معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالا سود بیشتری دارد

ایسنا- ورود محصولات پتروشیمی در بورس کالا به دلیل سازوکار مناسب آن با موفقیت روبه‌رو شده و قیمت آن به صورت شفاف تعیین می‌شود، ولی شناخت فعالان بخش پتروشیمی از شرایط بورس و آشنایی کارگزاران با محصولات پتروشیمی بسیار مهم است که باید مورد توجه قرار گیرد. فرزاد هیبتی، کارگزار بورس کالا، در مورد راه‌اندازی فاز اول بورس نفت و عرضه محصولات پتروشیمی در این بورس گفت: با توجه به تجربه خوب ایجاد شرکت بورس در بخش فلزات طبیعتا استفاده از این بورس برای عرضه محصولات پتروشیمی به زمان و هزینه کمتری نیاز دارد.

وی افزود: با توجه به ماهیت بورس، قیمت محصولات پتروشیمی و پایین دستی در بورس کالا به صورت شفاف تعیین می‌شود.

هیبتی تاکید کرد: در مرحله اول عرضه محصولات پتروشیمی در بورس کالا، شناخت فعالان بخش پتروشیمی از شرایط بورس بسیار مهم است، زیرا در حال حاضر تمام مشتریان که در بخش فلزات فعالیت می‌کنند، با سازوکار معامله و مراحل آن آشنا هستند، بنابراین آشنایی با نحوه معامله برای محصولات پتروشیمی نیز باید مورد توجه قرار گیرد که البته این فرآیند زمانبر بوده و به مرور زمان برطرف می شود.

وی به جذابیت محصولات پتروشیمی اشاره کرد و یادآور شد: در بخش فلزات شرکت‌های تولید‌کننده به دلیل منافعی که در بورس برای آنها ایجاد می‌شود، علاقه‌مند به عرضه محصولات خود در بورس هستند. بنابراین محصولات آنها به نوعی قابلیت استانداردسازی داشته و به راحتی در بورس مورد معامله قرار می‌گیرد به همین دلیل تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی نیز با توجه به تجربه خوب بورس فلزات قطعا به این نتیجه می‌رسند که عرضه این محصولات از طریق بورس (نفت یا کالا) برای آنها منفعت بیشتری خواهد داشت زیرا سوخت پول نداشته و برنامه‌ریزی آنها برای آینده بسیار آسان‌ است. همچنین بعد از راه‌اندازی ابزار مشتقه می‌توانند از این ابزار برای پوشش ریسک خود استفاده کنند.

هیبتی به وظیفه کارگزاران اشاره کرد و افزود: کارگزاران باید با آموزش و تبلیغ بتوانند فواید معامله در بورس را برای تولید‌کننده و مصرف‌کننده روشن کنند از طرف دیگر به دلیل ثابت نبودن قیمت‌ها در بورس، کارگزاران وظیفه دارند به طور کامل خطرات بورس را اطلاع‌رسانی کنند.

وی ادامه داد: علاوه بر این کارگزاران باید شناخت ابتدایی از محصولات پتروشیمی داشته باشند، بنابراین باید در این زمینه مطالعه کرده تا با به دست آوردن شناخت مناسب بتوانند در این زمینه موفق عمل کنند.

هیبتی با اشاره به داخلی بودن فاز اول بورس نفت عنوان کرد: در حال حاضر محصولات موجود در بورس کالا می‌توانند توسط رینگ صادراتی و به صورت بین‌المللی مورد معامله قرار گیرند، بنابراین در صورتی‌که خریداران بخواهند محصولات را از کشور خارج کنند می‌توانند در صورت وجود عرضه‌کننده در این رینگ خرید و فروش انجام دهند.

این کارگزار فلزات با اشاره به آماده بودن بهره‌برداری از رینگ صادراتی در بورس کالا خاطرنشان کرد: در حال حاضر سازوکار صادرات در بورس کالا وجود داشته و هر فروشنده‌ای که مایل باشد کالای خود را به صورت صادراتی به فروش رساند می‌تواند از این رینگ استفاده کند که این امکان برای محصولات پتروشیمی نیز فراهم است.

هیبتی اظهارکرد: برای راه اندازی فاز دوم و برای ورود به عرصه بین‌المللی سازوکار متفاوتی نیاز است زیرا باید کنترل‌های خاصی روی معاملات انجام شده و تعداد عرضه‌کنندگان افزایش یابد بنابراین مقررات آن با سایر کالاها متفاوت است.

وی اضافه کرد: به دلیل پیچیدگی راه‌اندازی بورس نفت مقرر شد تا ابتدا این بورس در دو فاز راه‌اندازی شود بنابراین ابتدا باید فاز اول این بورس راه‌اندازی شده و در کنار آن مطالعاتی برای راه‌اندازی فاز دوم صورت گیرد.

هیبتی معتقد است: محصولات پتروشیمی جزو محصولات صنعتی بوده و باید در بورس کالا معامله شود ضمن اینکه تعرفه محصولات پتروشیمی توسط وزارت صنایع تعیین می‌شود و این وزارتخانه مسوول راه‌اندازی بورس کالا در سال ۸۰ بوده است.

این کارگزار بورس کالا، در پایان یادآور شد: طبق قانون هر کالایی که از شرایط بورس برخوردار باشد از شمول قیمت‌گذاری خارج می‌شود. بنابراین طبق این مصوبه با ورود محصولات پتروشیمی در بورس کالا این محصولات از قیمت‌گذاری توسط دولت خارج شده و نرخ آن به صورت آزاد تعیین می‌شود.