تعدیل 50 تومانی؛ شایعه یا واقعیت؟

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: در حالی روز سه‌شنبه نتیجه جلسه کمیسیون انرژی با مسوولان نفتی در خصوص تعیین تکلیف قیمت فرآورده‌های نفتی، تعدیل قیمت‌ها توسط شرکت پالایش و پخش بود، اما هنوز یک روز از برگزاری این جلسه نگذشته بود که برخی از آگاهان بازار از افت ۵۰ تومانی قیمت جدید فرآورده‌های نفتی توسط پالایش و پخش خبر دادند. این گروه می‌گویند: دستور تعدیل قیمت‌ها، تنها ۵۰ تومان نرخ فرآورده‌های نفتی را کاهش داده است. این در حالی است که عده ای از فعالان بازار هم می‌گویند: پالایش و پخش ملزم شده تا پس از بررسی‌ها، نرخ‌های اعلامی خود را تعدیل کند. از سوی دیگر بسیاری از آگاهان بازار می‌گویند: به احتمال زیاد رشد قیمت‌ها حتمی خواهد بود، همان‌طور که تعیین قیمت محصولات پتروشیمیایی با ارز مبادله‌‌ای جایگزین شده، دیر یا زود قیمت فرآورده‌های نفتی هم با ارز مبادله‌ای جایگزین می‌شوند. با این حال این شرکت ملزم شده تا با توجه به تبعات افزایش دوبرابری قیمت‌ها بر صنایع پایین‌دستی و هزینه‌های تحریم‌های اقتصادی، نرخ‌های اعلامی خود را تعدیل کند.

برخی از معامله‌گران می‌گویند:

گرچه دولت پیش‌تر اعلام کرده بود که تا آخر سال ۹۱ حامل‌های انرژی با افزایش قیمت روبه‌رو نخواهند شد، اما این اتفاق کم‌کم در حال انجام شدن است. در همین حال عده‌ای از کارشناسان بازار معتقدند؛ همواره قیمت فوب منهای ۵ درصد ملاک قیمت‌گذاری محصولات پتروشیمیایی و فرآورده‌های نفتی بوده است، از این رو احتمال دارد با توجه به اینکه محصولات پتروشیمی بر این اساس تعیین قیمت شده‌اند، فرآورده‌های نفتی هم بر همین اساس قیمت‌گذاری شوند.

البته آگاهان بازار احتمال می‌دهند، وضعیت عرضه‌های فرآورده‌های نفتی در هفته آینده مشخص شود، این در حالی است که سومین هفته با نامعلوم بودن زمان عرضه‌های فرآورده‌های نفتی روز گذشته به پایان رسید. از این رو بیشتر معامله‌گران فرآورده‌های نفتی در انتظار اعلام پالایش و پخش و همچنین بورس کالا برای عرضه‌های هفته آتی هستند و معتقدند؛ کارگروه تنظیم بازار باید وضعیت عرضه‌ها را مشخص کند.

با این حال روز گذشته بازار محصولات پتروشیمی سریع‌تر از هفته‌های پیش وارد تعطیلات شد و شایعه نزول قیمت‌ها هم کمک کرد تا مبادلات روز گذشته به حداقل برسد. برخی از معامله‌گران می‌گویند: با توجه به افت پایه قیمت پلی‌اتیلن سبک خطی ۲۰۹ روز سه‌شنبه در رینگ پتروشیمی، برخی از آگاهان بازار احتمال می‌دهند تعداد دیگری از محصولات پلیمری هم با افت قیمت روبه‌رو شود. البته این موضوع تنها در حد یک شایعه روز گذشته در بازار داخل مطرح شد.

در همین حال گفته می‌شود روز گذشته گسترش رکود در بازار داخل سبب شد تا پیشنهاد فروشندگان ۴۰ تا ۵۰ تومان در هر کیلو برای اکثر محصولات نسبت به دو روز گذشته کاهش یابد. در عین حال گفته می‌شود کاهش مصرف کارخانه داران نیز در هفته‌های اخیر بیش از پیش به چشم می‌خورد.

این در حالی است که روز گذشته قیمت دلار در بازار ارز با نوسان مثبت روبه‌رو شد، به طوری که جنب‌و‌جوش را در بازارهای فولاد، سکه نقدی و آتی افزایش داد، اما بازار پتروشیمی با عدم تغییر به دلیل ورود به رکود همراه بوده است. برخی از معامله‌گران می‌گویند: کاهش مصرف در کارخانه‌ها نیز بر عدم تاثیرگذاری بازار ارز بر محصولات پتروشیمی موثر است. این در حالی است که روز گذشته خریداران هم ترجیح دادند از بازار عقب‌‌نشینی کرده و تا پایان تعطیلات صبر پیشه کنند.

از سوی دیگر برخی دیگر از فعالان حوزه پتروشیمی به ممنوعیت صادرات اشاره می‌کنند و می‌گویند: مثلا بازار گریدهای متفاوت پلی‌پروپیلن متاثر از ممنوعیت صادرات با کاهش حجم مبادلات همراه شده است، از این رو نگرانی از ارزآوری مجتمع‌های پتروشیمی نیز افزایش یافته؛ چرا که این مجتمع‌ها در آینده‌ای نه چندان دور نیازمند خرید تجهیزات و برخی از مواد اولیه هستند و با توجه به اینکه صادرات آنها ممنوع شده است، نگرانی‌های بسیاری خواهند داشت.

با این حال بیشتر کارشناسان بازار پتروشیمی در خصوص آینده ابراز بی‌اطلاعی می‌کنند، البته عده‌ای از معامله‌گران می‌گویند: با وجود اینکه در روزهای اخیر بازار با روند نزولی همراه است، اما احتمال نمی‌رود در شرایط فعلی بیش از این قیمت‌ها در بازار داخل با افت مواجه شود. از این رو بیشتر فعالان این حوزه در انتظار روزهای آتی و تصمیمات مسوولان به سر می‌برند. این در حالی است که علاوه بر افت قیمت‌ها در بازار محصولات پتروشیمی، در دو روز اخیر رکود نیز در بازار افزایش یافته و در نتیجه برخی از معامله‌گران احتمال می‌دهند بازار همچنان روندی نزولی را طی کند.