تحلیلی بر بازار فولاد و اقتصاد جهانی در نیمه دوم سال ۲۰۰۷
شاخصها مثبت میماند
با ادامه نقش کشور آلمان به عنوان موتور جلو برنده اقتصادی اروپا، چشمانداز تجارت رو به رشدی برای اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۷ پیشبینی میشود.
اطلاعات جدول بالا حاکی از 8درصد رشد سالانه در میزان تولیدات فولادی طی سه ماه اول سال 2007 میباشد.
تخمینها برای سه ماه دوم، حاکی از کاهش رشد تولیدات در رسیدن به سطح ثابت میباشد. پیشبینیها برای نیمه دوم سال ۲۰۰۷ مثبت و رو به افزایش ارزیابی شده هر چند که با کاهش رشد در مصرف تعدادی از مقاطع خاص فولادی همراه خواهد بود.
نتیجه اینکه مجموع رشد تولیدات در مصرف مقاطع فولادی با 2/5درصد افزایش همراه خواهد بود.
مانند سال گذشته، بخش ساختوساز همچنان به عنوان یکی از بخشهای عمده داخلی در مصرف مقاطع فولادی به شمار میرود.
با توجه به شرایط مساعد آب و هوایی، مجموع تولیدات در نیمه نخست سال با 10درصد افزایش به نسبت همین دوره در سال 2006 همراه بود.
عامل اصلی این افزایش، کشور آلمان بوده که با ۵/۲۸درصد رشد در تولیدات به نسبت دوره مشابه سال قبل مواجه میباشد. میزان تولید محصولات فولادی در اتریش، جمهوری چک، اسلواکی و لهستان نیز رشد داشت.
افزایش ساختوساز در حجم بالا سبب رشد تقاضای محصولات جانبی فولاد از جملهسازههای فولادی و کالاهای مصرفی فلزی خواهد شد.
در اواخر سال گذشته با توجه به کاهش میزان ساختوساز در اروپا، شاهد افت میزان تولید مقاطع ساختمانی بودیم. رشد تولید مقاطع ساختمانی در سه ماه دوم امسال کمتر از ۴درصد پیشبینی میشود.
در سه ماه سوم نیز با وضعیت مشابهی روبهرو خواهیم بود، اما انتظار میرود این میزان در سه ماه چهارم سال با کاهش بیشتری به ویژه در بخش ساختوساز مسکونی همراه باشد. هر چند که تقاضا برای بخشهای غیرمسکونی خصوصی و پروژههای زیربنایی ظاهرا رو به افزایش است. به ویژه در اروپای مرکزی فعالیت بخش دولتی در بخشهایی چون ساختوساز... و مدرنیزه کردن سیستم حملونقل عمومی در مجموع رشد تولیدات محصولات فولادی را حمایت خواهد کرد.
در کل در سال ۲۰۰۷ تولیدات مقاطع فولاد ساختمانی اروپا ۸/۴درصد رشد خواهد داشت.
بر اساس پیشبینیها فعالیت صنعت ماشینآلات در سه ماه نخست سال 2007 با 11درصد رشد همراه خواهد بود که بالاترین میزان رشد سه ماه از سال 2000 تاکنون میباشد.
آلمان به دلیل شرایط پایدار این صنعت دارای نقش اصلی در افزایش تولیدات این بخش است. مجمع تولیدکنندگان ماشینآلات صنعتی آلمان بر مبنای گزارش (UDMA) به میزان ۱۲درصد رشد سالانه خواهد داشت و حداقل برای شش ماه سال بعد نیز سفارشها برای تولید ماشینآلات صنعتی در دست اقدام است. این موسسه پیشبینی کرد میزان رشد سالانه تولید این نوع ماشینآلات از ۴درصد در سال ۲۰۰۶ به ۹درصد در سال ۲۰۰۷ افزایش یابد.
تولید ماشینآلات صنعتی در دیگر کشورهای اروپایی نیز طی سه ماه اول سال 2007 با رشد چشمگیری مواجه بوده است. در فرانسه، ایتالیا و انگلستان نیز به دلیل تقاضای بالا جهت سرمایهگذاری کالا در اروپا و بازار در صادرات، تولید ماشینآلات صنعتی با رشد قابل توجهی روبهرو میباشد.
علاوه بر اکثر تولیدکنندگان بزرگ اروپا که متخصص در تولید ماشینآلات با حداکثر ظرفیت میباشند، سفارشهایی با سرمایهگذاریهای کمتر در کشورهای دیگر اروپایی مشغول انجام است. در نتیجه میزان تولید ماشینآلات صنعتی در اتریش و دیگر کشورهای اروپای مرکزی نخست سال ۲۰۰۷ با ۲۰-۱۵درصد رشد سالانه همراه بود. پیشبینی میشود این میزان رشد در سه ماه دوم سال ۲۰۰۷ میلادی به ۱۷درصد رشد سالانه برسد.
بر این اساس این میزان تا انتهای سال 2007 نیز همچنان سیر صعودی خواهد داشت.
در مجموع پیشبینی میشود میزان تولید ماشینآلات صنعتی اروپا در سال ۲۰۰۷ میلادی ۲/۷درصد رشد همراه باشد.
در نگاه اول، بازار خودرو در اروپا طی سه ماه دوم سال 2007 همچنان نا امیدکننده است. مجموع فروش این بخش در ماه آوریل با 6درصد کاهش سالانه و در ماه مه با 6/1درصد کاهش همراه بوده است. در نتیجه در مجموع 5 ماه اول سال 2007 صنعت تولید خودرو با 5درصد کاهش روبهرو بوده است. اگر چه آشکار است که صنعت اجرایی بازار خودرو آلمان مهمترین تاثیر را در کاهش میزان تولید این صنعت در اروپای غربی داشته است.
اما هماکنون تقاضا در اروپای مرکزی روبه رشد است حتی در کشورهای اروپای غربی مثل آلمان نیز در این دوره شاهد بهبود در وضع فروش هستیم.
در بخش بازار خودروهای حملونقل تفاوت چشمگیری بین فروش خودروهای سبک با نیمه سنگین و سنگین هستیم؛ به طوری که فروش وسایل نقلیه سبک 6/5درصد رشد سالانه در 4 ماه نخست سال 2007 داشته است؛ اما فروش کامیونهای نیمه سنگین و سنگین با 14درصد کاهش سالانه همراه بوده است. مجموع تولیدات خودرو طی سه ماه نخست سال 2007 میلادی 6/2درصد رشد داشته است. تولید مدلهای جدید به بازار و ادامه روند تقاضا جهت میزان تولید در باقی مانده سال 2007 حمایت خواهد کرد.
محصولات لولهای شکل
در سه ماه نخست سال 2007، میزان تولید لوله و تیوپ اتحادیه اروپا 4/5درصد افزایش سالانه را به دنبال داشت. پیشبینیها نشاندهنده علائمی از کاهش مختصر این میزان در سه ماه دوم سال میباشد.
بخش عظیم تولید لولههای جوشی نقش اصلی را در کل تولیدات این صنعت به عهده دارد.
در فرانسه، میزان تولید لولههای جوشی 52درصد افزایش داشت. سرمایهگذاری بازارهای بینالمللی انرژی وابسته به صنایع لولهسازی سبب افزایش چشمگیر این صنعت در اروپا میباشد. که از آن جمله میتوان به سرمایهگذاریهای عظیم در بازسازی و گسترش خطوط نفت و گاز در سرتاسر جهان اشاره کرد.
علاوه بر این بازار تقاضا جهت لولههای کوچک جوش نیز مثبت ارزیابی میشود. هر چند میزان رشد این نوع لولهها به نسبت لولههای طویل جوش نمیباشد؛ اما اجرای سریع این نوع لوله در ساختمانسازی، کالاهای فلزی و سازهها سبب افزایش تقاضا در تولید لولههای جوش کوتاه میباشد.
در مجموع، چشمانداز تولید این بخش از مقاطع فولاد در سال 2007 مثبت بوده و پیشبینی میشود مجموع تولیدات این بخش در سال 2007 میلادی با 8/4درصد رشد همراه باشد.
مصارف داخلی
میزان تولید مقاطع فولادی جهت مصارف داخلی طی سه ماه اول 2007 میلادی نسبت به همین دوره در سال گذشته 6/8درصد افزایش داشت. پیشبینی میشود این میزان رشد سالانه طی سه ماه دوم سال به 3/6درصد کاهش یابد.
این بخش از تولیدات فولادی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا (۱۵ عضو) ضعیف عمل کرده یا با رشد منفی همراه بوده است؛ اما در کشورهای مرکزی اروپا یکی از صنایع نیرومند به حساب میآید.
در طول چند سال گذشته، اکثر تولیدکنندگان اتحادیه اروپا در افزایش ظرفیت تولید کارخانههای جمهوری چک، لهستان سرمایهگذاری کردند: در نتیجه میزان مصرف داخلی مقاطع فولادی از سوی اروپای غربی به اروپای مرکزی منتقل شده و شرایط مطلوب بازار و افزایش تقاضای محلی نیز این روند را سرعت بخشید.
میزان رشد تولیدات فولادی جهت مصارف داخلی تا انتهای سال ۲۰۰۷ نیز روند صعودی خواهد داشت. چنانچه میزان رشد در ماه جولای ۲/۷درصد گزارش شده است.
میزان مصرف واقعی فولاد
در سه ماه نخست سال ۲۰۰۷ میلادی، میزان مصرف واقعی ۵/۷درصد افزایش داشت. پیشبینیها حاکی از گسترش این میزان در سه ماه دوم سال است که ۱/۴درصد به نسبت همین دوره در سال گذشته تخمین زده میشود. اما این میزان رشد به تدریج در نیمه دوم سال با کاهش مواجه میشود.
چشمانداز اقتصاد کلان 2008 میزان مصرف در چند سال آینده را مثبت ارزیابی کرده و روند رو به رشدی را پیشبینی میکند.
میزان مصرف ظاهری فولاد
آخرین اطلاعات از میزان تقاضاها حاکی از روند صعودی از سه ماه نخست سال 2007 تا کنون است. افزایش در میزان مصرف ظاهری 8/12درصد گزارش شده است حال آن که این میزان در پیشبینیها تنها 7/7درصد بود.
برآوردها از میزان رشد مصرف ظاهری فولاد در سه ماه دوم سال از ۵درصد به ۷درصد است.
علاوه بر افزایش در مراسلات داخلی، این روند بر افزایش میزان واردات نیز تاثیرگذار خواهد بود، چنانکه پیشبینی میشود میزان واردات در سه ماه اول سال 2007 با 57درصد رشد سالانه و در سه ماه دوم سال 3/19درصد افزایش خواهد داشت. در نتیجه انبارها (به ویژه در زنجیره توزیع و مصرفکنندگان نهایی افزایش چشمگیری در نیمه نخست سال داشته و در قیاس با دیگر مصارف فولادی در رده اول قرار خواهد داشت).
چشمانداز فعلی برای نیمه دوم سال حاکی از آن است که بهرغم اصطلاحات در سرمایهگذاری شرایط تأمین تقاضا بایستی تا انتهای سال به حد تعادل برسد.
واردات
واردات کشورهای جهان سوم به اتحادیه اروپا چه در سه ماه اول سال و چه در سه ماه دوم سال ۲۰۰۷ افزایش قابل توجهی داشته است. آمارهای اخیر تجاری نشان میدهد که میزان واردات همچنان در سطح معمول قرار دارد. بر اساس این آمار مجموع واردات در ماه مه به ۳/۴میلیون تن رسیده است که در برابر آمار ثبت شده سال ۲۰۰۶ طی همین دوره میباشد.
تاثیر تغییرات اخیر قوانین صادراتی چین بر میزان واردات اتحادیه اروپا آشکار نیست. واردات چین به اروپا در سه ماه نخست سال افزایش داشت اما طی ماه آوریل با روند ثابتی همراه بود. در این دوره تولید محصولات فولادی چین همچنان در صدر قرار داشت. در نتیجه میتوان انتظار داشت که در نیمه دوم سال نیز واردات چین به اتحادیه اروپا در سطح بالایی قرار داشته باشد.
در مجموع واردات کشورهای جهان سوم به اتحادیه اروپا طی سال ۲۰۰۷، ۱۶درصد افزایش خواهد داشت. این آمار نشانگر افزایش دو برابری واردات کشورهای جهان سوم به اروپا از سال ۲۰۰۴ تاکنون میباشد که سهم ۱۹درصد را در بازار اتحادیه اروپا در دست دارد.
صادرات
صادرات اتحادیه اروپا در سه ماه نخست سال ۲۰۰۷ میلادی ۴/۹درصد کاهش سالانه داشت. شرایط مطلوب تقاضا در بازارهای داخلی اتحادیه اروپا سبب کاهش در میزان صادرات طی این دوره است.
اطلاعات و دادهها نشانگر ادامه این روند در سه ماه دوم سال است. احتمال کاهش موقتی در تقاضای داخلی طی سه ماه دوم سال سبب شد تا کارخانجات اروپایی به دنبال صادرات محصولات خود به کشورهای جهان سوم باشند. اگر چه چشمانداز سال 2007 برای تقاضای جهانی فولاد به ویژه در نواحی آسیایی مثبت است، خاورمیانه و نواحی غربی و مرکزی اروپا طی سال 2007 میلادی با افزایش تولید فولاد خام و محصولات تمام شده فولادی روبهرو هستند که خود سبب رقابتی شدن محیط جهت تجارت بینالمللی فولاد و بالاخص برای تولیدات شده است.
در مجموع پیشبینی میشود صادرات اتحادیه اروپا ۵/۵درصد کاهش در سال ۲۰۰۷ داشته باشد.
وضعیت بازار فولاد در دیگر کشورها
چین
اطلاعات و دادههای اخیر از تولید فولاد در چین حاکی از افزایش چشمگیر تولید محصولات تخت در این کشور است. طی دوره ژانویه-مه شاهد بیشتر از 20درصد رشد در تولید محصولات طویل و فولاد خام است.
آمارهای تجاری اخیر نشان میدهد که صادرات محصولات فولادی در چین همچنان در سطح بالایی است. میزان صادرات طی دوره آوریل، مه ۸میلیون تن در ماه گزارش شده است. بیشترین حجم محمولههای صادراتی چین به مقصد کشورهای آسیایی است.
در این بین اتحادیه اروپا مهمترین مقصد غیر آسیایی محصولات چین را به خود اختصاص میدهد. در ماههای اخیر رشد مصرف داخلی در چین سبب کاهش 10درصد صادرات سالانه این میزان شد. این میزان کاهش بر روی محصولاتی که از لحاظ مصرفکنندگان داخلی گران قیمت است، بیشتر
تاثیرگذار بود.
از ماه آوریل سال 2007 سه تغییر عمده در روند تخفیف مالیاتی چین بهوجود آمده است که در ذیل به معرفی آنها میپردازیم:
۱-۸ درصد مشوق مالیاتی بر محصولات تمام شده فولادی یا بهطور کلی حذف شده و یا با کاهش همراه بوده است.
2-5درصد مالیات برای محصولات تخت و 10درصد مالیات برای محصولات طویل بر روی 83 محصول نهایی فولادی میزان مالیات بر محصولات نهایی چین از متوسط 10درصد به متوسط 15درصد افزایش داد.
۳ -روش اجرایی مجوزهای صادرات و خود فرآیند صادرات در چین، قیمت صادرات FOB محصولات فولادی را به میزان ۱۲۹دلار بر تن نسبت به سال ۲۰۰۳ افزایش داده است.
آمریکا
بخشهای مصرفکننده فولاد:
تولیدات صنعتی آمریکا از اوایل سال 2006 با رکود همراه بود و فشار روی بازارهای داخلی فولاد قرار گرفت.
مجموع تولید مقاطع ساختمانی به دلیل کاهش ساختوسازههای مسکونی در سال ۲۰۰۷ کاهش داشت، اما مقاطع غیر ساختمانی همچنان با رشد همراه بود. تولیدات خودرو در نیمه اول سال ۲۰۰۷ به نسبت همین دوره در سال گذشته با کاهش روبهرو بود. بر اساس اطلاعات موسسه J.D Power میزان فروش خودرو در سال ۲۰۰۷ میلادی ۵/۱۶میلیون دستگاه میباشد.
تولید در بازار فولاد آمریکا:
بازار محصولات تخت آمریکا در حال حاضر وضعیت مثبتی ندارد. تقاضای فولاد در آستانه ورود به سه ماه سوم سال همچنان رو به کاهش است. قیمتها به ازای هر تن با ۲۵دلار کاهش روبهرو بوده است. پیشنهادهایی در حجم بالا با قیمتهایی زیر قیمت وجود دارد. قیمت قراضه نیز از ماه مارس تا کنون ۲۵درصد افت
داشته است.
از سوی دیگر وضعیت واردات در جایگاه بهتری قرار دارد، هر چند که میزان واردات در سال ۲۰۰۷ به نسبت سال ۲۰۰۶ با کاهش روبهرو بوده است. واردات محصولات تخت همچنان به پایین ترین سطح خود در سه ماه سوم سال رسیده است.
بر اساس اطلاعات آماری بالاترین میزان واردات سال 2007 در ماه مه گزارش شده است. بازار محصولات طویل در شمال آمریکا دچار رکود شده است.
اکثر مصرفکنندگان تنها به خرید نیازهای خود اکتفا کرده و از سطح سرمایهگذاری خود کاستهاند. عدهای از تولیدکنندگان گزارش دادهاند که اکثر مشتریانشان به دنبال برنامهای در جهت کاهش سرمایهگذاری خود میباشند.
ژاپن
در طول چند ماه اخیر، اکثر تولیدات صنعتی در ژاپن جایگاه خود را در بازار از دست دادهاند. روند تولیدات صنعتی بالاخص در ماه آوریل ناامیدکننده بوده است. پیشبینیهای دورهای این میزان کاهش را در ماه مارس ۹/۲درصد و در ماه ژوئن ۶/۲درصد گزارش دادهاند.
بازار فولاد در کشور ژاپن
پیشبینی میشود مصرف واقعی فولاد در راستای افزایش ساختوساز کشتی در این سال تا ۲۰درصد افزایش یابد. این افزایش ساختوساز در افزایش فضاهای کشتیرانی در سطح جهان صورت گرفته است.
بر اساس اطلاعات اخیر میزان سرمایهگذاری در صنعت خودروسازی رو به کاهش است. توسعه و گسترش سفارشها جدید در بخش ماشینآلات نیز به کندی صورت میگیرد.
در مجموع صنایع مصرفکننده فولاد به نسبت مجموع صنایع با رشد بهتری همراه است (۵/۳درصد). با توجه به کاهش تمایل به مصرف فولاد ویژه، رشد واقعی مصرف فولاد در حدود ۲درصد است. با وجود توسعه و بهبود و مصرف واقعی فولاد در سال ۲۰۰۶، افت مصرف ظاهری فولاد نشانگر کاهش سرمایهگذاری فولاد در سال گذشته میباشد. برآوردها حاکی از ۵/۱درصد افزایش در میزان مصرف ظاهری فولاد طی سال ۲۰۰۷ میلادی در ژاپن است.
واردات ژاپن بهرغم افزایش صادرات چین روند رو به رشدی نخواهد داشت و این طور به نظر نمیآید که واردات توانسته باشد سهم اصلی بازار فولاد ژاپن را به دست آورد. تحت این شرایط، میزان تولید فولاد خام شاهد یکدرصد کاهش خواهد بود. برآوردها برای سه ماه اول سال 2007 میلادی حاکی از کاهش میزان تولید فولاد در ژاپن همچنین صادرات آن در ماههای ابتدایی سال است تا هنگامی که میزان واردات و مصرف ظاهری فولاد تا حد ملموسی افزایش یابد.
منبع: مرکز مطالعات سنجش
بنیادی بازار- آریانی فولاد
ارسال نظر