با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، معاون وزیر نفت، رییس سازمان بورس و مدیران عامل شرکت بورس کالای ایران و سازمان منطقه آزاد کیش
تالار معاملات بینالمللی نفت به صورت رسمی گشایش یافت
بیش از ۴۰ نوع محصول در قالب بیش از ۱۳۰ قلم کالا در این رینگ معامله خواهند شد
بیش از ۴۰ نوع محصول در قالب بیش از ۱۳۰ قلم کالا در این رینگ معامله خواهند شد
گروه بورس کالا- منیژه حیاتی، کتایون دارابی: تالار معاملات بینالمللی نفت، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی دیروز با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، یافت.
این تالار فعالیت خود را با حضور ۳۷ شرکت داخلی و خارجی آغاز خواهد کرد که در آینده نزدیک بیش از ۴۰ نوع محصول در قالب بیش از ۱۳۰ قلم کالا در هفت گروه در آن معامله خواهد شد. در تالار معاملات بینالمللی نفت، هفت شرکت خارجی از جمله از کشورهای عربستان، آذربایجان، قطر، چین و کرهجنوبی محصولات خود را برای متقاضیان عرضه میکنند.
همچنین شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت سرمایهگذاری صنایع شیمیایی ایران، پتروشیمیهای تندگویان، مارون، بندر امام(ره)، تبریز، جم، رازی، بیستون، برزویه، خراسان، شیراز، کارون، فجر، بوعلی سینا، امیرکبیر، اراک، خارگ، قاعد بصیر، مهر و پتروشیمی تبریز، نفت سپاهان، کربن ایران، نفت پاسارگاد، نفت جی، نفت ایرانول، دوده صنعتی پارس، نفت بهران و پلی پروپیلن جم شرکتهای حاضر در این رینگ صادراتی هستند.
معافیت مالیاتی شرکتهای عرضهکننده
شمسالدین حسینی با اشاره به طرح هدفمند کردن یارانهها گفت: بخش بزرگی از معاملات محصولات در ایران در انحصار قیمتگذاری دولتی است که این موضوع سبب میشود محصولات اولیه همانند نفت و گاز در ایران انحصاری باشد؛ اما ایران باید الزامات رقابت و بهرهوری را بپذیرد که طرح هدفمند کردن یارانهها این الزامات را بهوجود میآورد.
وی ضمن بیان این مطلب که ما از عرضه محصولات دیگر کشورها و خصوصا خاورمیانه استقبال میکنیم؛ به مصوبه معافیت شرکتهای عرضهکننده بورس اشاره کرد و گفت: در برنامه پنجم احکام متفاوتی دیده شده که از جمله آنها معاف شدن معاملات بورس از یکسری معاملات تشریفاتی است که بر اساس این حکم در صورت اجرایی شدن شرکتهایی که محصولاتشان را در بورس عرضه میکنند از معافیت مالیاتی بهرهمند خواهند شد.
وی خاطرنشان کرد: در بازار محصولات پتروشیمی تازمانی که خوراک محصولات نیز به صورت رقابت تعیین نرخ نشود، رقابتی نخواهد شد؛ برای مثال نمیتوان گفت که پتروشیمی آزاد شود اما گاز یا نفت را یارانهای بدهیم.
در ادامه مراسم، مهندس نژاد سلیم معاون وزیر نفت با اشاره به ظرفیت بالای محصولات پتروشیمی در ایران گفت: اکنون ظرفیت تولید فرآوردههای پتروشیمی به ۴۲میلیون تن رسیده است که از ابتدای امسال تاکنون ۸میلیون تومان انواع محصولات پتروشیمی به فروش رسیده است. از این مقدار ۴۳درصد متعلق به صادرات بوده است. وی با اشاره به اینکه ایران هماکنون مقام دوم ارزش تولید با اعتبار جهانی را دارا است، خاطرنشان کرد: امیدواریم در سال ۱۴۰۴ مقام اول را در این زمینه کسب کنیم.
ایجاد بورس تمام عیار با ویژگیهای اسلامی
علیاکبر هاشمیان، مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران در مراسم افتتاح تالار معاملات بینالمللی نفت، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی در کیش از ایجاد بورس اوراق تمام عیار و کامل با ویژگیهای اسلامی خبر داد و گفت: از آنجایی که تعریف قراردادهای آتی در بازار ایران به دلیل مسائل شرعی با سایر بازارهای دنیا متفاوت است، این امر باعث جلوگیری از ایجاد و بروز مشکلات در این بخش میشود.
وی با ارائه گزارشی از رویدادهای بورس و بازار سرمایهگذاری اظهار داشت: بحث طرح تحول اقتصادی که از برنامههای دوم و سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی مطرح شده بود، اجرایی کردن اصل 44 قانون اساسی و آزادسازی بخشی از تکالیف دولت را مقرر کرده است.
هاشمیان به لزوم ایجاد تالار معاملات بینالمللی نفت، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی اشاره و تصریح کرد: برای این منظور جزیره کیش انتخاب و تالاری نیز در آن تهیه و تجهیز شد. وی افزود: ایجاد بازار فیزیکی مناسب و رقابتی از راهبردهای بورس کالا است تا بتوان در آن معاملات ابزارهای مشتقه را صورت داد.
هاشمیان گفت: از آنجایی که فرآوردههای پتروشیمی تحت کنترل دولت بود، نبود بازارهای (فرابورس) در این منطقه چالشهایی را ایجاد کرده بود که البته این مشکل با حمایت شرکت پتروشیمی رفع شده است.
به گفته هاشمیان، بورس کالا معاملات کالاهایی نظیر مس، کاتد، مفتول مس، سکه طلا و غیره را انجام میدهد و قرار است در آینده نزدیک معاملات پلی اتیلن، نفت کوره و غیره نیز در فیوچر (قراردادهای آتی) راهاندازی شود.
وی افزود: بورس کالا 57درصد بازار اول فلزات و 38درصد معاملات فرآوردههای پتروشیمی را در اختیار دارد همچنین 25 مزیت به بازار عرضه میکند و شرایط تحقق معاملات اثبات و سلف را که در گذشته غیر شرعی بود را نیز ایجاد کرده است.
مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران به نقش بورسهای کالایی در ارائه شاخصهای مطمئن به دولت اشاره و بیان کرد: بورس کالا هر ماهه میزان مصرف سیمان و فولاد را که شاخصه توسعه است، کنترل میکند. بر همین اساس، در شش ماه ابتدای امسال مصرف این کالا ۵۰۰هزار تن افزایش یافته که نشاندهنده رونق اقتصادی کشور است. هاشمیان با بیان اینکه میزان مصرف سیمان و فولاد در کشور در سال جاری نسبت به سال گذشته ۱۴درصد رشد داشته است، در خصوص برنامههای بورس کالا نیز گفت: ایجاد بورس بینالمللی نفت با سهمیه ۱۰۰ هزار بشکه در روز مشکل فرابورس را که دارای اطلاعات محرمانه در این بخش بود، رفع میکند. هاشمیان خواستار ورود کارگزاران خارجی به بورس کالا شد و افزود: این امر در توسعه بازار سهام نقش مهمی خواهد داشت.
بهبود موقعیت استراتژیکی ایران
علی صالحآبادی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص راهاندازی تالار معاملات بینالمللی فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی را گامی در جهت بهبود موقعیت استراتژیک ایران دانست و گفت: ایران ۲۵درصد تولید محصولات پتروشیمی خاورمیانه را در اختیار دارد که ایجاد رینگ صادراتی این محصولات میتواند جایگاه کشورمان را در این منطقه مطلوبتر کند.
وی هدف اصلی از راهاندازی و توسعه بورس کالای ایران را شفافسازی، رقابت و کشف قیمت محصولات اعلام کرد و اظهار داشت: دولت در راستای آزادسازی قیمتها روش بورس را برای عرضه محصولات برگزید که این امر کمک شایانی به بورس کالای ایران کرده است.
سخنگوی سازمان بورس با بیان اینکه فاز نخست بورس محصولات پتروشیمی ایران سال گذشته در جزیره کیش به بهرهبرداری رسید، گفت: روند مطلوب راهاندازی این فاز باعث شد تا شرایط برای اجرای فاز دوم این طرح شدت یابد تا هرچه سریعتر فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی بیشتری در این تالار مورد معامله قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حدود 17میلیون تن محصولات پتروشیمی در کشور تولید میشود، افزود: 6میلیون تن در داخل کشور مصرف میشود و 11میلیون تن به خارج از ایران صادر میشود که رینگ صادراتی کیش بازار مناسبی برای صادرکننده و متقاضیان این محصولات خواهد بود. دکتر صالحآبادی ارتقای نظام سنتی به مدرن، تعیین نرخ محصولات، استفاده از تکنیکها و ابزارهای مالی در تجارت کالایی، شفاف و قانونمند کردن معاملات، کشف قیمت عادلانه، تامین امنیت، امکان پوشش ریسک و نظارت را از مهمترین مزیتهای افتتاح تالار معاملات فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی اعلام کرد.
وی خاطرنشان کرد: با اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی بازار سرمایه ایران رونق چشمگیری به خود گرفت؛ به طوریکه محصولات جدیدی در بورس کالای ایران پذیرفته و شرکتهای تازهای وارد بورس اوراق بهادار تهران شدند. وی با اشاره به اینکه ارزش بورس اوراق بهادار تهران به ۶۵میلیارد دلار رسیده است، گفت: ارزش معاملات این بورس از ابتدای امسال تا پایان مهرماه به بیش از ۶۵۰۰میلیارد تومان رسید.
سخنگوی سازمان بورس به بحران مالی جهان در سال گذشته اشاره کرد و افزود: ارزش بورس کالای ایران سال گذشته برای نخستین بار در تاریخ به 8300میلیارد تومان رسید و در 7 ماه نخست امسال نیز ارزش آن به 5100میلیارد تومان رسیده است. وی پیشبینی کرد که ارزش معاملات بورس اوراق بهادار تهران و بورس کالای ایران تا پایان امسال به 25 تا 30میلیارد دلار برسد.
دکتر صالحآبادی همچنین به روند رو به رشد بازار سرمایه ایران اشاره کرد و اظهار داشت: ارزش معاملات این بازار در سال آینده به ۳۰ تا ۴۰میلیارد دلار میرسد.
رییس اتحادیه صادرکنندگان نفت و گاز و پتروشیمی نیز در ادامه مراسم راهاندازی بورس و حذف یارانهها را عاملی در جهت حذف نشان اتهام از صادرکنندگان ذکر کرد و گفت: صادرکنندگان انتظار دارند تمامی قوانین معاملاتی بورس کالا رعایت شود اما در برخی موارد این مهم رعایت نمیشود برای مثال در مورد قیر 4 قیمت در بازار وجود دارد چون دولت بهرغم بورسی شدن این کالا برای آن یارانه در نظر گرفته این اقدام ابهامآمیز و نادرست است متولیان نباید خودشان عملکرد بورس و سیستمهای معاملاتی را زیر سوال ببرند.
تالار نفت کیش؛ ثبات و شفافسازی معاملات
اسدالله کریمی، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش راهاندازی تالار معاملات بینالمللی نفت، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی را گامی در راستای شفافسازی معاملات و ثبات بازار محصولات نفتی و پتروشیمی خواند و گفت: ایران به عنوان یکی از کشورهای تامین کننده انرژی منطقه و جهان است که با در اختیار داشتن منابع نفتی و محصولات پتروشیمی توانسته نقش موثری در اقتصاد این محصول در دنیا داشته باشد.
وی افزود: با سرمایهگذاریهایی که در منابع نفتی و محصولات پتروشیمی صورت میگیرد، شاهد رونق بیشتر این صنعت خواهیم بود. باتوجه به اینکه جزیره کیش در میان مناطق و منابع نفتی و منابع غنی واقع شده، میتواند به بازار اقتصادی قابل اتکایی تبدیل شود.
به گفته وی، راهاندازی تالار معاملات بینالمللی نفت، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی باعث شفافسازی معاملات و ثبات در بازار این محصولات شده است.
وی بیان کرد: بورس داخلی جزیره کیش تاکنون ۷میلیون تن معامله فرآوردههای نفتی با بیش از ۴۲ قلم کالای پتروشیمی را انجام داده که نشان از اعتماد سرمایهگذاران و فعالان این حوزه است. مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش اظهار داشت: راهاندازی تالار معاملات بینالمللی نفت، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی زمینه معاملات و سرمایهگذاریها را افزایش میدهد. هم اکنون ۳۰ شرکت داخلی و ۲۰ شرکت خارجی در بخشهای مختلف صنعت نفت در جزیره کیش فعال هستند که در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی، تعمیر و نگهداری سکوهای نفتی فعالیت میکنند.
گوگرد، اولین محصول رینگ بینالمللی نفت
اولین معامله بینالمللی رینگ محصولات پتروشیمی با دستور و تایید شمسالدین حسینی وزیر امور اقتصادی و دارایی و معاون وزیر نفت انجام شد.
این معامله مربوط به سی هزار تن گوگرد صادراتی پتروشیمی رازی بود که توسط کارگزاری خبرگان سهام به قیمت هر تن ۳۰ یورو عرضه شد که با این عرضه ۶ تقاضا برای خرید ۱۸۰هزار تن به قیمت هر تن ۲۹ یورو وارد سامانه معاملاتی شد، اما با افزایش قیمت طرف تقاضا به ۳۱.۵ یورو در مجموع ۳۰هزار تن گوگرد صادراتی عرضه شده به قیمت هر تن ۳۱.۵ یورو توسط همان کارگزاری خریداری شد. معاملات بعدی این رینگ به صورت دلاری و یورو ادامه پیدا کرده و با محصولات شرکت بیستون، بندر امام، نفت جی و سایر شرکتها ادامه پیدا کرد.
معاملات دیروز کیش به صورت ویدئو کنفرانس با تالار تهران صورت گرفت و در تالار تهران نیز حجتاله غنیمیفرد، معاون سرمایهگذاری شرکت ملی نفت ایران حضور داشت.
ارسال نظر