بازار فولاد در انتظار رشد تقاضا

گروه بورس کالا - بازارهای فولادی در ماه‌های اخیر با مشکلات شدیدی روبه‌رو شدند از جمله نوسان‌های شدید قیمتی، مشکلات مربوط به تسویه حواله‌های ارزی و عدم دخالت بلند مدت دولت و ورود یکباره آن به حیطه نظارت بر قیمت‌ها و به طور کلی مشخص نبودن سیاست‌های کلی و متغیر بودن این سیاست‌ها در دوره‌های کوتاه زمانی. اما در میان همه این مشکلات، به نظر می‌رسد سردرگمی، نبود آمار و ارقام دقیق ، بی‌خبری و کم بودن عمق بازار از موارد قبلی اهمیت بیشتری دارد؛ چرا که این شرایط تمام پیش‌بینی‌ها را نفی کرده و در نهایت موارد مجهول بازار، قدم به قدم بیشتر و پررنگ‌تر می‌شوند.

در این میان نگاه خوش بینانه یکی از تجار بازار فولاد این است که پروژه‌های در دست اقدام دولت به زودی رونقی برای تقاضای بازار خواهند شد، اما در عین حال نگاه بدبینانه وی در خصوص موجودی انبارها و معضل تامین ارز واردات باعث می‌شود تا وی به افزایش قیمت‌ها امید بیشتری داشته باشد.

آرامش قبل از طوفان

محمدکاظم مشکواتی رییس سابق میزکالایی فولاد شرایط فعلی بازار را آرامش قبل از طوفان می‌نامد و در این خصوص می‌گوید: عواملی را که در بازار در ۹ ماه اخیر بروز کرده می‌توان دلیل رکود فعلی بازار دانست از جمله کاهش فصلی تقاضای بازار در دوران زمستان، تعطیلات مربوط به ایام محرم، انتظار برای کاهش قیمت‌ها و در نهایت ثبات بازار پس از راه‌اندازی اتاق مبادلاتی ارز. اما موارد دیگری هم وجود دارد که بازار فولاد هنوز نسبت به آنها توجه و عکس‌العملی نشان نداده است.

وی می‌گوید: برای مثال در حال حاضر رسوب کالاهای فولادی در بنادر زیر ۷۰۰ هزار تن است در حالی که با توجه به ۲۲ میلیون تن فولاد مورد‌نیازسالانه در کشور باید برای حفظ چرخه مصرف حداقل برای دوماه در حدود ۶/۳ میلیون تن فولاد در کشور رسوب داشته باشیم، اما واقعیت این است که با این ۷۰۰ هزار تن نه تنها با کمبود واردات مواجه هستیم بلکه حتی از این ۷۰۰ هزارتن ، ۴۰۰ هزار تن آن کالاهای بی‌کیفیت یا کالاهایی است که با مشکلاتی همچون اسناد مواجه هستند که قابلیت حمل ندارند.

این تاجر بازار در ادامه به حدود ۱۵۰ هزار تن کالای موجود در انبارهای داخلی اشاره کرده و می‌گوید: با در نظر گرفتن اینکه ۳۰۰ هزارتن کالای قابل حمل در بازار وجود دارد و ۱۵۰ هزار تن موجودی انبارها، در حال حاضر تنها ۴۵۰ هزار تن کالا در انبارها موجود است که فاصله زیادی با نیاز واقعی بازار دارد.

کاهش ۵۸ درصدی ثبت سفارش میلگرد

به گفته مشکواتی در حال حاضر با کاهش ۵۸ درصدی ثبت سفارش میلگرد و کاهش ۶۹ درصدی ثبت سفارش تیرآهن، کاهش ۵۲ درصدی واردات و همچنین افت ۷ درصدی تولید تیرآهن روبه‌رو هستیم ضمن اینکه موجودی‌ها پایین و ارز مبادله‌ای هم به اندازه کافی برای واردات فولاد وجود ندارد.

وی علاوه بر این موارد به افزایش تقاضاهای فصلی که معمولا شب عید و پس از آن در بازار ایجاد می‌شود اشاره کرده و می‌گوید: واقعیت این است که موجودی انبارها از کالاهایی که با ارز ارزان ( ۱۲۲۶ تومان ) وارد شده خالی شده است.

به گفته مشکواتی تمامی این شواهد در حالی از کمبود کالا و افزایش قیمت‌ها خبر می‌دهد که از سوی دیگر برخلاف همه ساله که در زمستان کاهش حداکثر۵ درصدی قیمت آهن را داریم امسال این کاهش به ۳۰ تا ۴۰ درصد رسیده است.

این کارشناس بازار معتقد است: این تناقض‌ها باعث می‌شود تا شرایط فعلی بازار، غیر واقعی و مصنوعی ارزیابی شود؛ چرا که با در نظر گرفتن شرایط و عوامل تاثیر گذار بر قیمت فولاد ۲۰ درصد از ۳۰ درصد کاهش قیمت میلگرد ( از ۲ هزار و ۲۰۰ تومان به ۱۶۰۰ تومان ) کاذب ارزیابی می‌شود.

مشکواتی معتقد است: اگر بازار نتواند به زودی راه خود را پیدا کند ممکن است در صورت ورود به دوره صعود تقاضا با رشد شدید قیمتی همراه شود که اثرات زیان باری را به دنبال دارد از این رو باید تقاضاهای واقعی به مرور وارد بازار شود تا انگیزه برای واردات هم ایجاد شود در غیر این صورت رکود بیشتر در نهایت به ضرر بازار خواهد شد.

رشد پروانه‌های بهره‌برداری تهران و شهرهای بزرگ

مشکواتی در عین حال به رشد ۴۰ تا ۵۰ درصدی صدور پروانه‌های ساختمانی در تهران و شهرهای بزرگ اشاره کرده و معتقد است: میزان تقاضای این بازار با این مجوزها به ۱۰ تا ۱۵ درصد رشد خواهد کرد، ضمن اینکه طبق گزارش‌ها امیدواری نسبت به این موضوع وجود دارد که آستانه تحمل رکود بازار مسکن به پایان رسیده و در سال آینده شاهد رونق در این بازار خواهیم بود.

در عین حال وی به توافقاتی که در خصوص وابسته کردن قیمت سنگ آهن به قیمت شمش در بورس درجریان است، اشاره کرده و می‌گوید: در صورت تحقق این موضوع، قیمت تمام شده تولید افزایش خواهد یافت این در حالی است که قیمت‌های فعلی هم برای برخی از تولید کننده‌ها منطقی نیست.

قیمت‌های غیرواقعی

این کارشناس بازار برای مثال به قیمت‌های فعلی میلگرد در بورس اشاره کرده و آن را پایین وغیر طبیعی می‌داند و می‌گوید: طبق قاعده و فرمول ایمیدرو باید ۵/۸۲ درصد قیمت میلگرد نرخ نهایی شمش باشد که با احتساب قیمت شمش ۱۵۰۰ تومانی دربورس، میلگرد با احتساب هزینه‌های جانبی (تولید، حمل، خواب سرمایه و ۳ درصد سود) زیر ۱۸۲۰ تومان نخواهد بود، اما می‌بینیم که تولیدکننده‌ها به دلیل رکود بازار مجبور شده‌اند محصول خود را ۱۶۴۰ تومان بفروشند که معادل قیمت تمام شده شمش وارداتی با ارز مبادله‌ای است.

وی در عین حال به احتمال رشد ۵۰ تا ۶۰ درصدی قیمت فولاد در سال آینده اشاره کرده و می‌گوید: واقعیت این است که بازار تنها به دلیل ترس تقاضا عقب کشیده و موضوع ارتباطی با نقدینگی پایین بازار ندارد بلکه به نظر من در حال حاضر نقدینگی کافی در بازار وجود دارد که شاهد این ادعا هم معامله چند میلیاردی ذوب آهن در بورس است که در رکودی ترین حالت بازار طی هفته گذشته انجام شد.

خطر تعطیلی واحدها

این کارشناس بازار به ضرورت ابلاغ بودجه‌ها اشاره کرده و می‌گوید: متاسفانه در سال جاری درصد بسیار کمی از بودجه عمرانی دولت تخصیص یافته است و دولت باید هر چه سریع‌تر اقدامات لازم را در این خصوص انجام دهد؛ چرا که نبود تقاضای واقعی در بازار و رکود باعث شده تا تعداد قابل توجهی از کارخانه‌ها با مشکل مواجه شده و در خطر تعطیلی قرار بگیرند به طوری که در روزهای اخیر پیشنهاد فروش برخی واحدها در بازار مطرح شده است.

مشکواتی همچنین به موضوع بازارسازی‌ها و دامپینگ داخلی اشاره کرده و می‌گوید: نبود تقاضا و عمق کم بازار باعث شده تا برخی از معامله گران از این فرصت استفاده کرده و دامپینگ داخلی ایجاد کنند و با قیمت‌ها به طور روزانه بازی کنند.

وی راه‌حل مشکلات فعلی را ارائه آمارهای دقیق ، ابلاغ بودجه و عدم واکنش احساسی بازار می‌داند و معتقد است: بازار فولاد در واقع آن طور که به نظر می‌رسد دچار مشکل نیست؛ چرا که سال گذشته در بدترین شرایط حدود ۲۲ میلیون فولاد درکشورمصرف شد و به همین دلیل این موضوع را که گفته می‌شود بازار با شرایط خاصی به لحاظ عرضه روبه‌رو است را باور نمی‌کند و معتقد است که در صورت گذر بازار از این دوره تقاضاهایی که از بازار به تعویق افتاده فرا می‌رسد و موجب التهاب شدید در قیمت‌های فولاد می‌شود.