بخش دوم

فارس- در حال حاضر شرکت‌های چادرملو و گل‌گهر به عنوان بزرگ‌ترین شرکت‌های تولیدکننده سنگ‌آهن در ایران محسوب می‌شوند و شرکت‌های فولاد مبارکه، فولاد خوزستان و ذوب‌آهن اصفهان خریداران اصلی سنگ‌آهن معادن داخلی محسوب می‌شوند. در چنین شرایطی که کارخانه‌های فولادی مصرف‌کننده سنگ‌آهن و همچنین شرکت‌های اصلی سنگ‌آهن دارای ماهیت دولتی هستند، رشد قیمت سنگ‌آهن تاثیر منفی بر وضعیت سازمان توسعه و نوسازی معادن به عنوان سهامدار اصلی این شرکت‌ها نخواهد داشت و این مساله در نهایت به رونق تولید فولاد و سنگ‌آهن کمک خواهد کرد.

در همین حال برخی کارشناسان معتقدند تدوین یک برنامه چندساله برای تعیین قیمت محصولات معدنی از اهمیت وی‍ژه‌ای برای صنایع وابسته به این معادن برخوردار است تا به این ترتیب امکان برنامه‌ریزی برای آینده این صنایع فراهم شود. در همین راستا قیمت سنگ‌آهن نیز باید بر اساس یک جدول زمان‌بندی پنج‌ساله، مشخص و روند تعیین قیمت‌ها توسط دولت روشن شود.

حمیدرضا فولادگر، عضو کمیسیون صنایع مجلس در این مورد می‌گوید: افزایش قیمت سنگ‌آهن تمایل سرمایه‌گذاران به حضور در معادن سنگ‌آهن را افزایش خواهد داد و به این ترتیب طرح‌های توسعه‌های سنگ‌آهن نیز با سرعت بیشتری اجرایی خواهد شد.

به گفته وی، افزایش قیمت‌گذاری سنگ‌آهن گام مثبتی در جهت خصوصی‌سازی معادن سنگ‌آهن خواهد بود و به واگذاری‌ها تسریع می‌بخشد.

بایدها و نبایدهای اجرای ۸ طرح فولادی

اجرای هشت طرح فولادی از جمله اقداماتی بود که در دولت نهم به عنوان یکی از اولویت‌های صنعتی کشور با هدف توسعه استان‌های محروم مطرح شد، ظرفیت هر کدام از این طرح‌ها ۸۰۰‌هزار تن پیش‌بینی شده که تا یک‌میلیون تن نیز قابل افزایش است.

در ابتدای حضور محرابیان در وزارت صنایع، وی بر توقف اجرای هشت طرح فولادی توسط دولت تاکید کرد و اجرای این پروژه‌ها توسط بخش خصوصی را خواستار شد؛ ولی در نهایت به‌دلیل عدم استقبال بخش خصوصی قرار شد اجرای طرح‌ها توسط دولت انجام شود و بعد از آن کارخانه‌ها به بخش خصوصی واگذار شوند.

هرچند انجام این طرح‌ها در جهت رشد تولید فولاد کشور امری قابل قبول و مثبت تلقی می‌شود، اما چگونگی و محل اجرای این طرح‌ها انتقاداتی را از سوی کارشناسان به همراه داشته تا آنجا که برخی صنعتگران معتقدند به‌دلیل موقعیت‌‌یابی نامناسب احداث کارخانه‌ها، اجرای هشت طرح فولادی ۱۵ تا ۲۰‌درصد گرانتر از رقم معمول برای انجام این‌گونه پروژه‌ها تمام می‌شود. به گفته یک مقام مسوول در بخش صنعت متوسط هزینه لازم برای اجرای هر کدام از طرح‌های هشت‌گانه فولاد استانی حدود ۴۳۰میلیارد تومان است که این رقم ۱۵ تا ۲۰‌درصد بالاتر از نرخ‌های توجیه‌پذیراست.

وی می‌گوید: طرح فولاد قائنات و بافت ازجمله هشت طرح فولادی‌اند که به‌دلیل مشکلات موجود در زمینه تامین آب و برق و همچنین مشکل تامین نیروی انسانی متخصص به‌دلیل قرار گرفتن در موقعیت نامناسب جغرافیایی، اجرای آن با موانعی روبه‌رو است.