گروه بورس کالا- کتایون دارابی: در حالی روز گذشته نرخ دلار دربازار آزاد بالا رفت که نگرانی‌ها در خصوص افزایش دوباره قیمت دلار در بازار وجود دارد، همچنین مقاومت صادرکنندگان در خصوص عدم ورود ارز به اتاق مبادلات ارزی، اظهارات وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص کسری بودجه و میزان درآمد و همچنین آزادسازی قیمت خودرو از دلایلی بود که بیشتر معامله گران را قانع می‌کرد تا نرخ دلار را در روزهای آتی صعودی پیش‌بینی کنند. البته در روزهای گذشته خبر آزادسازی قیمت خودرو و عدم تعیین قیمت‌ها توسط سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در صدر خبرهای منتشر شده بود. به نظر می‌رسد به گفته کارشناسان بازار سرمایه، بورس کالا بهترین مکان برای تعیین و کشف قیمت خودرو در آینده‌ای نزدیک باشد.

در همین حال روز گذشته مبادلات رینگ پتروشیمی در حالی برگزار شد که بیشتر سهمیه‌های خرید فعالان این حوزه به شدت کاهش یافته و در نتیجه این گروه در انتظار شروع ماه جدید هستند. از این رو روز گذشته تنها گرید ۰۲۰ و ۰۰۷۵ پلی‌اتیلن سبک با رقابت از سوی کارگزاران مواجه شدند و مابقی گریدهای عرضه شده یعنی ۲۱۰۲، ۲۱۰۴ و ۲۰۰۴ وارد زمان مچینگ شدند.

این در حالی است که بازار پتروشیمی در دو روز اخیر با توقف قیمت‌ها همراه شده و بیشتر معامله‌گران در انتظار به سر می‌‌برند. به عقیده کارشناسان بازار پتروشیمی در دو هفته اخیر عدم تغییر قیمت‌های پایه در رینگ پتروشیمی، بازار را با آرامش روبه‌رو کرده است و اگر قیمت‌ها در آینده هم تغییر نکند، بازار با آرامش به کار خود ادامه خواهد داد.

البته در این روز مچینگ به شرط داشتن پروانه‌های مرتبط در رینگ پتروشیمی انجام شد و معاملات مچینگ پروانه‌های غیرمرتبط به صبح امروز موکول شد.

برخی از معامله‌گران معتقدند؛ اگر سهمیه پروانه‌های بهره‌برداری کاهش نمی‌یافت و در پایان ماه هم قرار نداشتیم، با توجه به افزایش تقاضا در بازار داخل، روز گذشته ۷۰ درصد کالاهای عرضه شده در رینگ پتروشیمی با رقابت از سوی معامله‌گران خریداری می‌شدند و به احتمال زیاد، محصولات پلی‌اتیلن سبک (H ها) با ۵ درصد رقابت و محصولات بادی و BL۳ هم با رقابت اندکی معامله می‌شدند.

با این حال بیشتر معامله‌گران معتقدند: اگر قیمت‌های پایه در رینگ پتروشیمی بدون تغییر باقی بماند، فاصله قیمت‌ها در بورس و بازار اندک اندک کمتر خواهد شد، اما اگر باز هم قیمت‌های پایه با تغییرات روبه‌رو شود که بعید هم به نظر نمی‌رسد، باید در انتظار افت و خیز قیمت‌ها در آینده‌ای نزدیک باشیم.

در همین حال روز گذشته نرخ پلی‌اتیلن سبک فیلم ۲۰۹ که به مرز ۴ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده بود با افت اندک به ۴ هزار و ۳۰۰ تومان در هر کیلو رسید، البته در مبادلات مچینگ که صبح روز گذشته انجام شد، مابقی عرضه این کالا از سوی معامله‌گران خریداری شد و در نتیجه کل عرضه این کالا که روز دوشنبه و به میزان ۴ هزارتن بود، خریداری شد.

به گفته معامله‌گران افزایش تقاضا برای خرید پلی‌اتیلن سبک فیلم ۲۰۹ در روزهای اخیر با توجه به شروع بارندگی‌ها و ضعف بارگیری از سوی پتروشیمی امیرکبیر سبب شد تا اختلاف قیمت‌ها در بورس و بازار به ۵۰۰ تا ۶۰۰ تومان در هر کیلو برسد و نهایتا سود خرید این کالا از رینگ پتروشیمی در روزهای اخیر در صدر کالاهای دیگر بود.

این در حالی است که محصولات پلی‌اتیلن سبک (H ها) هم در حال حاضر با تفاوت قیمتی معادل ۳۰۰ تا ۳۵۰ تومان در هر کیلو و در بازار آزاد و بورس مواجه هستند و از این رو در رتبه دوم کالاهایی هستند که خرید آنها می‌تواند به نفع تاجران بازار باشد.

البته روز گذشته بیشتر آگاهان بازار پیش‌بینی آینده را منوط به قیمت کالاهای عرضه شده در رینگ پتروشیمی با توجه به تعیین قیمت خوراک و همچنین بازار ارز می‌دانند و در نتیجه فعلا در انتظار اتفاقات آینده هستند.

از این رو در دو روز اخیر بیشتر بازاریان در حالی در بخش‌هایی از روز از مبادلات اجتناب کردند که شایعات بسیاری در بازار پتروشیمی مطرح است و در نتیجه پیش‌بینی‌ها سخت‌تر از پیش شده است، با این حال بیشتر فعالان بازار پتروشیمی در انتظار انتشار اخبار سیاسی و مسائل مربوط به بازار ارز هستند.