پایان سال ۲۰۱۲ میلادی در حالی با نوسانات قیمتی در بازارهای جهانی همراه شده که فعالان در انتظار انتشار جدیدترین تحلیل‌ها و پیش‌بینی‌ها از روند نرخ انواع کالاها هستند. تداوم بحران‌های مالی اروپا، عدم بروز نشانه‌های جدید مبنی بر رفع نگرانی‌های مالی در اقتصادهای بزرگ جهان و نیز شکل‌گیری نوسان مثبت و منفی اقتصاد آمریکا تحت تاثیر اخبار مختلف، همگی از جمله عواملی هستند که برثبات پیش‌بینی‌های قبلی از وضعیت تولید و فروش و نیز قیمت فلزات رنگین همچون سرب و روی اثرگذار شده‌اند.

یک کارشناس بازار سرمایه با بیان این مطلب اظهار کرد: طبق آخرین پیش‌بینی‌ها قیمت LME فلز روی همچنان در محدوده دو هزار تا دو هزار و ۱۰۰ دلار برآورد می‌شود که به دلایل مطرح شده تغییر خاصی در چشم‌انداز قیمت این فلز رنگین انتظار نمی‌رود.

محسن حیدری افزود: براساس این برآوردها نرخ LME فلز سرب نیز بین ۲۰۵۰ تا ۲۱۵۰ دلار پیش‌بینی شده است که نسبت به میانگین قیمت‌ها در سال جاری میلادی از تفاوت قابل ملاحظه ای برخوردار نیست.

وی همچنین میزان آمار تولید و مصرف این دو فلز را این گونه اعلام کرد: استخراج ماده معدنی فلز روی در ۹ ماهه سال میلادی جاری به حدود ۱۰ میلیون و ۲۲۷ هزار تن رسیده، در حالی که این رقم در مدت مشابه سال میلادی قبل از آن در حدود ۹ میلیون و ۴۷۳ هزار تن بوده است.

این در حالی است که برخلاف استخراج ماده معدنی تولید فلز روی در ۹ ماه سال ۲۰۱۲ میلادی نسبت به سال ۲۰۱۱ با کاهش همراه است، به ترتیبی که در دوره مذکور ۹ میلیون و ۳۷۸ هزار تن از فلز مذکور تولید شده؛ اما این رقم در سال قبل ۹ میلیون و ۷۱۰ هزار تن بوده است.

این مقام مسوول گفت: میزان مصرف فلز روی نیز در سال جاری حدود ۹ میلیون و ۲۴۱ هزار تن بوده که نسبت به سال گذشته میلادی با کاهش همراه شده؛ چراکه مصرف ۹ماهه سال قبل میلادی در حدود ۹ میلیون و ۳۸۰ هزار تن گزارش شده است.

وی در بیان آمار موجود از وضعیت فلز سرب نیز گفت: استخراج ماده معدنی سرب در ۹ ماه سال ۲۰۱۲ میلادی سه میلیون و ۹۲۳ هزار تن و در سال ۲۰۱۱ بالغ بر سه میلیون و ۳۶۰ هزار تن بوده، اما میزان تولید این فلز در همین مدت به ترتیب هشت میلیون و ۲۰ هزار تن و هفت میلیون و ۸۴۵ هزار تن بوده که از افزایش تولید این فلز رنگین حکایت دارد.

این کارشناس بازار میزان مصرف فلز سرب را نیز با افزایش همراه دانست و افزود: میزان مصرف این فلز از هفت میلیون و ۶۸۹ هزار تن در ۹ ماهه سال گذشته میلادی به هفت میلیون و ۹۴۰ هزار تن در مدت مشابه امسال افزایش یافته است.

حیدری در ادامه از وضعیت مساعد شرکت‌های داخلی فعال در صنعت سرب و روی سخن گفت و اظهار کرد: به دلیل رشد قیمت ارزهای خارجی در مقابل ریال چشم انداز آتی شرکت‌ها مثبت پیش‌بینی می‌شود.

هرچند که در مقابل افزایش قیمت‌های جهانی، فروش صادراتی با تحریم‌ها مواجه است؛ اما در حال حاضر شرایط مناسبی حکمفرما بوده و بازار در انتظار اعلام گزارش‌های عملکرد ۹ ماهه آنها است و پیش‌بینی‌ها از رشد سودآوری شرکت‌های گروه حکایت دارد.

وی در این رابطه به ذکر دو نکته اشاره کرد و گفت: در وهله اول طی روزهای گذشته بحث تغییر پایه ارز مرجع به نرخ مبادلاتی مطرح شده که تحقق این امر باعث می‌شود گزارش‌های مالی شرکت‌ها از شفافیت بیشتری برخوردار شود؛ چراکه در شرایط کنونی اگرچه دو نرخ مطرح است، اما صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات خود را به نرخ بازار آزاد به ریال تبدیل می‌کنند. برهمین اساس می‌توانند سودآوری مطلوبی را از خود به نمایش گذارند.

این کارشناس صنعت سرب و روی با تاکید بر اینکه در بررسی وضعیت شرکت‌های صادراتی گروه باید نرخ آزاد ارز به صورتی واقع بینانه دنبال شود، گفت: هرچه مبنای گزارش‌های شرکت‌ها از نرخ مرجع به سمت نرخ آزاد حرکت کند، وضعیت عملکردی و درآمدزایی آنها واقعی و شفاف‌تر شده و تصمیم‌گیری براساس آن راحت‌تر می‌شود.

وی نکات منفی و دغدغه‌های گروه را نیز این گونه بیان کرد: بزرگ‌ترین مشکل شرکت‌های صنعتی، تامین مواد معدنی و نوع قیمت‌گذاری‌هایی است که از سوی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران صورت می‌گیرد و در حال حاضر احتمال تعدیل قیمت خاک جهت افزایش نرخ‌ها مطرح شده است.

در این زمینه برخی تولیدکنندگان در خصوص نحوه توزیع مواد معدنی از شرکت مذکور گلایه‌مندند؛ چراکه استحصال خاک از معدن انگوران به عنوان منبع اصلی تامین خاک شرکت‌ها پیش از این براساس ویژگی فنی شرکت‌ها انجام می‌شد، اما هم اکنون چنین رویه‌ای عملی نمی‌شود و این امر برای شرکت‌ها مشکل آفرین شده است.

حیدری پیرامون گمانه زنی‌های موجود در خصوص احتمال ممنوعیت صادرات کنسانتره سرب در جهت تامین نیاز داخلی نیز تصریح کرد: در چند سال اخیر مازاد کنسانتره سرب تولیدی صادر می‌شد؛ اما در برخی موارد شاهد اتخاذ تصمیمات غیر کارشناسی دولت در اعمال برخی محدودیت‌ها هستیم. این موضوع نیز به دلیل مشکلات ایجاد شده برای برخی شرکت‌ها بابت تامین خاک مصرفی توسط فعالان صنعت پیشنهاد شده و به گلایه‌های آنها از شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران بر می‌گردد.

این کارشناس بازار سرمایه در خاتمه سخنان خود با توجه به وضعیت کلی عملکردی واحدهای فعال این صنعت اظهار کرد: شرکت‌های تولیدکننده و صادرکننده فلزات رنگین همچون سرب، روی و مس همچنان می‌توانند تا پایان سال جاری در کانون توجه سرمایه گذاران بورسی قرار گیرند و از پتانسیل رشد مطلوبی برخوردارند.