پای کربنات سدیم هم به رینگ صادراتی بورس کالا باز می‌شود

گروه بورس کالا- مدیرعامل شرکت کربنات سدیم سمنان از عرضه قریب‌الوقوع محصول کربنات سدیم در رینگ صادراتی بورس کالا خبر داد. سیاوش وکیلی در گفت‌وگویی با بیان این که واقعی شدن قیمت کربنات سدیم عمده‌ترین دلیل ورود این محصول به بورس کالا است، گفت: ورود این محصول به بورس کالا موجب می‌شود تا قیمت کربنات سدیم بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شود و در چنین شرایطی است که قیمت‌ها واقعی شده و در واقع محصول با قیمت شفاف و در یک بازار بدون انحصار به مصرف‌کنندگان عرضه می‌شود.

وی افزود: با وجود آنکه در کشور سه تولیدکننده این محصول وجود دارد، اما کربنات سدیم سمنان برای عرضه این محصول در رینگ صادراتی بورس کالا پیش‌قدم شده تا مقدمات شفاف‌سازی شرایط عرضه و فروش آن فراهم گردد، زیرا که معتقدیم تنها راهی که موجب واقعی شدن و شفاف‌سازی قیمت محصولاتمان می‌شود، عرضه محصول در بورس کالا است.

وی در پاسخ به این پرسش که کربنات سدیم در چه صنایعی کاربرد دارد و آیا تصور می‌کنید که از این محصول ناشناخته در بورس کالا استقبال شود، گفت: سودا اش که عبارت است از نام تجاری کربنات سدیم ماحصل ترکیب آهک، نمک در یک فرآیند شیمیایی است که در صنایع مختلف کاربرد دارد، اما مهم‌ترین کاربرد آن در صنعت شیشه به عنوان یکی از مواد اولیه و همچنین در صنایع پودر شوینده است.

وی در این باره توضیح داد: یکی از مهم‌ترین موارد استفاده کربنات سدیم در تولید شیشه است، جایی که باعث کاهش دمای ذوب ملات‌هایی که در شکل‌گیری شیشه استفاده می‌شوند، شده و کمک به خمیرواری و درخشندگی ورقه‌های شیشه می‌گردد، افزون بر این ماده شیمیایی چند منظوره همچنین به عنوان یک عنصر اصلی برای تولید صابون‌ها و شوینده‌ها است، ضمن این که از این محصول در پروسه‌های معدنی، استخراج از معدن، تولید خمیر کاغذ و کاغذسازی، صنعت نساجی و داروسازی استفاده‌های متفاوتی شده است.

وی با بیان این که شرکت کربنات سدیم سمنان در سال ۸۱ با حمایت بانک سپه راه‌اندازی شده است، گفت: ظرفیت اسمی کارخانه کربنات سدیم سمنان بالغ بر ۲۰۰هزار تن تولید محصول است که رسیدن به چنین ظرفیتی مرهون حمایت‌های بانک سپه به عنوان سهامدار عمده است. این شرکت از شبکه بسیار قوی و وسیع توزیع محصول در داخل و خارج نیز بهره می‌برد، به طوری که علاوه بر تامین بیش از ۱۴۰ مصرف کننده داخلی، محصول خود را به بیش از ۱۵ کشور دنیا صادر نموده که با توجه به حجم بالای صادرات، علاوه بر ارزآوری برای کشور، خود را به عنوان یکی از صادرکنندگان برتر کشور نیز معرفی کرده است، ضمن این که کیفیت مناسب محصول تولیدی ما موجب شده تا بیش از ۳۰ شرکت تولیدکننده شیشه و پودرهای شوینده مشتری دائمی شرکت باشند.

عضو هیات مدیره کربنات سدیم سمنان عمده‌ترین مزیت کارخانه این شرکت را نزدیکی به مرکز ایران و مصرف کنندگان این محصول از جمله تولیدکنندگان شیشه و همچنین بهره‌مندی از معادن غنی با خلوص بالای آهک و نمک استان سمنان دانست و تصریح کرد: ساکو به منظور تامین مواد اولیه آهک و نمک خود از سال ۸۱ اقدام به شناسایی، اکتشاف و طراحی محدوده‌های معدنی خود نمود که طی این مرحله چهار معدن آهک ماراب، جهان‌نما، رویان کوه و لیتو کشف و مورد ثبت و ذخیره قرار گرفت تا جایی که هم اکنون عملیات استخراج از معادن آهک ماراب و جهان نما با ظرفیت بالغ بر ۲۲میلیون تن در حال انجام است، همچنین معادن نمک سرخه و لاسجرد نیز با ذخیره ۲۲میلیون ثبت شد، در حال حاضر استخراج از معدن نمک سرخه در حال انجام است.

به گفته وکیلی، از نکات قابل توجه در زمینه معادن «ساکو» می‌توان به نزدیکی این معادن به محل کارخانه اشاره کرد که نزدیکترین معدن به کارخانه معدن نمک سرخه با تنها چند کیلومتر فاصله و دورترین آن معادن آهک ماراب و جهان نما با فاصله ۴۰ کیلومتر است.

مدیر عامل کربنات سدیم سمنان عدم‌وجود تعرفه‌ واردات را مهم‌ترین تهدید این صنعت بر شمرد و از بررسی افزایش تعرفه واردات کربنات سدیم در کمیسیون ماده یک سازمان توسعه و تجارت خبر داد و افزود: تولیدکنندگان این محصول در نامه‌ای از مسوولان ذی‌ربط خواستار تعیین تعرفه ۲۰درصدی برای واردات این محصول شدند؛ چرا که کشور در تولید این محصول به خودکفایی رسیده و حتی توانایی صادرات نیز وجود دارد، ضمن این که تولیدکنندگان کربنات سدیم متعهد شده‌اند که در صورت افزایش تعرفه و افزایش تقاضا قیمت محصولات خود را افزایش ندهند و به همان قیمت‌های قبلی عرضه کنند.

وی افزود: کالای کربنات سدیم تا قبل از سال ۸۵ جهت مصرف در صنایع تولید شیشه، شوینده، سرامیک‌سازی و غیره به طور انبوه به کشور وارد می‌گردید، لذا دولت طی سنوات قبل جهت حمایت از صنایع داخلی تعرفه‌ واردات کالای مزبور را به ۴درصد کاهش داده بود که در آن زمان ضرورت داشته و امری قابل قبول بوده است. از سال ۸۵ و همزمان با بهره‌برداری از دو طرح تولیدی کربنات سدیم در ایران طبق آمار موجود در گمرک نه تنها واردات کالا از خارج صفر شده و کشور از نظر تولید و مصرف کربنات سدیم به استقلال کامل رسیده، بلکه به جهت مازاد تولید موجود، مقدار قابل‌توجهی نیز به کشورهای منطقه صادر شده که این امر صرفا در راستای تعادل عرضه و تقاضا در بازار داخلی بوده است. لذا با توجه به تولید مازاد بر نیاز مصرف کشور حدود ۱۰۰هزار تن در سال انتظار می‌رود نرخ تعرفه مناسب در این خصوص اعمال شود.

مدیرعامل یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان کربنات سدیم در خاورمیانه ادامه داد: به دلیل کاهش نرخ جهانی کربنات سدیم و کاهش نرخ فروش‌های صادراتی تا حدود ۲۰۰دلار در هر تن (FOB بندرعباس) که پس از کسر هزینه‌های جانبی ارسال آن، بیانگر عایدی حدود ۱۳۰دلار در هر تن بوده که در صورت ادامه روند صادرات، زیانی به میزان ۵۰درصد بهای صادرات به تولیدکنندگان کربنات سدیم تحمیل می‌شود و افزایش تعرفه واردات کربنات سدیم موجب حمایت از تولیدکنندگان داخلی در برابر دامپینگ‌های بین‌المللی تولیدکنندگان خارجی بالاخص در شرایط بحران فعلی خواهد شد.

وی با اشاره به وضعیت این صنعت در کشورهای دیگر گفت: در کشور هندوستان نیز قانون افزایش ۲۰درصدی تعرفه واردات کربنات سدیم در سال جاری اعمال و اجرا می‌شود.

اما در ایران به‌رغم اعلام معاون اول ریاست‌جمهوری و بر اساس مصوبه کارگروه حمایت از تولیدکنندگان که ورود کالای مشابه تولید داخل به کشور ممنوع است و فهرست این کالاها باید توسط وزارت صنایع و معادن پیشنهاد شود، ولی هم اکنون با خطرواردات قابل توجه به کشورو دامپینگ مواجه هستیم که اگر به فوریت اقدامی صورت نگیرد جبران آسیب های وارده امکان پذیر نخواهد بود.

وی در پایان معرفی کربنات سدیم سمنان را به عنوان واحد نمونه صنعتی، یکی از موفقیت‌های این شرکت‌ تولیدی عنوان کرد و گفت: ما به کمک بیش از ۵۰۰ همکار خود در «ساکو» موفق شدیم که در تیر ماه سال جاری در همایش ملی روز صنعت و معدن به عنوان واحد نمونه صنعتی کشور انتخاب و از رییس‌جمهور لوح تقدیر و تندیس ویژه دریافت کنیم.