انتخاب اعضای جدید هیات مدیره بورس کالا

عکس: نگار متین‌نیا

آزاده حسینی

دومین مجمع عمومی عادی شرکت بورس کالای ایران که با حضور ۷۵درصد سهامداران در تالار بزرگ کشور برگزار شد با انتخاب اعضای جدید هیات مدیره شرکت بورس کالا خاتمه یافت. شرکت‌های فولاد مبارکه اصفهان، ذوب آهن اصفهان، گروه بهمن، کارگزاری بانک کشاورزی،کارگزاری صنعت و معدن، سرمایه گذاری توسعه معادن و فلزات و صندوق بازنشستگی کارکنان وزارت جهاد کشاورزی به عنوان اشخاص حقوقی عضو هیات مدیره بورس کالا از سوی سهامداران انتخاب شدند.

در این مجمع ملاحسین آقا، رییس هیات مدیره سابق بورس کالا به اشاره‌ای از فعالیت بورس کالا در طول دو سال گذشته پرداخت و سپس عسگری مارنانی، مدیر عامل سرمایه گذاری ملی به عنوان رییس جلسه فوق از سوی سهامداران حاضر انتخاب شد، ابوالفضل متین دبیر کانون سهامداران به عنوان دبیر منشی جلسه و مهابادی مدیر عامل سرمایه گذاری شاهد و آذرخش مدیر عامل کارگزاری فلزات مفید نیز به عنوان اعضای جلسه و محمود رضا خواجه نصیر نیز به عنوان ناظر سازمان بورس و اوراق بهادار در این جلسه حاضر شدند.

رشد ۶۳‌ درصدی بورس کالا

بعد از انتخاب برگزارکنندگان مجمع، سید علی اکبر هاشمیان مدیر عامل شرکت بورس کالای ایران به ارائه گزارش عملکرد بورس کالا پرداخت.وی گزارش مجمع را این گونه آغاز کرد که سال ۱۳۸۷ سالی بود که نیمی از آن با رونق و نیم دیگر آن با رکود همراه بود و جهش فواره مانند قیمت نفت تا مرداد ۱۳۸۷ به ۱۴۷ دلار و سپس سقوط آن به یک سوم قیمت تا حدود ۴۰ دلار را در بازارهای جهانی تجربه کردیم.

هاشمیان ادامه داد:البته با وجود یک سوم شدن قیمت نفت و به تبع آن فولاد و فلزات و سایر کالاهایی که در بورس کالایی مورد مبادله قرار می‌گیرد، بورس کالا طی ۱۱ ماه ابتدای سال، ۶۳‌درصد افزایش سودآوری داشته است. ذکر این نکته حایز اهمیت است که در سال جاری بودجه عمرانی که تاثیر مستقیمی در بورس کالا دارد با کاهش و سیاست های انقباضی روبرو شده و همین موضوع را در سال آتی بواسطه کاهش ۵/۸ میلیارد دلاری بودجه عمرانی خواهیم داشت. این در حالی است که صادرات نیزدر سال‌جاری با تهدید مواجه شده است.

نکته مثبتی که در سال آینده باعث رونق خواهد شد، مسکن مهر و انتقال تقاضاهایی است که بواسطه آن در بورس کالا مطرح می‌شود.

مدیرعامل شرکت بورس کالا گفت: با وجود آنکه بیش از ۴۰ قلم کالای پتروشیمی در بورس پذیرش شده، اما به دلیل طول کشیدن فرآیند پذیرش کالا فقط ۱۰‌درصد از آن از نظر حجمی در بورس عرضه شده‌اند و۹۰‌درصد عرضه حجم کالای پتروشیمی در سال آینده افزایش پیدا خواهد کرد. به طوری‌که از فرآورده‌های پایین دستی نفت عین ۹۵‌درصد آن به بورس عرضه شد، اما محصولاتی چون نفت و روغن‌های پایه و حلال‌ها در حد بسیار کمی ( ۸/۱‌درصد) عرضه شده است.

او خاطر نشان کرد: سال ۸۷ را با ۶۳‌درصد افزایش سودآوری و با EPS پنجاه و هشت تومان طی کردیم و پیش‌بینی می‌شود در سال آینده به‌رغم رکود و کاهش قیمت کالاهای پایه سودآوری شرکت با عرضه‌های جدید به بیش از دو برابر افزایش یابد.

او بیان کرد که در طول سال‌جاری کالاهای عرضه شده در ۱۱ گروه اصلی و ۴۲ کالا و ۱۴۳ نوع کالا بود که حدود ۵/۶ میلیون تن فولاد، ۵/۳ میلیون تن محصولات پتروشیمی و پایین دست نفت و بیش از ۲۰۰ کیلو طلا مورد معامله قرار گرفت. همچنین تعداد ۵۱ کارگزار از امسال به بورس معرفی شدند که هفت کارگزار غیر فعال، ۱۰ کارگزار در حال پذیرش و۳۴ کارگزار فعال معاملات بورس را انجام دادند.

مدیر عامل شرکت بورس کالا در ادامه افزود: معاملات آتی هم در چهار کالای سکه و اونس طلا، کاتد و مفتول مس در سال ۸۷ شکل گرفت که در بخش سکه با رونق و وضعیت مطلوب و چشم انداز مثبت در حال معامله است و در دو، سه ماه گذشته از شروع معاملات آن بیش از ۳میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان در بورس انجام شده که به طور چشمگیری در سال آینده افزایش خواهد داشت.

او افزود: سهم معاملات تا آخر بهمن ماه حدود ۷۷ هزار میلیارد ریال یک طرفه معادل ۱۵ میلیارد دلار و تا ۱۷ اسفند ماه ۸۰ هزار میلیارد ریال معامله انجام شده است که ترکیب آنها حدود ۲۴‌درصد پتروشیمی، ۷۵‌درصد فولاد و حدود یک‌درصد محصولات کشاورزی بوده است.

هاشمیان تصریح کرد: EPS شرکت در ۱۱ ماهه ۵۶۱ ریال محقق شده و امیدواریم تا پایان سال به ۵۸۰ ریال برسد، در حالی‌که این رقم در ۸ ماه سال گذشته ۲۵۰ ریال بوده است و امسال ۶۳‌درصد افزایش EPS را محقق خواهیم کرد. همچنین با اتفاقاتی که در تراز نامه شرکت افتاد، با داشتن ۱۰ میلیارد تومان سرمایه ثابت توانستیم ۲۰ میلیارد تومان سرمایه دارایی‌های ثابت به قیمت دفتری و حدود ۳۰ میلیارد تومان به قیمت روز بدون گرفتن هیچ وام یا اعتبار ایجاد کنیم با ارزش ویژه و ۲ میلیارد تومان هم دریافت رهن فضاهایی که برای کارگزاران اجاره داده‌ایم، با ۱۸ میلیارد تومان منابع و حدود ۳۰ میلیارد تومان به ارزش ثابت دارایی ایجاد شده و قیمت سهام شرکت هم از ۱۰۰ تومان به ۳۰۰ تومان در جریان معاملات، شاهدی بر این افزایش ویژه در شرکت است.

سیدعلی‌اکبر هاشمیان گفت: در سال آینده به جز کالاهای پایین دست نفت که باید اضافه شود، با مصوبه‌ای که دولت در اوایل سال به وزارت اقتصاد ابلاغ کرد که عرضه اولیه کالاهای وارداتی کشاورزی در بورس باشد، متاسفانه به تغییر سه وزیر در این وزارتخانه برخورد کرد؛ اما سازمان بورس هم پیگیر آن است و در صورت تحقق در سال آینده حجمی بین پنج تا هشت‌میلیون تن واردات محصولات کشاورزی به عنوان پتانسیل است که به این بازار اضافه می‌شود.

وی درباره‌ راه‌اندازی بورس نفت خام اظهار کرد: تصمیم‌گیری در مورد این بورس به کارگروهی از سه وزیر اقتصاد، نفت، امورخارجه و بانک مرکزی وابسته است و اگر کار مربوط به آن هم به بورس کالا واگذار شود، ما آمادگی آن را احراز کرده‌ایم و این امر فعالیت بورس کالا را به طور چشمگیر افزایش خواهد داد.

هاشمیان خاطر نشان کرد: با توجه به مصوبه دولت که فعالیت‌های نفتی باید در کیش انجام شود، یک تالار تجاری مستقل دو هزار متری تجهیز کرده‌ایم که از سه ماه پیش فعالیت‌ها از تالار بورس اوراق به آنجا منتقل شده و در فروردین ماه افتتاح خواهد شد و می‌تواند معاملات نفت‌خام را سامان بخشد.

انتخاب ۷ عضو از بین ۱۳ کاندیدا

پس از قرائت گزارش عملکرد مدیرعامل شرکت بورس کالای ایران، از سهامداران درخواست شد تا در صورت تمایل به نامزد شدن برای عضویت در هیات مدیره شرکت بورس کالا درخواست خود را به صورت کتبی به رییس جلسه ارائه دهند.

۱۳ شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی کارکنان وزارت جهادکشاورزی، شرکت سرمایه‌گذاری بهمن، شرکت کارگزاری بانک کشاورزی، شرکت ذوب‌آهن اصفهان، شرکت توسعه معادن روی ایران، فولاد خوزستان، سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل به عنوان بخش خصوصی، کارگزاری بانک صنعت و معدن، بانک ملت و شرکت فولاد مبارکه برای عضویت در هیات مدیره و کسب رای موافق کاندیدا شدند.

براساس این گزارش، کارگزاری بانک صنعت و معدن و صندوق بازنشستگی کارکنان وزارت جهاد کشاورزی جایگزین بانک ملت و شرکت توسعه معادن روی ایران شدند و در کنار شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، شرکت فولاد مبارکه، شرکت سرمایه‌گذاری بهمن، شرکت کارگزاری بانک کشاورزی و شرکت ذوب‌آهن اصفهان به عنوان دومین هیات مدیره شرکت بورس کالای ایران برای دو سال بعد فعالیت خواهند داشت.

از سوی دیگر شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی، شرکت فولاد خوزستان و بانک ملت به عنوان اعضای علی‌البدل هیات مدیره شرکت بورس کالای ایران انتخاب شدند.