برخورد با ورود میلگردهای چینی در بازار تهران

گروه بورس کالا- در پی انتقاد یکی از مسوولان اداره کل معماری و شهرداری تهران از واردات بی‌رویه میلگردهای چینی و استفاده از آنها در ساخت‌وسازها، مدیر کل استاندارد استان تهران ورود هر گونه میلگرد چینی از گمرکات این استان را تکذیب کرده و اعلام کرد: در صورت ورود این نوع میلگردها در استان تهران برخورد می‌شود.

این مطالب‌ در حالی مطرح می‌شود که در پی اوج‌گیری روند صعودی قیمت‌ها از ابتدای تابستان سال‌جاری، شرکت بازرگانی دولتی به عنوان یک نهاد وابسته به دولت، عرضه میلگردهای چینی را در بورس کالا آغاز کرده است و حتی با وجود کاهش شدید نرخ فولاد در بازار، همچنان به عرضه‌های خود طی چند ماه اخیر ادامه داده است که به عقیده فعالان بازار نه تنها به تنظیم بازار کمک نکرده بلکه در برخی مواقع فرآیند مبادلات محصولات با کیفیت داخلی را نیز مختل کرده است.

علاوه بر این، با توجه به اینکه کالاهای قابل عرضه در بورس عمدتا گواهینامه استاندارد دارد این سوال مطرح می‌شود که چرا محصولی که زنگ‌زدگی، خوردگی و بی‌کیفیت بودن آن از سوی خریداران تایید شده و حتی یکی از مسوولان موسسه استاندارد به برخورد با آنها تاکید می‌کند مجوز عرضه در بورس را می‌گیرد.

این شرایط در نهایت به سردرگمی بازار و خریداران منجر می‌شود ضمن آنکه عرضه آنها در بورس در کنار عرضه محصولات داخلی به جایگاه بورس به عنوان یک بازار رسمی لطمه می‌‌زند.

مهدی پورهاشم، مدیرکل استاندارد استان تهران در گفت‌و‌گو با موج در حالی اعلام ‌کرد که گمرکات ۶گانه استان تهران مجوز واردات هیچ میلگرد غیراستاندارد و چینی را به واردکنندگان نمی‌دهد که کالاهای مربوطه مدت‌ها است در بورس عرضه می‌شود.

به گفته وی این نوع میلگردهای غیراستاندارد که محصول چین است عمدتا از گمرکات بندرعباس و شمال کشور وارد می‌‌شود و در صورت مشاهده در سطح شهر از آن نمونه‌گیری شده و پس از تست آنها از سطح شهر جمع‌آوری می‌شود.

نکته دیگر این است که تحویل این کالاها نیز اخیرا با تاخیر انجام می‌شود که به نظر می‌رسد علت آن همین مساله و واکنش برخی مراجع به کیفیت آنها است.

برخی فعالان بازار که اخیرا بخشی از کالاهای چینی را از بورس خریداری کرده‌اند روز چهارشنبه هفته گذشته نسبت به عدم‌تحویل به موقع و بی‌کیفیتی کالاهای وارداتی اعتراض کردند. به گفته یکی از کارگزاران بورس شاید یکی از دلایلی که میلگردهای مذکور با مشکل تحویل مواجه شده، همین بحث و عدم‌موافقت استاندارد بوده است.

فعالان بازار معتقدند آنچه که باعث می‌شود این کالاها به‌رغم زنگ‌زدگی در بورس خریداری داشته باشند این است که عموما به صورت شاخه فروش می‌رود و نرخ‌های آن به نسبت کالاهای داخلی بسیار پایین‌تر پیشنهاد می‌شود که عرضه آن در کنار محصولات با کیفیت داخلی تنظیم بازار را در شرایط فعلی از بین برده، البته کارگزاران روز چهارشنبه هفته گذشته در بورس کالا از خرید محصولات مذکور خودداری کردند، اما برای ممانعت از تکرار این سناریو در بازار آهن، کنترل بیشتر بر کیفیت کالاها توسط مراجع کنترلی توصیه می‌شود.