کارشناسان و فولادسازان در گفتوگو با دنیای اقتصاد مطرح کردند:
کمبود نقدینگی مشکل اصلی فولاد سازان
بررسی تحولات بازار آهن طی ششماه اخیر نشان میدهد که فولادسازان با وفق دادن خود با شرایط بازار روزهای سخت را پشت سر گذاشته اند، البته با این وجود همچنان از شرایط حاضر رضایت نداشته و در انتظار تحولات مثبتی در بازار هستند، در این بین نقش دولت در بازسازی بازار را نیز موثر دانسته و از این رو فضایی که در حال حاضر در بازار سایه افکنده، بیشتر جو انتظار را القا میکند.
آزاده حسینی
بررسی تحولات بازار آهن طی ششماه اخیر نشان میدهد که فولادسازان با وفق دادن خود با شرایط بازار روزهای سخت را پشت سر گذاشته اند، البته با این وجود همچنان از شرایط حاضر رضایت نداشته و در انتظار تحولات مثبتی در بازار هستند، در این بین نقش دولت در بازسازی بازار را نیز موثر دانسته و از این رو فضایی که در حال حاضر در بازار سایه افکنده، بیشتر جو انتظار را القا میکند. در حال حاضرمابهالتفاوت نرخ شمش فولاد و محصول نهایی حدود ۱۰۰دلار بوده و این رقم نیز به گفته فولادسازان تنها هزینههای آنها را پوشش میدهد، این در حالی است که به واسطه رشد قیمتهای اخیر در سطح جهانی قیمت شمش مجددا با افزایش همراه بوده و این موضوع باعث شده تا وزارت بازرگانی به دلیل بالا رفتن سطح قیمتها از افزایش نرخ تعرفه واردات آهنآلات ممانعت به عمل آورده، دنیای اقتصاد طی گفتوگویی با کارشناسان و فولادسازان وضعیت بازار آهن و راهکارهای خروج از این شرایط را بررسی کرده است، متن کامل این گفتوگو در پی میآید.
تعدیل نرخ ارز یا رشد تعرفه
محمود اسلامیان رییس اتاق بازرگانی و صنایعومعادن استان اصفهان تنها راه خروج بازار آهن از وضعیت رکود مبادلاتی فعلی را دو عامل تعدیل نرخ ارز یا افزایش نرخ تعرفه آهنآلات دانست و تصریح کرد: برای رونق مجدد مبادلات بازار آهن دو راه بیشتر نداریم، یکی تعدیل نرخ ارز است که منطقیتر به نظر میرسد و دیگری افزایش نرخ تعرفه آهن آلات است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه نرخ تورم ما طی ده سال اخیر به صورت تجمعی افزایش داشته فشار زیادی نه تنها به مصرف کننده، بلکه به تولیدکننده نیزوارد آمده است. لذا به دلیل ثابت نگهداشتن نرخ ارز از سوی دولت بهتر است نرخ واردات آهن آلات افزایش یابد.
اسلامیان اظهار داشت: در دنیا نرخ ارز با تورم هماهنگ است، اما در ایران نرخ ارز با تورم هماهنگی ندارد.
مدیر عامل سابق فولاد مبارکه اصفهان تاکید کرد:بعد از شوکی که سال گذشته بازار آهن با آن مواجه شد، بازار هم اکنون حالت متعادلی پیدا کرده، اما نکته مهمی که بازار ما را تهدید میکند مازاد تولیدی است که در سطح کشورهای همجوار ما موجود است.
وی افزود:با وجود آنکه در سال جدید میلادی اکثر کشورهای جهان کاهش تولید دادهاند کشورهایی مثل چین و CIS کاهش تولید آنچنانی نداشتند و این موضوع بازار ما را تهدید میکند، لذا تجدید نظر در تعرفههای واردات ضروری به نظر میرسد.
وی در پاسخ به این سوال که امکان کاهش مجدد قیمت آهن وجود دارد یا خیر ؟ گفت: امکان کاهش مجدد قیمت آهن نیست و هماکنون نرخها به کف رسیده است.
خلاءسرمایه مانع افزایش ظرفیت تولید
حسن مصیب زاده مدیر عامل فولاد البرز تاکستان، قفل شدن شبکه بانکی را از مهمترین عوامل رکود مبادلات بازار آهن دانست و اظهار داشت: متاسفانه به دلیل عدم ارائه تسهیلات از سوی بانکها فولاد سازان برای تامین مواداولیه خود با مشکل مواجه هستند، بهطور مثال کارخانهای برای خرید تامین دو ماه مواد اولیه باید ۱۰۰هزار تن شمش که در حال حاضر با پرداخت هزینههای حمل و نقل حدود ۵۰۰دلار تمام میشود، معادل ۵۰میلیوندلار یا به بیان دیگر ۵۰میلیارد تومان بپردازد که رقم زیادی به شمار میرود. این در حالیاست که طی این مدت باید ۵۰میلیارد دیگر نیز برای تامین شمش ماههای آتی در گردش داشته باشد که تهیه رقمی معادل ۱۰۰میلیارد تومان برای تولید کننده خیلی سخت است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر با وجود داشتن مجوز از وزارت صنایع و معادن برای دریافت تسهیلات از بانک به مشکل برخوردهایم و بانکها با ما در پرداخت تسهیلات همکاری نمیکنند، لازم به ذکر است، اعتبار لازم برای پرداخت به بخش صنعت و با هدف بهبود این بخش تصویب شده است.
وی ادامه داد: عدم همکاری بانکها در پرداخت تسهیلات در حالی صورت میگیرد که برای دریافت این رقم کار کارشناسی صورت گرفته است.
مصیب زاده اظهار داشت: عدم تسهیلات بانکی باعث شده تا در بخش سرمایهگذاری نیز با خلاء مواجه باشیم.
وی ادامه داد: تفکر برخیها این است که سال گذشته به واسطه رونق بازار، فولادسازان سودهای کلانی بردهاند و اگر امسال ضرر هم کنند اشکالی ندارد، اما اینطور نبوده و فولادسازان برای تهیه شمش در سال گذشته مجبور بودند بیش از آنچه که میفروشند شمش با قیمت بالاتر تهیه کنند.
وی با پیشبینی شرایط آتی بازار اظهار داشت:به دلیل نزدیکی فصل سرما در برخی شهرها و در پیش بودن ماه مبارک رمضان پیشبینی میشود فضای بازار با رکود همراه باشد.
وی افزود:ادغام دو وزارتخانه صنایع و بازرگانی مژده خوبی برای تولیدکنندگان بوده و ما از این مساله استقبال میکنیم.
وی همچنین خواستار تعرفه ۳۰درصدی برای حل مشکلات بازار آهن شدو تصریح کرد: از دولت استدعا داریم، برای رهایی بازار از رکود، تعرفه واردات آهنآلات را تا ۳۰درصد افزایش دهد و همچنین به بانکها دستور دهد تا معوقههای بانکی را نیز تقسیط کرده و سرمایه در گردش در اختیار فولادسازان قرار دهد که از این راه اشتغالزایی را نیز بیشترکرده و در شرایط فعلی حفظ کند که در غیر این صورت شرایط بازار از این هم بدتر خواهد شد.
دولت وعدههای قبل از انتخابات را عملی کند
احمد خوروش مدیرعامل فولاد کویر در مورد وضعیت بازار آهن اظهار داشت: در صورت تحقق وعدههای دولت در قبل از انتخابات بازار از رکود فعلی مبادلات خارج خواهد شد.
وی ادامه داد: حدود یک ماه پیش تعرفههایی به منظور حمایت از بازار آهن در مقابل واردات بی رویه تعریف شد که متاسفانه تاکنون به صورت عملی تحقق نیافته است.
وی ادامه داد: وارد کنندهها با تسهیلات بانکی محصول وارد میکنند و معمولا قراردادهای یکساله دارند که از همین رو با کمتر از قیمت تمام شده واحدهای تولیدی برای آنها تمام میشود، لذا در صورت عدم تعرفه واردات فضای بازار همچنان نامنظم است.
وی افزود: با وجود نداشتن معوق بانکی، اما هنوز رقمی از ذخیره ارزی به این واحد فولادسازی پرداخت نشده است.
وی تاکید کرد: تولید در ایران بسیار سخت است، به خصوص که دولت از تولیدکننده حمایت عملی نداشته و در حال حاضر اشتغال در واحدهای تولیدی در معرض خطر قرار دارد.
ارسال نظر