معاملات تغییر جهت می‌دهد؟

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: گر چه بازار پتروشیمی در هفته‌ای که گذشت آرامش داشت، اما موضوع جایگزینی ارز مرجع با مبادله‌ای برای تعیین قیمت‌ فرآورده‌های نفتی بسیاری از فعالان این حوزه را درگیر کرد. البته با وجود اختلاف نظر بورس کالا و شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، هنوز سرنوشت عرضه‌های این شرکت در هفته آینده مشخص نیست. البته بازار پتروشیمی در هفته گذشته متاثر از سخنان رییس‌جمهور مبنی بر اجرایی شدن فاز دوم هدفمندی یارانه در اواسط هفته اندکی با التهاب دنبال شد، اما اظهارات نمایندگان مجلس که نظری مخالف با رییس‌جمهور در خصوص این موضوع داشتند، آرامش و سکوت را در پایان هفته به بازار برگرداند.

گر چه در اواسط هفته اطمینان به رشد قیمت‌ها در بازار پتروشیمی قوت گرفت و نتیجه آن افزایش تقاضا در رینگ پتروشیمی نسبت به هفته‌های گذشته بود، اما با این حال بیشتر معامله‌گران بازار پتروشیمی را بدون تغییرات محسوس پیش‌بینی می‌کنند و معتقدند؛ اگر قیمت‌های پایه در رینگ پتروشیمی تغییر نکند، انتظاری برای تغییر جهت بازار پتروشیمی هم در میان بازاریان وجود ندارد.

با این حال همچنان عده‌ای از معامله‌گران یکی از دلایل افت تقاضا در رینگ پتروشیمی را کاهش سهمیه‌های خرید اعلام کرده و دلیل این موضوع را معامله تمامی کالاها در زمان مچینگ می‌دانند، البته در مقابل عده‌ای هم هستند که افت تقاضا در رینگ پتروشیمی را متاثر از توقف پروژه‌های عمرانی و دولتی دانسته و می‌گویند: در بازار پی‌وی‌سی با توجه به ادامه ساخت و سازهای پروژه مهر ماندگار تقاضا بیش از کالاهای دیگر به چشم می‌خورد، از این رو هفته گذشته پی‌وی‌سی اروند با سقف قیمت در رینگ پتروشیمی خریداری شد.

با این حال همچنان تقاضا در بازار پتروشیمی برای پلی اتیلن سبک خطی ۲۰۹ و گریدهای متفاوت پلی اتیلن سبک (H‌ها) بیش از کالاهای دیگر است؛ چرا که فاصله قیمتی این کالاها در بورس و بازار به اندازه‌ای است که خرید برای معامله‌گران به صرفه باشد.

البته هفته گذشته بازار شاهد افت و خیز قیمت پلی اتیلن سبک خطی ۲۰۹ متاثر از ضعف بارگیری و کمبود این کالا بود. اما نهایتا در آخرین روز مبادلاتی هفته گذشته نرخ این کالا به مرز ۴ هزار و ۲۸۰ تومان در هر کیلو رسید. در همین حال پلی اتیلن سبک خطی ۲۰۹ در بورس کالا با نرخ ۳ هزار و ۶۲۹ تومان معامله شد.

گریدهای متفاوت پلی اتیلن سبک (H‌ها) هم در آخرین روز مبادلاتی هفته گذشته در محدوده ۴ هزار و ۲۸۰ تا ۲۹۰ تومان از سوی تاجران پیشنهاد و گریدهای متفاوت پلی پروپیلن هم ۳ هزار و ۹۴۰ تا ۹۵۰ تومان داد و ستد شدند.

در همین حال عرضه و معامله محصولات شیمیایی در رینگ پتروشیمی هم در روز چهارشنبه هفته گذشته، با آرامش برگزار شد و تنها برخی از کالاها مانند کربنات‌ها و سودکاستیک با سقف قیمت خریداری شدند.

کربنات سدیم سبک و سنگین که در هفته‌های گذشته با کاهش عرضه به دلیل مشکلات پتروشیمی شیراز درگیر بوده است، در این روز هم با تقاضای بالای معامله‌گران مواجه شد و در نتیجه سقف قیمت را تجربه کرد. به گفته معامله‌گران اختلاف قیمت این کالاها در بورس و بازار ۳۰۰ تا ۴۰۰ تومان در هر کیلو است و تنها افزایش عرضه می‌تواند التهاب بازار کربنات سدیم سبک و سنگین را کاهش دهد.

البته در این روز سودکاستیک اروند که به میزان ۱۰ هزارتن عرضه شده بود، با تقاضای ۱۶ هزارتنی معامله‌گران مواجه شد، در نتیجه سقف قیمت را تجربه کرد. به گفته آگاهان بازار با به کف رسیدن قیمت سودکاستیک در بازار داخل، خرید معامله‌گران آغاز شده است و در نتیجه در این روز تقاضا برای خرید این کالا بالا بود.

این در حالی است که فاصله قیمت سودکاستیک در بازار و بورس ۲۰ تومان در هر کیلو است. البته در این روز تقاضا برای خرید سودکاستیک بندرامام در سطح پایین تری نسبت به سود اروند قرار داشت. معامله‌گران دلیل این موضوع را عرضه پتروشیمی اروند پیش از بندرامام می‌دانند.

از سوی دیگر، معامله‌گران در این روز علاقه چندانی به خرید جوش شیرین نشان ندادند. به عقیده آگاهان بازار احتمال افت قیمت جوش شیرین در هفته‌های آتی متاثر از نرخ جهانی این کالا یکی از دلایل افت تقاضا برای جوش شیرین است. البته در روز چهارشنبه این کالا با نرخ یک هزار و ۱۵۵ تومان خریداری شد. برخی از فعالان بازار احتمال می‌دهند نرخ این کالا تا مرز ۹۰۰ تومان هم در بازار داخل متاثر از افت تقاضا، کاهش یابد.