بهنود دامغانی

قیمت جهانی شمش فولاد در بورس فلزات لندن (LME) برای تحویل در ماه آگوست به حدود ۹۰۰ دلار رسید. خبرها حاکی است که قیمت این محصول در منطقه خلیج‌فارس حدود ۹۵۰ دلار در هر تن معامله می‌شود. قیمت سنگ‌آهن (ماده اولیه تولید فولاد خام) طی قراردادی که بین شرکت VALE برزیل و پوسکو کره جنوبی (یکی از خریداران مهم سنگ‌آهن در جهان) منعقد شده حدود ۶۵درصد رشد داشته و قیمت قراضه وارداتی به تایوان به ۶۰۰ دلار رسیده است.

شواهد و رشد قیمت‌ها نشان می‌دهد که آتشفشان خروشان قیمت آهن‌آلات در دنیا فروکش نکرده و همچنان شاداب است.

موج رشد قیمت جهانی فولاد در سال ۲۰۰۸ به زودی به ایران سرایت کرد.

به طوری که وارد کنندگان شمش فولاد که اغلب فولادسازان بخش‌خصوصی هستند، این محصول را تنی ۹۳۰-۹۲۰ دلار می‌خرند. به طور طبیعی این دسته از افراد باید محصولاتشان را که اغلب میلگرد و نبشی است تنی ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ دلار بفروشند. بنابراین رشد قیمت جهانی فولاد جدا از تورم داخلی عامل افزایش قیمت این محصول در بازار داخلی شده است.

طبق بودجه سالانه ایمیدرو تولید محصول نهایی در سال‌جاری از سوی واحدهای دولتی به ۱۰میلیون و ۶۳۵هزار تن می‌رسد که در مقایسه با ۱۰میلیون و ۶۲۰هزار تن سال گذشته تغییر چندانی نخواهد کرد.

در سال ۸۷ رشد تولید فولادسازان دولتی در کار نیست بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که رشد تولید «دولتی‌ها» جبران تقاضای بالای داخلی را برای آهن‌آلات بکند.

از سوی دیگر، فولادسازان بخش‌خصوصی که اغلب شمش فولاد را از خارج وارد می‌کنند، این روزها بیشتر نگران کمبود شمش فولاد هستند تا گرانی آن در بازارهای جهانی.

بنابراین فقدان شمش و مشکلات مربوط به واردات آن، این دسته از تولیدکنندگان را مجبور کرده است تا با کمتر از ۵۰درصد ظرفیت کارخانه محصول تولید کنند. واردات فولاد هم در سال جاری به نظر می‌رسد در حد و اندازه سال آینده باشد (حدود ۱۱میلیون تن) چون هم فولاد به سختی در دنیا تهیه می‌شود و هم مشکلات مربوط به تحریم‌ها، باز کردن LC به آسانی سال‌های قبل نیست.

در چین اوضاع و احوال بازار داخلی دچار تورم قیمت آهن‌آلات شده که علائم آن از ابتدای سال ۸۷ در بازار داخلی مشهود شده است، به طوری که هم‌اکنون قیمت میلگرد به حدود یک‌هزار تومان در هر کیلو رسیده است.

به نظر می‌رسد فولادسازان و واردکنندگان آهن‌آلات ایرانی طی ۱۵ روز آینده نسبت به عرضه محصولاتشان که قبل از عید در انبارها تجمع یافته بود اقدام کنند و این موضوع به افت موقتی قیمت ‌آهن‌آلات در بازار کمک می‌کند، اما کاهش قیمت تنها موقتی خواهد بود و بعد از ۲۰ روز آینده دوباره شاهد رشد قیمت‌ها خواهیم بود و اینکه تصور کنیم که نرخ فولاد در بازار داخلی پایین می‌آید دور از انتظار است، مگر اینکه اتفاق مهمی در جهان رخ دهد و آن هم کاهش ناگهانی قیمت شمش فولاد باشد که این موضوع بیشتر به تخیل نزدیک است تا واقعیت.

به نظر می‌رسد تقاضای بالای فولاد در جهان (براساس گزارش SSI) همچنان به رشد قیمت آهن‌آلات در سال ۱۳۸۷ کمک کند. چون بازار فولاد ایران به شدت متاثر از قیمت‌های جهانی است.