بازار پتروشیمی
تازهترین تحلیل از بازار وینیلها و پلی اولفینها در جهان
موسسه مشاوره CMAI آخرین تحلیلهای خود با عنوان «بررسی بازار وینیلها در جهان- ۲۰۱۰» و «بررسی بازار پلی اولفینها در جهان- ۲۰۱۰» را در ۳۰ سپتامبر ۲۰۰۹ تکمیل و ارائه داده است.
تحلیلهای فوق به صورت سالانه میزان عرضه، تقاضا، تولید، ظرفیت، معاملات، قیمتها و سودآوری صنعتها را برای سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۱۴ بررسی کردهاند. در ادامه خلاصهای از تحلیلها آورده شده است:
وضعیت فعلی PVC
در سال ۲۰۰۸، تقاضا برای PVC در سطح جهان تا ۸درصد تنزل یافت و انتظار میرود در سال ۲۰۰۹ کاهش بیشتری را تجربه کند.
روند تقاضا برای PVC از روند GDP (در دورههایی که رشد GDP چه مثبت یا منفی است)، البته کمی سریعتر از آن پیروی میکند. در تابستان سال ۲۰۰۹، علائمی از بهبود در اقتصاد جهان در برخی از مناطق جغرافیایی مشاهده شد و CMAI پیشبینی کرد روند رشد تقاضا برای PVC در جهان مثبت شود. خساراتی که بحران اقتصادی اخیر بر میزان تقاضا برای PVC وارد کرد، در تغییرات به وجود آمده در بازار مشهود است. پیش از آغاز بحران، بازار وینیلها خیلی سریع قادر بود ظرفیتهای مازاد در بازار (ناشی از راهاندازی کارخانهها) را جذب کند؛ اما در حال حاضر، به دلیل افت شدید مصرف در دنیا، نرخ عملیاتی جهان کاهش قابل ملاحظهای یافته است.
عرضه و تقاضای PVC
در اوایل دوره مورد مطالعه، بازار جهان با کمبود عرضه مواجه بود. زمانی که اقتصاد جهانی با بحران روبهرو شد، از آنجا که اکثر پروژهها دیر متوقف شدند رشد مازاد ظرفیت (که بیشتر این ظرفیتهای مازاد در چین بوده و خواهند بود) در بازار ادامه یافت. با فرض تعطیل شدن قطعی برخی از کارخانهها، بازار PVC جهان تا سال ۲۰۱۴ با مازادی نزدیک به ۴میلیون متریک تن مواجه خواهد شد. در این تحلیل آمده است، احتمالا به دلیل افزایش حاشیه سود صنعت، بیشتر این ظرفیتها ناچار به تعطیلی خواهند شد.
کشور چین به عنوان بزرگترین منبع تقاضا در جهان باقی خواهد ماند و هرگونه تغییری در عرضه و تقاضای آن بر بازار وینیلها در جهان تاثیرگذار خواهد بود. کشور چین بر میزان عرضه PVC/VCM خواهد افزود و از این لحاظ وابستگی خود به واردات PVC را کاهش خواهد داد. انتظار میرود به علت بهای پایین مواد و دستمزد، معاملات محصولات ساختهشده PVC (بهخصوص کالاهای چینی) افزایش یابد. این مساله فشار رو به پایینی را بر قیمت کالای ساختهشده (مثل پوششها و کاشیهای سقف و کف) در کشورهای دیگر وارد خواهد کرد.
وضعیت فعلی بازار پلیاولفین
بازار پلیاولفین در واکنش به شتاب فرآیند صنعتیسازی در بازارهای نوظهور و افزایش ارتباطات جهانی و آزادسازی معاملات تغییرات زیادی را تجربه کرده است. سرمایهگذاریها به طور فزایندهای بر مزیتهای هزینهای مواد خام یا مناطقی که رشد تقاضا در آنها بالا است (نظیر خاورمیانه و آسیا) متمرکز شده است. چنین روندی در بازارهای مناطق توسعهیافته همچون اروپای غربی و آمریکای شمالی نیز مشاهده شده است که در نتیجه صنعت را به سمت تثبیت و تولید محصولاتی با کیفیت و ارزش بالاتر سوق داده است. از این رو طبق برنامهریزی قرار است تولید پلیاولفین از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴ رشدی حدود ۵درصدی را تجربه کند.
چشمانداز بازار پلیمرها
رشد مصرف پلیاولفین اساسا متاثر از رشد سریع اقتصادی تعداد کثیری از کشورهای اروپای مرکزی، خاورمیانه و آمریکای جنوبی خواهد بود. از آنجا که اقتصاد این مناطق مصرفکننده میباشد، مصرف پلاستیک نیز افزایش خواهد یافت. سرمایهگذاری در صنعت پلاستیک صادراتی نیز به رشد تقاضا برای سوخت پلیاولفین کمک میکند.
در نتیجه، جریان معاملات بهخصوص در خاورمیانه (جایی که تولیدکنندگان از مزیت رقابتی هزینه - بهخصوص برای پلیاتیلن - بهرهمند هستند) افزایش خواهد یافت. مقصد صادرات خاورمیانه عبارت است از چین، اروپا و ترکیه؛ البته به کشورهای زیادی در آسیا، آفریقا و منطقه CIS نیز صادرات انجام میشود. در نتیجه این عوامل انتظار میرود حجم معاملات داخل منطقهای این کشورها با کاهش روبهرو باشد.
منبع: کارگزاری بانک ملی ایران
ارسال نظر