در شرایطی که بازار آهن طی سه هفته اخیر در حال پشت‌سر گذاشتن رکود است و سطح کلی قیمت‌ها نسبت به قبل از انتخابات پایین‌تر آمده و مبادلات به شدت کاهش یافته است، بورس کالا در مبادلات هفته منتهی به ۱۲ تیر ماه شاهد .... رشد ناگهانی انواع ورق‌، تیرآهن و میلگرد بود که کارشناسان هم دلیل رشد قیمت محصولات سلف منتهی به ماه رمضان که معمولا دوره رکود بازار به‌شمار می‌رود، نامعلوم دانستند. از‌این رو از بورس کالا تا نظارت دقیق تری نسبت به رشد قیمت‌ها در شرایطی که وعده تثبیت بازار به وزارت بازرگانی به منظور ممانعت از آثار روانی افزایش تعرفه واردات آهن آلات داده شده بود، داشته باشد. اما شرکت بورس کالای ‌ایران در نخستین اقدام خود قبل از تعطیلاتی که به دلیل آلودگی هوا در تهران در نظر گرفته شد، جوابیه‌ای را به دفتر روزنامه برای یادداشت منتشر شده در تاریخ ۱۰/۰۴/۸۸ درج شده در صفحه ۱۵ با تیتر «ساز مخالف بورس با بازار» ارسال کرد که متن کامل ‌این جوابیه درپی آمده است.

بورس کالا بازاری قانونمند و خود انتظام است

۱ - بازار بورس‌، بازاری رقابتی است و قطعا خریدارانی که در بورس و با نرخ رقابتی خرید می‌نمایند‌، بیش از سایرین به فکر سود و زیان خود بوده و تمام جوانب کار را سنجیده و سپس اقدام به دادن سفارش، پیشنهاد قیمت و خرید کالا می‌نمایند و اصولا فعالان بورس‌ها و تجار از جمله افراد باهوش جامعه به شمار می‌روند؛ گرچه امکان اشتباه و نادرست درآمدن محاسبات و زیان نیز وجود دارد؛ ولی به هر حال کلیه خریداران در چنین بازاری به قواعد آن آشنایی کامل دارند و می‌دانند که بالا یا پایین رفتن قیمت‌ها در بورس‌ها از خصوصیات اصلی چنین بازارهایی است.

۲ - درج‌این مطالب که «بورس کالا ساز دیگری زده و موج جدیدی از رشد قیمت‌ها را به بازار آهن تحمیل کرده است» یا «همکاری کارگزاران برای بالا نگه داشتن سطح قیمت‌ها» از آن دست مطالب خلاف واقعی است که با توجه به قوانین و دستورالعمل‌های حاکم بر فعالیت بورس و کارگزاران و وجود دستگاه‌های نظارتی متعدد، به هیچ‌وجه چنین اقداماتی امکان‌پذیر نیست؛ چرا که در بازار شفاف، عادلانه و رقابتی بورس، اتفاق افتادن هرگونه مواردی از‌این دست، به سرعت در کانون توجهات ناظران و فعالان بازار قرار خواهد گرفت.

۳ - نویسنده محترم از توجه به‌این نکته غافل بوده است که مخاطبین کارگزاران بورس کالا، هم خریداران و هم فروشندگان هستند و یک کارگزار در مواقعی به عنوان نماینده خریدار و در مواقعی نیز به عنوان نماینده فروشنده در تالار معاملات ظاهر می‌شود و لذا می‌بایست به منظور جلب اعتماد آنها به نحو عادلانه‌ای پوشش ریسک و توزیع و انتقال آن را بین خریدار و فروشنده انجام دهد و لذا شائبه هرگونه دخالت کارگزار در افزایش یا کاهش قیمت‌، بسیار نادرست است.

۴ - ذکر‌ این نکته ضروری است که اخبار مربوط به احتمال افزایش تعرفه واردات محصولات فولادی از قبل از انتخابات ریاست جمهوری‌، بستر لازم را برای جهش قیمت‌ها آماده کرده بود که با برگزاری انتخابات و پس از سکونی که مدتی بر بازار حاکم گردیده بود، موجب هجوم خریداران برای خرید از بازار رقابتی بورس گردید. مضاف بر‌این که با شروع فصل تابستان و رونق فعالیت‌های عمرانی و ساخت و ساز در کشور، عطش به وجود آمده در بازار برای خرید آهن‌آلات دور از انتظار نبوده است.

۵ - نویسنده در مطلب خود آورده است «‌این رشد جهشی قیمت‌ها تحفه‌ای است که از سوی کارگزاران و با همکاری تولیدکنندگان دولتی برای بهبود بازار پی ریزی شده است» در حالی که چنانچه ‌این اشخاص، امروز امکان بالا بردن قیمت‌ها را به صورت جهشی و غیر واقعی داشته باشند، قطعا در زمان افت بازار در مقاطع گذشته نیز می‌توانستند مانع کاهش ناگهانی و شدید قیمت‌ها شوند که البته‌این گونه نشد، چون بازاربورس، بازاری قانونمند و خود انتظام است. بنابراین‌این پرسش مطرح می‌شود که‌ آیا در زمان کاهش بسیار زیاد قیمت محصولات فولادی نیز امکان بیان چنین ادعایی وجود داشت؟

در مطلب مذکور آمده است «وجود چند عضو از فولادسازان در هیات مدیره بورس در تصمیم‌گیری عادلانه برای حل مشکلات شبهه ‌ایجاد می‌کند» در حالی که با عنایت به سهامی ‌عام بودن شرکت بورس کالای‌ ایران و ترکیب اعضای هیات مدیره و همچنین شرح وظایف و حیطه اختیارات آن که با حضور نماینده نهاد نظارتی یعنی سازمان بورس و اوراق بهادار رسمیت می‌یابد، طرح چنین ادعا‌هایی کاملا غیرمنطقی و دور از واقعیات می‌باشد.