گروه بورس کالا - در شرایطی که بازارهای فولادی هفته گذشته را با نوسان زیادی پشت سر گذاشتند، اما خبرها حاکی از آن است که اکثر کارخانه‌های ‏مقاطع به علت رکود تقاضا مجبور به کاهش تولید خود شدند. عده ای از ‏دست اندرکاران انتظار دارند با محدود شدن عرضه، قیمت‌ها بهبود یابد، اما پایین بودن تقاضا اجازه نمی‌دهد تا بازار ‏رونق را تجربه کند، مگر اینکه در ماه‌های پایانی سال تغییری در روند مصرف ایجاد شود.‏‏ البته با توجه به شرایط فعلی پیش‌بینی کمبود عرضه مقاطع در ماه‌های آینده غیر منطقی نیست، اما این به معنای افزایش ‏قیمت نمی‌تواند باشد؛ چرا که تقاضا همچنان پایین است.‏ به گزارش مرکز خدمات فولاد ایران طی هفته گذشته قیمت مقاطع سه روز اول هفته در بازار تهران با تنزل روبه‌رو بود، اما روز سه شنبه به بعد قیمت‌ها کمی بهبود یافت، ‏ولی افت اولیه را جبران نکرد.

میانگین قیمت میلگرد در اصفهان که پایان هفته گذشته ۱۷ هزار و ۵۱۳ ریال بود در هفته قبل به ‏‏۱۷ هزار و ۲۵۰ ریال رسید. میانگین قیمت تیرآهن ۱۴ تا ۱۸ نیز از ۱۷ هزار و ۳۶۰ به ۱۷ هزار و ۲۰۰ ریال کاهش یافت. متوسط قیمت عرضه مقاطع در بورس ۱۶ هزار و ۵۰۰ ریال است ‏که با احتساب مالیات ارزش افزوده پایه قیمت میلگرد در بورس به بیش از ۱۷ هزار و ۳۲۵ ریال می‌رسد این در حالی است ‏که قیمت فروش میلگرد در مبادی پایین‌تر از این رقم است.یک دلیل این تفاوت قیمت، عرضه محصولات چینی و اماراتی با قیمت‌های پایین‌تر است ‏که اخیرا در بندر امام تخلیه شده است و در آبان ماه با قیمت‌های ۱۷۰۰ تومان هر کیلو یا پایین‌تر به بازار عرضه ‏شد.

دلیل دیگر این امر آن است که بخشی از کارخانه‌ها قسمتی از ظرفیت تولیدی خود را به شکل کارمزدی در ‏اختیار تجار قرار داده اند در حالی که قیمت بیلت در مبادی در هفته‌های اول آبان ماه حدود ۱۵۰۰ تومان بود. ‏میلگردهای تولید شده با استفاده از این قرارداد‌ها زیر قیمت ۱۷۰۰ تومان برای تجار تمام شده است.

در نتیجه آنها ‏عملا با قیمت‌های فروخته شده در بورس رقابت می‌کنند. از آنجا که تقاضا بسیار پایین است این رقابت هم برای ‏کارخانه‌های تولیدکننده فولاد جدی است مسائل مربوط به مالیات ارزش افزوده هم برای حمل کالاهای محصول ‏اصفهان مشکلاتی را به وجود آورده است، در نتیجه انگیزه تجار برای خریدن از بورس محدودتر شده است.

بازار شمش فولاد

طبق گزارش‌های رسیده از مبادی ورودی طی هفته گذشته ‏مشکلات مربوط به گشایش اعتبار آسان‌تر شده، ولی رکود بازار باعث شده تا واردکننده‌ها کمتر به خرید تمایل نشان ‏دهند. حجم واردات بیلت در ماه آبان به ۱۸۶ هزار تن رسیده که بعد از خرداد ماه کمترین میزان واردات بیلت به ایران ‏بوده است.

اگرچه واردات در ماه آبان به ۱۸۶ هزار تن رسیده که بعد از خرداد ماه کمترین میزان واردات بیلت به ایران بوده، اما با این کاهش، سهم بیلت داخلی در کل عرضه ‏افزایش یافته است.

این نقطه مثبتی است برای صنعت فولاد ایران اما نباید فراموش کرد که این مساله مدیون رکود فعلی ‏بازار است؛ چرا که تقاضا برای مقاطع بسیار پایین آمده و بعید است که در خلال دو ماه آینده با فرض ثبات قیمت ارز ‏تقاضای بیلت افزایش یابد. از سوی دیگر همین رکود باعث شده تا حجم تولید بیلت در کارخانه‌های داخلی پایین بیاید ‏ضمن آنکه اکثر آنها درگیر مشکل کمبود نقدینگی هستند.‏

طی هفته گذشته و از روز شنبه قیمت بیلت شروع به افزایش کرد و تا روز دوشنبه همچنان به روند صعودی خود ادامه داد و تا ‏‏۱۵۸۰ تومان (برای سایز ۱۵۰× ۱۵۰) در بندر انزلی رسید.

با افت قیمت دلار از روز سه شنبه به بعد معاملات راکد شد و ‏قیمت هم کمی برگشت. حداقل قیمت بیلت روز پنج‌شنبه به ۱۵۶۰ تومان در انزلی رسیده بود، ولی خریداری نداشت ‏قیمت بیلت در بازارهای خارجی تا ۱۰ دلار بهبود یافته و به ۵۲۵ تا ۵۳۰ دلار تحویل در انزلی رسیده است.

‏ ‏‏ ‏اکثر دست اندرکاران پیش‌بینی می‌کنند ادامه این روند در خلال دو ماه آینده مشکلات بسیاری را برای صنعت فولاد ‏در اسفند ماه سال آینده ایجاد می‌کند؛ مگر آنکه به هر دلیلی بازار با یک تقاضای قوی روبه‌رو شود. نباید فراموش کرد که ‏آهن یک کالای مادر است و ضعف تقاضای آن به معنای وجود مشکل در بخش‌های پایین دستی است. ‏

بازار ورق

طی هفته گذشته قیمت انواع ورق هم برخلاف کاهش حجم واردات روند نزولی داشت. براساس این گزارش ورق گرم (ضخامت ۲ میلیمتر) در بندر انزلی و روز شنبه ۱۹۳۰ تومان معامله می‌شد، اما از یکشنبه به بعد قیمت شروع به تنزل ‏کرد تا سه شنبه که زیر ۱۹۰۰ تومان هم رسید.

بعد از این روز قیمت بالا رفت و تا آخر هفته به ۱۹۲۰ تومان رسید‏. این در حالی است که ورق‌های گرم محصول مبارکه هفته گذشته با کاهش قیمت تا هر کیلو ۱۵ تومان روبه‌رو شد.

ورق‌های ضخامت بالای ۱۵ ‏میلیمتر در هفته گذشته به حداقل قیمت خود رسیده بود به همین علت از روز سه شنبه به بعد فروشنده‌ها در برابر ‏درخواست تخفیف سعی می‌کردند مقاومت کنند.

ولی پایین بودن تقاضا از یک طرف و عرضه بالای مبارکه و اکسین ‏بیشتر به نفع خریدارها بود در ماه آبان عرضه ورق گرم ۳۵۳ هزار تن بوده است، در حالی که در آذر ماه از مرز ‏‏۳۷۲ هزار تن گذشته است، اما با این حال عرضه‌های صورت گرفته توسط مبارکه و اکسین همراه با ضعف تقاضا به ‏بازار اجازه رونق را نمی‌دهد.‏عرضه ورق سرد در آبان ماه ۹۰ هزار تن بوده، اما در آذر ماه به ۷۲ هزار تن رسیده است با این حال ورق سرد در ‏هفته گذشته با تنزل قیمت، کار خود را شروع کرد.

به‌رغم نوسان نرخ ارز قیمت این کالا نزولی بود چون سهم واردات ‏در موجودی این کالاها به شدت کاهش یافته کل واردات ورق سرد در آبان ماه ۷۸۰۰ تن و در آذر ماه ۴۴۰۰ تن بوده ‏است.

این مساله در مورد ورق گالوانیزه هم کاملا مشهود است، عرضه ورق گالوانیزه در آبان ماه ۱۹ هزار تن بوده ‏ولی در آذر ماه به ۱۳ هزار تن رسیده، اما با وجود این، تقاضا همچنان ضعیف است.‏