رینگ پتروشیمی
ورود سابیک به بورسکالادر هالهای از ابهام
ایسنا- سابیک، بزرگترین شرکت پتروشیمی جهان است که در مجموعهای از شرکتها اقدام به تولید انواع محصولات شیمیایی و پلیمری میکند و معامله با این شرکت عربی از آرزوهای کشورهایی چون ایران است که به تازگی مذاکره با این شرکت خارجی برای عرضه محصول در بورس در کنار بازار داخلی کشور آغاز شده است و تعدادی از کارگزاران در تدارک زمینههای لازم برای تحقق این مهم که بیشک رونق معاملات و تامین نیازها را در پی خواهد داشت، هستند.
امیر شیروانی، مدیر بورس کالایی کارگزاری رضوی، در این باره اظهار کرد: تاکنون مذاکراتی با مجموعه شرکتهای سابیک عربستان انجام شده تا از طریق ما وارد بورس شوند، اما مسوولان این شرکت راغب نیستند که مباحث مطرح شده از طریق رسانهها منتشر شود.
وی خاطرنشان کرد: ما هم در پاسخ اعلام میکنیم محصولات این شرکت در بازار ایران شناخته شده است و آنها نیز به عنوان شرکت بزرگ تولیدکننده فرآوردههای پتروشیمی با بازار ایران آشنا هستند و بر همین اساس، ایران مشتاق به همکاری با آنها است.
او تاکید کرد: تلاشهای زیادی برای ورود سابیک انجام شده و اطلاعات کاملی از میزان تقاضا، حجم معاملات و نیاز بازار بورس ایران در اختیارشان قرار گرفته و به آنها نوید دادهایم که در زمینه محصولات مورد نیاز کشور، قیمت و میزان فروش آنها به شرط ورود به بورس افزایش مییابد. این در حالی است که مسوولان این شرکت اعلام کردهاند، فروش محصولاتشان نسبت به سال ۲۰۰۸ در بازار ایران به نصف کاهش یافته است.
وی ادامه داد: البته نگرانیهایی هم در خصوص قوانین و مقررات دولتی برای آنها وجود دارد که تمام این ابهامات باید برطرف شود، زیرا شرکتهای کارگزاری صرفا دولتی نبوده و تمام آنها به شرکتهای سهامی عام تبدیل شدهاند.
حذف انحصار و تعادل بازار
مدیر بورس کالایی شرکت کارگزاری آستان قدس رضوی تاکید کرد: در حال حاضر یک منبع عرضهکننده تک قطبی در بازار حضور دارد که شرایط بازار را به دلخواه خود رقم میزند، اما در طول یک سال گذشته تجربه نشان داده که یک عرضهکننده داخلی به تنهایی قادر به پاسخگویی تقاضاها نیست و در بازار بورس فرآوردههای نفتی و پتروشیمی همواره طرف تقاضا قویتر از عرضه بوده است و نیاز بازار به حد زیادی توسط شرکت بازرگانی پتروشیمی تامین نمیشود. از سوی دیگر مشتریان گله دارند که فرآیند تولیدی آنها دچار اشکال شده است. زیرا از عرضه مستمر با قیمت کم نوسان در بورس مطمئن نیستند.
وی خاطرنشان کرد: به نظر میرسد یک عرضهکننده دیگر که بتواند منابع را از خارج کشور تامین کند در حل این معضل موثر است که از چند جهت از جمله پاسخگویی به تقاضای بازار مورد توجه قرار دارد. البته به مقدار محدودی تقاضای کاذب نیز در بازار وجود دارد که به دلیل کمبود عرضه به وجود آمدهاند و با حضور عرضه کننده مشکلات و دلالبازیها برطرف میشوند.
۸۰ درصد تغییرات معادل تغییرات جهانی
وی افزود: شرکتهای خارجی نگران هستند که قیمت فروش محصولات در ایران در مقطعی سیر صعودی داشته و به طور ناگهانی سقوط کند که ممکن است تامین سود مورد نظر آنها را با مشکل مواجه کند، در حالی که باید این موضوع به طور دقیق به آگاهی آنها برسد که حدود ۸۰درصد تغییرات قیمت در داخل کشور معادل تغییرات قیمت در سایر کشورها است، به ویژه در مورد قیر که همواره این تناسب قیمت رعایت شده است.
شیروانی تاکید کرد: تقاضای داخلی در مورد برخی از محصولات پتروشیمی (مواد پلیمری و شیمیایی) که به دلایل متعددی چون تعرفهها، کمتر وارد میشوند، به شدت زیاد است و منجر به افزایش قیمت این محصولات حتی تا دو یا سه برابر میشود.
او درباره مزایای ورود به بورس شرکتهای تولیدی اظهار کرد: یکی از کارکردهای بورس، شفافیت اطلاعات و فرآیند کشف قیمت است که دقیقا بر اساس مکانیزم بازار صورت میگیرد.
ظرفیت کنونی پاسخگوی صادرات نیست
او گفت: اقداماتی برای راهاندازی این بورس در حال انجام است و در حال حاضر محصولاتی چون قیر، اسلاگواکس و اکستراکت در رینگ صادراتی معامله میشوند، اما باید زیرساختهای لازم چون نرمافزار و نیروی انسانی هم در راستای آن توسعه یابند تا محصولات بیشتری وارد بورس شوند. زیرا ظرفیت کنونی به طور حتم پاسخگوی بورس بینالمللی نیست.
ارسال نظر