قیمت فولاد تا پایان سال بهبود می‌یابد

بنا بر اظهارات مرکز تحقیقاتی و مشاوره اقتصادی مک کوئری سکیوریتی (Macquarie Securities Group) در لندن پس از کاهش شدید قیمت فولاد در دوره بحران مالی باید قیمت آن دوباره در اواخر سال ۲۰۰۹ به حالت قبل بازگردد که در این حالت عمده دلایل آن افزایش تقاضای چین، کاهش صادرات چین و افزایش تقاضای خریداران آمریکایی و اروپایی خواهد بود.

در کنفرانسی که هفته گذشته در خصوص استراتژی‌های احیای صنعت فولاد در بازارهای فلزات آمریکا برگزار شد، آقای جیم لمون، مدیر اجرایی مک کوئری پیش‌بینی کردند تقاضای فولاد جهان در سال ۲۰۰۹ برابر ۱۲۱۴میلیون تن خواهد بود که کمتر از میزان فولاد مصرف شده ۱۳۵۲میلیون تنی در سال ۲۰۰۸ خواهد بود. به استثنای کشور چین، میزان تقاضا در سال‌جاری ۹/۱۹درصد؛ یعنی تا ۷۰۲میلیون تن کاهش خواهد یافت.میزان تقاضای کشور چین در سال‌جاری به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فولاد دنیا، بسیار بیشتر از سایر مناطق بوده و ۶/۷درصد بالاتر از مصرف ۴۷۵میلیون تنی خود در سال قبل متقاضی فولاد خواهد بود؛ به طوری که تقاضای این کشور در سال ۲۰۰۹ به ۵۱۱میلیون تن خواهد رسید.

میزان تقاضای چین ۲۵ تا ۳۰میلیون تن بالاتر از مصرف واقعی آن خواهد بود؛ چراکه خریداران حاضر نیستند مثل سال قبل با کمبود شدید موجودی کالا روبه‌رو شوند؛ در نتیجه بیش از حد نیاز خود اقدام به ذخیره موجودی کالا می‌کنند.

این مساله بیان می‌دارد که چرا در این شرایط، حجم تولید در مقایسه با تولید ۵۰۰میلیونی تنی سال قبل با ۴۰میلیون تن افزایش به ۵۴۰میلیون تن رسیده است (با این که حجم صادرات تا این حد نخواهد بود). در واقع علت آن است که کارخانجات با تولید ۵۴۰میلیون تن ترجیح می‌دهند ریسک فراسوی (upside risk) متحمل می‌شوند نه ریسک فروسوی (downside risk).

از عوامل موثر بر تقاضای چین صنعت ساخت و ساز آن کشور می‌باشد؛ به طوری که بیش از نیمی از فولاد در این صنعت به مصرف می‌رسد؛ در حالی که باید بخش‌های مبتنی بر صادرات آن کاهش داشته باشد. صنایع داخلی چین نظیر خودروسازی، کشتی‌سازی، راه‌آهن، نفت و گاز آن با رشد مواجه خواهند بود. تا کنون در سال جاری، تولید وسایل نقلیه، کشتی‌سازی و فعالیت ساخت و ساز در مقایسه با سال قبل به ترتیب ۲۰درصد، ۴۰درصد و ۱۰درصد رشد داشته است.

در مقابل، تقاضای فولاد آمریکای شمالی در سال جاری با ۷/۲۸درصد کاهش نسبت به سال قبل به ۸۸میلیون تن خواهد رسید (در سال ۲۰۰۸ تقاضای فولاد ۱۲۳میلیون تن بوده است).

برخلاف ایالت متحده آمریکا که بسته‌های پولی و حمایتی دولت برای بازسازی زیرساخت‌ها چندان زیاد نیست، دولت چین کمک‌های نقدی بسیار زیادی به این منظور اختصاص داده است.

تقاضای محصولات طویل فولادی چین بیشترین افزایش را نشان داده است. تقاضای این محصول در طول ماه مه ۲۳درصد رشد داشته؛ اما تقاضای محصولات تخت فقط با ۲ تا ۳درصد افزایش روبه‌رو بوده است. به علاوه میزان تولید محصولات طویل نیز افزایش و تولید محصولات فولادی تخت کاهش داشته است که نشان می‌دهد رشد تقاضا بسیار تحت تاثیر بخش ساخت‌وساز است.

به عقیده لمون با در نظر گرفتن این رشد می‌توان فهمید که چین از این فرصت استثنایی استفاده خواهد کرد و با خرید کالاها و مواد خام ارزان به سمت و سوی مدرنیزه کردن اقتصاد خود گام خواهد برداشت. واردات مواد خام نظیر نفت، زغال سنگ و سنگ آهن روند صعودی را پیش گرفته است و کشور چین با تعطیل کردن بسیاری از معادن کوچک، پرهزینه و خطرناک زغال سنگ و سنگ آهن و جایگزین کردن آنها با معادن جدید در حال بازسازی صنایع داخلی خود است.همچنین این ریسک وجود دارد زمانی که سایر کشورهای دنیا به بازار برگردند دوباره سنگ آهن مورد توجه قرار گرفته و در نتیجه در سال بعد قیمت قراردادهای زغال سنگ و سنگ‌آهن (زغال سنگ ۵ تا ۱۰درصد و سنگ‌آهن ۱۰درصد) افزایش یابد.

در ۹ ماه گذشته صادرات فولاد چین بسیار کاهش یافته است؛ البته اخیرا تغییراتی در این استراتژی مشاهده شده است.

بازخوردی که از استراتژی‌های چین می‌توان دریافت این است که سفارش‌های صادرات روند روبه‌رشدی را آغاز کرده است؛ چرا که در آمریکای شمالی و اروپا، بسیاری از خریدارانی که قبلا محصولات فولادی خود را از کشور چین تامین می‌کردند با کاهش شدید موجودی کالا روبه‌رو شده و در حال حاضر در حال برگشت به بازار جهت تامین نیازهای خود هستند.آقای لمون افزودند: از این رو در سال جاری شاهد نشانه‌هایی از افزایش صنایع مبتنی بر صادرات خواهیم بود.

منبع: شرکت کارگزاری بانک ملی