بررسی قیمت فرآورده‌های نفتی

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: رینگ پتروشیمی روز گذشته شاهد مبادلاتی شبیه به هفته گذشته بود؛ به طوری که قیمت‌های پایه و تقاضای خریداران تغییر محسوسی نداشت. از این رو بعید به نظر می‌رسد که در روزهای آینده بازار پتروشیمی با تغییرات عمده‌ای روبه رو شود. این در حالی است که برخی از شنیده‌ها حاکی از برگزاری جلسه کارگروه تنظیم بازار برای تعیین قیمت‌های فرآورده‌های نفتی در روزهای آتی است. به گفته کارشناسان بازار، تا زمانی که نرخ دقیق خوراک مجتمع‌های پتروشیمی و زمان تغییر آن مشخص نشود، نمی‌توان در خصوص بازار پتروشیمی نظری دقیق و کارشناسانه عنوان کرد.

با این حال روز گذشته رییس مجلس منع افزایش قیمت حامل‌های انرژی و سایر کالاها و خدمات در قانون هدفمندی یارانه‌ها در سال ۱۳۹۱ نسبت به سال قبل را به جای رییس‌جمهور ابلاغ کرد.

البته در مبادلات روز گذشته رینگ پتروشیمی تقاضای زیادی برای خرید آف گریدها بر تابلوی بورس ثبت شد؛ به طوری که پلی‌اتیلن سنگین بادی آف گرید با سقف قیمت خریداری شد. از سوی دیگر پی‌وی‌سی غدیر و اروند هم با توجه به افزایش تقاضا در این روز با سقف قیمت و پی‌وی‌سی آبادان با نرخ پایه خریداری شد.

در همین حال عرضه کیسه پلی اتیلن سبک فیلم ۰۰۷۵ با تقاضای ۱۳ هزارتنی مواجه شده و در نتیجه سقف قیمت را تجربه کرد. این در حالی است که عرضه جامبوی این کالا با نرخ پایه خریداری شد. باقری، مدیر معاملات کارگزاری بهمن در این باره می‌گوید: با توجه به اینکه محموله‌های جامبو مشکلات انبارداری و همچنین جابه جایی را دارند و از سوی دیگر تحویل این کالا به گونه ای است که مقداری از حجم عرضه به خریداران تحویل نمی‌شود، واسطه‌ها علاقه‌ای به خرید آنها نشان نمی‌دهند، از این رو بیشتر خریداران محموله‌های جامبو مصرف‌کنندگان واقعی هستند.

البته روز گذشته عرضه کیسه پلی اتیلن سبک ۰۲۰ هم با تقاضای بالای خریداران و در نتیجه سقف قیمت خریداری شد. حال آنکه محموله‌های جامبوی این کالا با نرخ پایه توسط کارگزاران معامله شد. به گفته باقری روز گذشته معاملات بازار پتروشیمی مشابه هفته گذشته بود و از این رو گریدهای متفاوت پلی‌پروپیلن با نرخ پایه خریداری شدند. مدیر معاملات کارگزاری بهمن محدودیت صادرات پلی‌پروپیلن‌ها را دلیل عمده عدم استقبال خریداران از این کالاها عنوان می‌کند.

از سوی دیگر در این روز پتروشیمی امیرکبیر توانست با عرضه ۵ هزارتنی پلی‌اتیلن سبک خطی ۲۰۹ جوابگوی نیاز بازار پس از مدت‌ها افت و خیز قیمت این کالا در بازار داخل باشد؛ به طوری که بخشی از این کالا وارد زمان مچینگ شد.

خبری از عرضه فرآورده‌های نفتی در بورس نیست!

گر چه روز گذشته باز هم خبری از عرضه فرآورده‌های نفتی در رینگ پتروشیمی نبود، اما شرکت نفت بندرعباس اقدام به اعلام عرضه وکیوم باتوم و نفتای سنگین در رینگ صادراتی کرد. این در حالی است که در دو هفته اخیر فرآورده‌های نفتی در بورس کالا به دلیل اختلاف پالایش و پخش و بورس بر سر افزایش دوبرابری قیمت‌ها و جایگزینی ارز مرجع با مبادله‌ای عرضه نشده اند و اعتراضات زیادی را درپی داشته است.

از این رو بیشتر خریداران قیر با توجه به عدم عرضه این کالا طی دو هفته اخیر و احتمال افزایش دوبرابری این کالا، قراردادهای خود را لغو کرده، ضمن اینکه در انتظار برای تثبیت قیمت قیر به سر می‌برند تا فعالیت‌های خود را آغاز کنند.

البته روز دوشنبه قیر دو شرکت در رینگ صادراتی عرضه شد و در پی آن هم روز گذشته شرکت نفت بندرعبارس عرضه‌های خود را برای معامله در روز چهارشنبه اعلام کرد. از این رو وکیوم باتوم مرغوب این شرکت امروز با حجم ۷ هزارتن و قیمت ۴۸۷ دلار به ازای هر تن در رینگ صادراتی کیش عرضه خواهد شد. همچنین نفتای سنگین شرکت نفت بندرعباس هم با حجم ۳۰ هزارتن و اعلام ۶۰ هزارتن افزایش عرضه با نرخ ۹۴۸ دلار تحویل بندرعباس عرضه می‌شود.

نگرانی از بازگشت سرمایه مجتمع‌های پتروشیمی

در همین حال موضوع جایگزینی ارز مرجع با مبادله ای برای قیمت خوراک و محصولات پتروشیمی و همچنین فرآورده‌های نفتی در ماه‌های گذشته بیشترین حجم خبرها را در این حوزه به خود اختصاص داده‌ و با اظهارنظرات فراوانی هم از سوی کارشناسان روبه‌رو بوده است.

گرچه قیمت خوراک تعدادی از مجتمع‌ها و بسیاری از محصولات عرضه شده در رینگ پتروشیمی هم با ارز مبادله‌ای جایگزین شده است؛ اما اظهارنظرات و اعتراضات به این تغییر قیمتی همچنان ادامه دارد؛ به طوری که روز گذشته سید مسعود میرکاظمی با اشاره به محاسبه قیمت خوراک پتروشیمی‌ها و دیگر فرآورده‌های نفتی مانند قیر با نرخ ارز مبادله ای گفت: اخیرا وزیر نفت و وزیر صنعت و معدن گزارش‌هایی را مبنی بر علت محاسبه نرخ خوراک پتروشیمی‌ها با ارز مبادله‌ای ارائه کرده‌اند که به نظر می‌رسد تصمیم عاقلانه‌ای است.

رییس کمیسیون انرژی مجلس در این باره گفت: نمی‌توان نرخ خوراک را با ارز ۱۲۲۶ تومان محاسبه و محصول تمام شده را با ارز مبادله‌ای یا حتی آزاد عرضه کرد، همچنین دولت اعلام کرده است که نرخ ارز ۱۲۲۶ تومان تنها متعلق به اولویت‌های یک و دو است که تنها دارو و مواد غذایی است.

البته برخی از کارشناسان بازار پتروشیمی می‌گویند: تغییر قراردادهای بلندمدت مجتمع‌های پتروشیمی در خصوص خرید خوراک با توجه به اینکه شرکت‌ها براساس نرخ خوراک برنامه‌ریزی کرده و بازگشت سرمایه‌شان بر این مبنا است، دشوار به نظر می‌رسد. از سوی دیگر تمام محاسبات شرکت‌های پتروشیمی به هم ریخته و در نتیجه احتمال ضررهای مالی در این مجتمع‌ها دور از ذهن نیست.

این در حالی است که صادرات محصولات پتروشیمی با وجود اعمال نرخ‌گذاری جدید محدود شده و همچنین صادرکنندگان موظف شده‌اند که ارز حاصل از صادرات را در اتاق مبادلات ارزی عرضه کنند، از این رو نگرانی از بازگشت سرمایه در مجتمع‌های پتروشیمی وجود دارد. به همین دلیل بیشتر کارشناسان بازار پتروشیمی معتقدند تصمیم‌گیری‌ها در این زمینه با توجه به اینکه بازار محصولات پتروشیمی تک بعدی نیست و حساسیت‌های خاص خودش را دارد، باید با دقت انجام شود.