راهکارهای اساسی برای خروج بحران از بازار فولاد

اجرای مصوبه ممنوعیت واردات ۳۰۰ قلم کالای مشابه تولید داخل از جمله محصولات فولادی ذهن بسیاری از فعالان این صنعت را به خود مشغول کرده است و در این بین برخی از این فعالان از خود می‌پرسند دولت برای اجرای صحیح مصوبه یاد شده چه تدابیری را اندیشیده است تا موجب نابسامانی بیشتر بازار فولاد کشور نشود. براساس مصوبه ممنوعیت واردات محصولات فولادی مشابه تولید داخل به کشور، سازمان‌های دولتی مکلفند تا محصولات فولادی مورد نیاز خود را از محل تولید داخل تامین کنند و بخش خصوصی نیز می‌تواند با لحاظ تعرفه نسبت به واردات کالاهای مذکور اقدام کند، حال این سوال برای برخی از فعالان صنعت فولاد کشور مطرح است که آیا دولت نظارتی بر حسن اجرای مصوبه یاد شده خواهد داشت تا شاهد افق‌های جدیدی در بازار فولاد کشور شویم.

به گفته این فعالان، چه تضمینی وجود خواهد داشت که سازمان‌های دولتی برای تامین محصولات فولادی مورد نیاز خود به‌جای خرید از تولیدات داخل از طریق تجار و از محل واردات اقدام نکنند که در آن صورت مصوبه یاد شده محلی از اعراب نخواهد داشت.

براساس اظهارات فعالان بازار فولاد، با اجرای مصوبه ممنوعیت محصولات فولادی مشابه تولید داخل و مکلف شدن سازمان‌های دولتی برای تامین کالاهای مورد نیاز خود از محل تولید داخل نباید موجب افزایش قیمت این محصولات از سوی تولیدکنندگان شود از این رو باید نظارتی بر اجرای مصوبه یاد شده از سوی دستگاه‌های ذی‌ربط و مسوول در این زمینه وجود داشته باشد.

در این خصوص با مدیران عامل دو فولادساز بزرگ کشور به گفت‌وگو نشسته‌ایم و راهکارهایی نیز از سوی آنها ارائه شده است که در پی می‌خوانید:

زهرا مسافر

محمد رجایی مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان درخصوص اجرای مصوبه ممنوعیت واردات ۳۰۰ قلم کالای مشابه تولید داخل از جمله محصولات فولادی گفت: اجرای مصوبه یادشده باید با نظارت کافی از سوی کارگروه ویژه در وزارت صنایع و معادن صورت گیرد.

وی افزود: ممنوع شدن واردات کالاهایی که به میزان نیاز در کشور تولید می‌شود، گامی مثبت محسوب می‌شود و فقط باید مکانیزمی طراحی شود تا موجبات سوء استفاده را در بازار فراهم نکند و شاهد رشد قیمت‌ها نباشیم.

آمادگی مبارکه برای واردات محصولات فولادی به قیمت تمام شده

مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان ، با بیان اینکه چنانچه میزان مصرف محصولات فولادی بر تولید پیشی بگیرد باید مابه‌التفاوت مازاد بر تولید از سوی فولادسازان بزرگ و با قیمت تمام شده وارد کشور شود، تصریح کرد: این امراز جمله راهکارهای اساسی برای اجرای مصوبه یاد شده است.به گفته وی، چنانچه بخش خصوصی توان واردات محصولات فولادی مازاد بر تولید در کشور را نداشته باشد، به عنوان یک فولاد ساز بزرگ آمادگی لازم برای واردات مابه‌التفاوت محصولات فولادی مورد نیاز به کشور را با قیمت تمام شده داریم.

رجایی خاطرنشان کرد: با اجرای راهکار ارائه شده می‌توان از طریق یک کارگروه ویژه که به همین منظور در وزارت صنایع و معادن تشکیل شده است، مابه‌التفاوت محصولات فولادی مازاد بر تولید را به صورت کنترل شده و با قیمت تمام شده وارد بازار کرد.

طراحی دینامیک تعرفه واردات فولاد و واقعی شدن نرخ ارز

مدیرعامل ذوب‌آهن اصفهان نیز در این خصوص گفت: دولت مسوول سیاست‌گذاری در کشور است و ما نیز مجری تصمیمات آن هستیم.

حکم‌ا... بابایی طراحی دینامیک تعرفه واردات محصولات فولادی و واقعی شدن نرخ ارز را دو راهکار اساسی برای جلوگیری از هرگونه سوء استفاده از اجرای مصوبه ممنوعیت واردات محصولات کالاهای مشابه تولید داخل برشمرد.

وی تصریح کرد: هم‌اکنون که در شرایط رکود اقتصادی قرار داریم، وضع تعرفه واردات فولادی مانع ورود محصولات فولادی نامرغوب و بی‌کیفیت به کشور می‌شود و این امر موجب می‌شود تا در بازار فولاد از نظر اشتغال و به‌کارگیری ظرفیت‌های تولیدی جبران مافات شود.

وی تصریح کرد: از یکسال گذشته با وجود پیگیری‌های صورت گرفته از سوی تولیدکنندگان فولادی و پافشاری وزارت صنایع و معادن برای وضع نرخ تعرفه مناسب واردات فولاد، اما تاکنون هیچ گونه اقدامی برای این امر صورت نگرفت غافل از اینکه وضع تعرفه مناسب و به موقع، نقطه تعادلی است میان سطح قیمت‌ها و اشتغال ملی که در تمام دنیا با سرعت زیاد روی آن تصمیم‌گیری می‌شود.

مدیرعامل ذوب‌آهن اصفهان تاکید کرد: در شرایط کنونی باید برای وضع تعرفه واردات فولاد طراحی دینامیک با استفاده از فرمولاسیون ویژه توسط اساتید فن و متخصصین صنعت فولاد صورت گیرد زیرا در غیر این صورت جز اتلاف وقت و انرژی نتیجه‌ای حاصل نخواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: طراحی سیستماتیک تعرفه واردات فولاد تمامی دغدغه‌های صنعت فولاد کشور را در این مقطع از زمان برطرف می‌کند زیرا انجام مقطعی هر گونه اقدامی راه دور زدن و فرار را باز خواهد کرد.

بابایی با بیان اینکه نرخ ارز در کشور ما واقعی نیست، گفت: از این رو تولید‌کنندگان داخلی همواره در حاشیه ضرر قرار دارند و دولت باید نسبت به این امر تدابیری اساسی اتخاذ کند.

وی اجرای مصوبه ممنوعیت واردات محصولات فولادی مشابه تولید داخل را از سوی وزارت صنایع و معادن گامی مثبت در راستای حفظ و حمایت از تولید دانست.