چشمانداز بازار سنگآهن به روایت تولیدکنندگان چینی
ایرانسینا- رییس انجمن آهن و فولاد چین گفت در سال ۲۰۰۸ بازار جهانی سنگآهن با ۷۰میلیون تن افزایش عرضه سنگآهن و با ۶۰میلیون تن افزایش تقاضا تقریبا متعادل خواهد شد. وی افزود: توجه خاصی باید به سه عرضهکننده بزرگ سنگآهن جهان صورت گیرد زیرا آنها میتوانند بطور چشمگیری روی عرضه و تقاضا تاثیر بگذارند. در سال ۲۰۰۸ چین ۵۰۵میلیون تن شمش چدن تولید خواهد کرد که منجر به افزایش ۶۳میلیون تنی مصرف سنگآهن میشود از این رو کمبود سنگآهن در بازار داخلی از طریق واردات تامین میشود. تخمین زده میشود چین در سال ۲۰۰۷ معادل ۴۶۵میلیون تن شمش چدن از طریق کوره الکتریکی تولید کند که این رقم رشد سالانه ۴/۱۲درصدی را نشان میدهد.
در ضمن پیشبینی میشود امسال حدود ۸۰۰میلیون تن سنگ معدن آهن استخراج شود که در این صورت با ۹/۱۵درصد رشد همراه خواهد بود. درضمن ۳۷۵میلیون تن سنگآهن وارد خواهد شد که ۹/۱۴درصد افزایش را به همراه خواهد داشت. وی افزود: افزایش نرخ حملونقل سنگآهن مساله اصلی تجارت جهانی سنگآهن است که علاوهبر فولادسازان به معدنداران نیز لطمه میزند. از این رو باید اقداماتی برای کنترل این روند صورت گیرد. در ماه نوامبر قیمت CIF سنگآهن وارداتی به چین بهطور میانگین ۷۸/۱۱۲ دلار در هر تن بود که نسبت به ماه ژانویه ۳۳/۶۳درصد افزایش یافت.
رکود بالای سود صنعت فولاد چین در سال ۲۰۰۷
همچنین تقاضای زیاد داخلی و خارجی موجب شد تولید، حجم صادرات و قیمت فولاد در چین در سال ۲۰۰۷ به بالاترین میزان برسد. انتظار میرود تولید سالانه فولاد سال ۲۰۰۷ به ۴۹۰میلیون تن برسد که نسبت به سال ۲۰۰۶، ۷۰میلیون تن افزایش نشان میدهد که از این افزایش ۵۰میلیون تن برای تامین تقاضای داخلی و ۲۰میلیون تن آن برای صادرات است. حجم صادرات محصولات فولادی در سال ۲۰۰۷ به ۶۲میلیون تن رسید که ۱۹میلیون تن بیشتر از سال قبل است؛ درضمن صادرات بیلت نیز با ۵۴/۲میلیون تن کاهش سالانه به ۵/۶میلیون تن میرسد. انتظار میرود حجم واردات محصولات فولادی و بیلت به ترتیب بالغ بر ۶/۱۶میلیون تن و ۲۲۰هزار تن حجم خالص صادرات محصولات فولادی و بیلت نیز در سال ۲۰۰۷ به ۵۸/۵۴میلیون تن برسد. در ده روز نخست ماه دسامبر قیمت فولاد در بازار جهان ۵/۱۲درصد رشد پیدا کرد و میانگین قیمت محصولات طویل فولادی از جمله میلگرد آجدار، صفحه متوسط و ورق سرد ۹۳/۳۸درصد افزایش یافت. میانگین قیمت میلگرد آجدار در چین ۴۵۳۷ یوآن در هر تن، صفحه متوسط ۵۳۷۶ یوآن، ورق سرد ۶/۰میلیمتری ۵۵۳۹ یوآن بود. در نتیجه در اثر افزایش تولید و افزایش صادرات و قیمت، کل سود فولادسازان بزرگ در سال ۲۰۰۷ ممکن است از ۱۴۴بیلیون یوآن فراتر رود که ۵۷درصد افزایش سالانه نشان میدهد. بعید است که رشد مصرف ظاهری فولاد خام سال ۲۰۰۸ چین از مقدار ۲۰۰۷ فراتر رود. اگر واردات فولاد چین در سال ۲۰۰۸ برابر با مقدار سال ۲۰۰۷ شود، افزایش عرضه فولاد خام در چین باید ۲۳ تا ۳۶میلیون تن و افزایش کل تولید فولاد خام نیز ۵۱۴ تا ۵۲۷میلیون تن شود. به دلیل سیاستهای کنترلکننده دولت چین، صادرات فولاد این کشور در سه ماه آخر سال ۲۰۰۷ کاهش یافت و صادرات فولاد خام با ۲۰میلیون تن کاهش به ۶/۳۴میلیون تن خواهد رسید. انتظار میرود فولادسازان در سال ۲۰۰۸ قیمتها را کاهش دهند.
تولید ۵/۵۵میلیون تنی فولاد هند در سالجاری
علاوهبر آن به دلیل رشد تقاضای داخلی هند، صنعت فولاد این کشور رشد چشمگیری یافت که آن را به پنجمین تولیدکننده بزرگ فولاد خام جهان تبدیل کرده است. سه سال قبل این کشور در مقام هشتم قرار داشت. تولید کربن نهایی از ۴۱/۳۵میلیون تن سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۳ به ۵۸/۴۹میلیون تن در سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۷ افزایش یافت و در هفت ماه نخست ۲۰۰۷ تولید فولاد نهایی به ۳۷/۲۹میلیون تن رسید و انتظار میرود در سال مالی ۲۰۰۷ به ۵/۵۵میلیون تن برسد. این در حالی است که صادرات از سال ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ تا سال قبل نسبتا ثابت ماند و در حدود ۵/۴میلیون تن بود.
پیشبینی افزایش ۱۱درصدی واردات سنگ آهن چین
به گفته انجمن آهن و فولاد چین سال ۲۰۰۸ این کشور ۴۱۵میلیون تن سنگ آهن وارد خواهد کرد که این رقم ۱۱درصد معادل ۴۰میلیون تن از امسال بیشتر است. گفتنی است تولید فزاینده آهن و فولاد چین، سال به سال تقاضای سنگ آهن این کشور را افزایش داده است. این کشور در یازده ماه نخست ۲۰۰۷ معادل ۰۳/۳۴۹میلیون تن سنگ آهن وارد کرد که ۳/۱۷درصد افزایش سالانه داشته است. در عین حال قرار است تولید سنگ آهن اولیه چین از ۸۰۰میلیون تن امسال به ۸۸۰میلیون تن در سال ۲۰۰۸ افزایش یابد. این انجمن پیشبینی میکند که سه کمپانی بزرگ استخراج معدن (Rio Tinto, BHP Billiton, Vale) در سال ۲۰۰۸ عرضه سنگ آهن را ۵۰میلیون تن افزایش خواهند داد. به طوری که ۲۷میلیون تن، بیاچپی ۱۰میلیون تن و ریوتینتو ۱۵میلیون تن تولید خواهند کرد. لازم به یادآوری است که مجموعا این سه کمپانی بزرگ در سال ۲۰۰۶ به مقدار ۸/۵۴۷میلیون تن سنگ آهن تولید کردند که ۷۲/۷۱درصد کل حجم تجارت سنگ آهن جهان در سال ۲۰۰۶ است. افزایش غیر منطقی اخیر نرخ حملونقل سنگ آهن نه تنها به سود فولادسازان لطمه میزند، بلکه تاثیر منفی بر روی کمپانیهای استخراجی نیز میگذارد. به دلیل افزایش نرخ حملونقل، در ماه نوامبر میانگین قیمت سیف سنگ آهن چین (هم قراردادهای طولانی مدت و هم در بازار نقدی) به ۷۸/۱۱۲ دلار در هر تن رسید که ۳۳/۶۳درصد بیشتر از ژانویه امسال است. افزایش قیمت سنگ آهن موجب شد تولیدکنندگان شمش چدن چین در ماه اکتبر تولید را متوقف و یا کاهش دهند.
این انجمن پیشبینی میکند که چین امسال تقریبا ۴۶۵میلیون تن شمش چدن تولید کند که ۴/۱۲درصد از سال قبل بیشتر است. از لحاظ مقایسه، تولید شمش چدن چین از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۶، ۷۳/۲۱۵درصد افزایش یافت که خود منجر به افزایش ۶۸درصدی مصرف سنگ آهن در طی این مدت شده است، نباید این در سالجاری افزایش قیمت نقدی سنگ آهن و همچنین تقاضای زیاد سنگ آهن چین نشان میدهد که معدنداران، قیمت پایه سنگ آهن را در قراردادهای طولانی مدت (که از اول آوریل ۲۰۰۸ شروع میشود) افزایش خواهند داد.
ارسال نظر