجه به ایام محرم بعید است که تقاضا افزایش یابد و نوسان قیمت هم زیاد نخواهد بود. ورق‌های سایز ۳ تا ۱۵ میلیمتر محصول مبارکه تغییر قیمت نداشت، ولی بازار آن ساکت است. احتمالا با کاهش تقاضا باید انتظار پایین آمدن قیمت را داشت، اما ورق ضخامت ۱۵ میلیمتر به بالای کاویان ۵ تومان بیشتر شد، البته تقاضا همچنان کم است. در مورد ورق سرد قیمت‌ها ثابت بود با توجه به اینکه قیمت پایه سرد حداقل ۶۱۰ دلار (سی‌اف‌آر انزلی) هر تن می‌باشد و میزان عرضه هم بسیار محدود است احتمال کاهش قیمت این کالا نیست. به‌رغم آنکه موجودی ورق سرد محدود است، اما تقاضا هم پایین است، بنابراین نباید در هفته آینده امید به بالا رفتن قیمت داشت، ورق گالوانیزه و ورق رنگی هم مثل ورق سرد بازار با ثباتی داشت و قیمت آن بالا نرفت. به جز ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر که سفته بازها آن را جایگزین بیلت کرده‌اند و به طور متوسط ماهانه بیش از ۲۰۰ هزار تن عرضه می‌شود موجودی قابل توجهی از ورق در بازار دیده نمی‌شود علت آن تاخیر در تحویل‌های مبارکه است، از سوی دیگر تقاضا بسیار ضعیف است و احتمالا در هفته‌های آینده کمتر خواهد شد. اگر مبارکه قیمت را پایین بیاورد بازار به شدت شکننده خواهد شد چون روحیه مثبت فعلی که ضعیف هم هست از بین خواهد رفت.