موج- اختلاف نرخ ۱۵‌درصد از کالاهای پتروشیمی عرضه شده در بورس کالا با نرخ آن در بازار داخلی بسیار زیاد است و این اختلاف نرخ در هفته‌های گذشته سبب اختلاف نظر بین بازرگانی پتروشیمی و بورس کالا شد، تا آنجا که دو کالای پتروشیمی در معاملات ۲ هفته قبل توسط ناظر از تابلوی بورس حذف شد. به همین دلیل جلسه‌ای با حضور نماینده بازرگانی پتروشیمی و بورس کالا برگزار شد، تا راه‌حلی برای این معضل اندیشیده شود که در این جلسه قیمت سود کاستیک اصلاح شده، اما قیمت آرگون به فراموشی سپرده شد. آنچه که عامل اصلی این تفاوت نظر شده، نحوه تعیین نرخ کالاها بر اساس فرمول فوب منهای ۵‌درصد است که به‌رغم مخالفت بورس با این روش، بازرگانی پتروشیمی همچنان آن را مبنا قرار می‌دهد.محمود غفاری مدیر امور ناظرین و بازار شرکت بورس با اشاره به عدم موافقت شرکت بورس کالا در تعیین قیمت پایه بر مبنای نرخ فوب منهای ۵‌درصد برای اقلام بورسی گفت: در مورد برخی از اقلام مانند آرگون، سود کاستیک و ۸ قلم دیگر اختلاف نرخ آن بر مبنای فوب منهای ۵‌درصد با قیمت واقعی در ایران بسیار زیاد است.غفاری با اشاره به تشکیل کارگروهی در سال ۸۶ برای قیمت‌گذاری کالای بورسی و غیر‌بورسی بر اساس مصوبات هیات دولت اظهار داشت: بر این اساس وزارت صنایع در مورد کالای غیر‌بورسی که تعداد آن نیز زیاد است، تعهد کرده بود که بر اساس قیمت‌های جهانی، کالاهای پایه را به صنایع برساند.

وی ادامه داد: مطابق آن تعهد، بنا بود تا کالای غیر‌بورسی با قیمت فوب منهای ۱۵‌درصد به فروش رسد که کارگروه مزبور قیمت پایه را بر مبنای فوب منهای ۵‌درصد تصویب کرد.

مدیر امور ناظرین و بازار بورس کالا به برگزاری جلسه مشترک بورس کالا وزارت صنایع، سازمان حمایت‌کننده از مصرف‌کننده و برخی از تولید‌کنندگان در چهارشنبه‌ای که گذشت اشاره کرد. وی با اشاره به اینکه «شرکت بازرگانی پتروشیمی و بورس کالا قیمت‌گذاری برمبنای پایه فوب منهای ۵‌درصد را در مورد ۱۵ قلم از کالاها مناسب نمی‌دانند»، بر تعیین نرخ پایه پیشنهادی درمورد این کالاها بر اساس سازوکار بورس تاکید کرد.به گفته وی؛ نرخ‌گذاری کالاها در بورس کالا باید بر اساس ماده ۶ آیین‌نامه معاملات صورت پذیرد.

وی با بیان اینکه «تا زمان تصمیم‌گیری در خصوص ۱۵ قلم کالا هیچ دلیلی برای عدم‌محصولات پتروشیمی نداریم»، یادآورشد: تنها یک مرتبه ناظر بازار به علت غلط بودن نرخ پایه از عرضه سود کاستیک و آرگون جلوگیری کرد.

وی با تاکید برشفاف بودن روابط بورس کالا با سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان وزارت صنایع و شرکت بازرگانی پتروشیمی تصریح کرد: با افزایش عرضه این محصولات مشکلات بازار به سرعت حل خواهد شد.