بازار پتروشیمی به دنبال استقلال و پیشرفت در سال جاری

گروه بورس کالا - هادی خسروی‌فر: بدون شک سال ۸۷ را می‌توان سال پاگرفتن رینگ پتروشیمی بورس کالا نام‌گذاری کرد. در سال گذشته رینگ پتروشیمی محصولات و فرآورده‌های نفتی که با مقاومت‌هایی از سوی خریداران این محصول و تولیدکنندگان این صنعت مواجه شد در حالی به پایان رسید که هر چه از ابتدای سال به ماه‌های پایانی نزدیک ‌شد رونق و جذابیت بازار پتروشیمی بیش از دو بازار دیگر بورس کالا مشهود بود. در نیمه دوم سال از بهانه‌گیری‌ها برای عدم عرضه و کارشکنی در عرضه‌ها کاسته شد و با توجه به ارتباط نرخ‌های داخل رینگ با بازار جهانی و بحران موجود در آن جذابیت این بازار بیش از پیش شد و در ماه‌های پایانی سال عرضه‌های حجیم و رقابت برای خرید محصول، بازار پتروشیمی را به سمت بلوغ پیش برد.

در گزارش زیر سعی شده بررسی بر روی گروه‌های محصولات پتروشیمی به استثنای گروه قیر صورت گیرد و در آن به روند قیمت محصولات و ارزش معاملات اشاره شود.

ارزش ۵ تریلیون ریالی مبادلات پلی‌اتیلن

طی معاملات سال ۸۷ در گروه پلی‌اتیلن ۶۱۷هزار و ۲۴۴ تن محصول عرضه شد که تقاضای بالغ بر ۹۹۷هزار و ۵۹۹ تن داشت که از این میزان عرضه و تقاضا ۴۶۵هزار و ۱۵۰ تن محصول پلی‌اتیلنی به فروش رسید که درنتیجه ارزش معاملات این گروه تا سقف ۵هزار و ۱۳۸میلیارد ریال بالا رفت.

بالاترین رشد قیمت در ماه‌های میانی سال، شهریور و مهر ماه به ثبت رسید. با توجه به بالا بودن قیمت جهانی نفت در آن زمان و به طور مثال قیمت ABC تزریقی در اوایل شهریور ماه تا مرز ۲۰هزار ریال در هر کیلو بالا رفت و از دیگر محصولات که در این دوره رکود بالاترین نرخ را به ثبت رساند می‌توان به پلی‌اتیلن فیلم با نرخ ۱۸هزار و ۲۰۰ریال و پلی‌اتیلن سبک خطی ۱۵هزار ریال اشاره کرد.

فروش ۶۸۰ تن در یک سال!

طی معاملات سال گذشته در گروه دوده در مجموع ۶۸۰ تن از این محصول به فروش رسید. در این مدت یک‌هزار و ۷۳۰ تن از محصول روی رینگ آمد و تقاضای ۶۸۰ تنی از این محصول که به فروش رسید ارزشی بالغ بر ۹میلیارد و ۷۹۱میلیون ریال داشت.

این محصول در قیمت‌های ۱۲هزار و ۷۵۰ریال و ۱۵هزار و ۹۰۰ریال دادوستد شد.

عرضه دو برابر فروش!

در معاملات سال گذشته ۱۲۶هزار تن محصولات روغنی در بورس کالا عرضه شد و ۴۹هزار تن از این محصولات با ارزشی بالغ بر ۴۱۳میلیارد ریال به فروش رسید. فعالان بازار اعتقاد دارند که قیمت‌های ارائه شده برای محصولات روغنی قیمت واقعی نبوده و دلیل اصلی فروش نرفتن محصولات، عرضه‌ها شده (یا نسبت کمتر از ۵۰درصد) غیرواقعی بودن قیمت‌ها اعلام شده است.

در گروه روغنی نیز بالاترین قیمت‌ها در میانه سال رقم خورد. بالاترین نرخ روغنی پایه در شهریور ماه و در قیمت ۱۳هزار و ۹۵۰ریال به ثبت رسید و اسلاک واکس نیز در همین ماه با قیمت ۱۱هزار و ۵۰۰ریال بالاترین نرخ را به ثبت رساند.

ارزش ۲۷۹میلیارد ریالی فروش اکستراکت

در معاملات سال گذشته فروش ۴۶هزار تن اکستراکت ارزشی بالغ بر ۲۷۹میلیارد ریال داشت. این درحالی است که ۹۵هزار تن از این محصول بر روی تابلو آمد و تقاضا برای این محصول از مرز ۱۰۰هزار تن گذشت. اکستراکت در بالاترین قیمت و در مهر ماه با نرخ ۶هزار و ۲۰۰ریال به فروش رسید و در پایین‌ترین نرخ در ۲‌هزار و ۵۰۰ریال و در دی ماه کف قیمتی این محصول در سال گذشته به ثبت رسید.

نفتا کمترین عرضه سال!

محصول نفتا در سال گذشته تنها دو بار بر روی رینگ آمد و در مجموع ۴۵هزار تن از این محصول با ارزش ۳۶۰میلیارد ریال به فروش رسید. آن طور که فعالان بازار درباره این محصول معتقدند خریداران نفتا برای تهیه این محصول رغبتی به بورس نشان نداده‌اند و همین موضوع باعث شد که تولیدکنندگان این محصول، فرآورده‌های خود را خارج از بورس به فروش برسانند.

۷ ماه عدم عرضه محصولات شیمیایی!

در مبادلات گروه شیمیایی ۷ ماه عرضه محصولی در بورس صورت نگرفت. در فروردین ماه منواتیلن گلیکول تولیدی اراک بر روی رینگ آمد و درست ۷ ماه بعد و در آبان ماه همین محصول که تولیدی پتروشیمی مارون در بورس عرضه شد، وقفه ۷ ماهه عرضه محصول بنابر اعلام کارشناسان و فعالان بازار به دلیل عدم تولیدات محصولات شیمیایی در نیمه نخست سال و شروع تولیدات محصولات از نیمه دوم سال اعلام شده است.

به طور حتم در سال جاری بازار پتروشیمی به سمت استقلال و بلوغ کاری حرکت می‌کند و به نظر می‌رسد در سال ۸۸ بازار پتروشیمی روزهای داغی را پشت سر بگذارد و با توجه به پیش‌بینی‌ها این بازار در ماه‌های ابتدای سال با رشد قیمت مواجه خواهد شد.