دیدگاهشوشتریان، مدیرعامل شرکت کارگزاری آتی اندیش:
رونق معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالا محقق نمیشود
گروه بورس کالا- تا زمانی که تولیدکنندگان و واردکنندگان محصولات کشاورزی نتوانند مانند فعالان رینگ محصولات فلزی به صورت تکلیفی محصولات خود را به قیمت پایه در بورس عرضه کنند و از سوی دیگر از حمایت و بازارسازی دولت هم آن طور که در بورس اوراق بهادار اجرا میشود، بهرهمند نشوند، نمیتوان رونق موردانتظار را در دادوستد محصولات رینگ کشاورزی شاهد بود. حمیدرضا شوشتریان، مدیرعامل کارگزاری آتیاندیش و کارشناس بورس کالا با بیان این مطلب افزود: بیتردید نمیتوان تولیدکنندگان خرد بخش کشاورزی را نسبت به عرضه محصولاتشان در بورس مجبور کرد؛ اما حتی در صورت محقق شدن این مساله، این عرضهها، بدون تقاضای موثر، رونقی را در بورس به همراه نخواهد داشت.
شوشتریان افزود: علل توفیق چند قلم کالا در بورس همچون ذرت، جو و کنجالهها تا حدود زیادی به اعتبارات ارزان قیمت و تسهیلات بانکی که از سوی برخی از کارگزاران دولتی اعطا میشود، برمیگردد. در این صورت بدون وجود این تسهیلات یا غیبت بازارسازان در این بازار، سخن از موفقیت دور از باور است.
وی گفت: با این وضعیت چه انگیزهای برای خریداران و فروشندگان این بازار وجود دارد که بازار سنتی را با همه انعطافهایی که در انواع قراردادها و عدم نظارت دارد، رها کرده و شتابان به سوی بورس روی آورند.
وی افزود: در حالی که حتی دولت عزم جدی برای حمایت از عرضه محصولات کشاورزی در بورس ندارد و تصمیمات وزیر جهاد کشاورزی بهرغم تاکید رییسجمهوری برای حمایت از بورس هنوز در ابهام به سر میبرد، آیا میتوان انتظار داشت بورس در این حوزه به اهداف پیشبینی شدهای که در برنامه توسعه به عهده آن گذاشته شده است، دست یابد؟
این کارشناس گفت: در بورس اوراق، دولت دائم به عرضه سهام شرکتهای دولتی میپردازد و بازارسازان دولتی نقش فعالی را برای گرم نگهداشتن این بازار به عهده دارند؛ در حالی که در این سو، هنوز دامدار و مرغدار نمیدانند که در ۶ماه آینده، نهادهها را به چه قیمتی خریداری میکنند و محصول خود را به چه قیمتی به فروش میرسانند. هنوز دولت در این جایگاه بزرگترین واردکننده ذرت، جو، شکر و غیره است و شرکتهای پشتیبانی و تعاون روستایی که میتوانند نقش بازارگردان را داشته باشند، خود رقیب بخشخصوصی محسوب میشوند. در این صورت واردکنندگان نمیتوانند برآوردی از قیمت محصول وارداتی در زمان سفارش و در هنگام تخلیه در کشور داشته باشند.
وی معتقد است که چنین روندی موجب شده است که قیمت نهادهها با نوسان شدیدی روبهرو شود که شوک حاصل از آن بر زندگی مردم تاثیر فراوان دارد.شوشتریان با انتقاد از تاخیر در اجرای قراردادهای آتی در بورس کالا گفت: اجرای این قراردادها همراه با اعتبارهای بانکی میتواند بورس را به معنای کامل به یکی از ابزارهای بازار سرمایه تبدیل کند. این قراردادها به تولیدکننده، مصرفکننده و بازرگانان تعریف روشنی از آینده، فرصتها و تهدیدها بدهد.
وی افزود: علاوه بر آن در ابزار مشتقه همچون اختیار معامله، امکان معاملاتی فراهم میآید که در مجموع بازار محصولات کشاورزی و همچنین فلز را قابل پیشبینی، سرمایهگذاری و رونق میکند و در این حالت است که بازار سرمایه در بورس معنی پیدا میکند.
ارسال نظر