چشمانداز صنعت فولاد در سال ۲۰۰۹
زهرا سلیمی- با ادامه بحران اقتصادی در جهان و کاهش شدید تقاضا برای فولاد در ماههای اخیر بسیاری از فعالان صنعت فولاد از آینده این بخش ناامید شدهاند و به عقیده کارشناسان هیچ نشانه آشکاری از بهبود صنعت فولاد در آینده نزدیک وجود ندارد. بسیاری از شرکتهای بزرگ فولادی از زمان شروع بحران اقتصادی اقدام به کاهش تولید کردهاند تا حداقل بتوانند میزان ذخایر بازار را به حد قابل قبولی برسانند. حتی تعدادی از این شرکتها دست به اقدامات جدیتری مثل بستن کارخانهها یا کاهش نیروی کار زدهاند.
براساس پیشبینی کارشناسان تولید فولاد در سال ۲۰۰۹ میلادی ۱۰درصد کاهش خواهد یافت که در ۶۰ سال گذشته بیشترین میزان کاهش تولید خواهد بود. همچنین پیشبینی میشود حداقل چهار سال طول خواهد کشید تا میزان تولید فولاد دوباره به اندازه سال ۲۰۰۷ برسد. صنعت فولاد یکی از آسیبپذیرترین بخشها طی بحران اقتصادی اخیر در جهان بود. از اواسط سال ۲۰۰۸ ارزش سهام گروههای فولادی بیش از دو سوم کاهش یافته است. با کاهش میزان تقاضا در ماههای سپتامبر و اکتبر شرکتهای بزرگی مثل آرسلورمیتال، سورستال و کورس از میزان تولید خود به شدت کاستهاند. کارول کوان یکی از کارشناسان آمریکایی میگوید: «کاهش تقاضا برای فولاد در اثر ایجاد بحرانهای اقتصادی و اعتباری در جهان و راکد ماندن بخشهایی مثل ساخت و ساز و خودروسازی به وجود آمده است.» ارزش سهام شرکت سورستال روسیه از اول جولای تا ۲۲ دسامبر سال ۲۰۰۸ حدود ۹۰درصد افت داشته است. همچنین سهام ۷۰درصد و فولاد آمریکا ۷۹درصد افت کرده است. براساس گزارش کارشناسان بیشترین میزان کاهش تقاضا برای فولاد از زمان جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۸۲ به میزان ۷/۸درصد بوده است. از سال ۱۹۰۰ تنها در سه دوره بازار فولاد این چنین با بحران مواجه شد: ۳۲-۱۹۳۰، ۴۶-۱۹۴۴ و ۹۲-۱۹۹۰، ولی با وجود اینکه صنعت فولاد در بدترین شرایط خود از زمان ریزش شدید قیمتها در سال ۲۰۰۱ قرار دارد، برخی از تحلیلگران پیشبینی میکنند که افق روشنی ورای این بحرانها دیده میشود. جان لیخشتاین (John Lichtestein) رییس بخش فلزات اکسنتر (Accenture) معتقد است چشمانداز چند سال آینده خیلی هم ناامید کننده نیست. به گفته وی کاهش فوری میزان تولید توسط شرکتهای بزرگ فولادی باعث خواهد شد تا از میزان ذخایر بازار کاسته شده و صنعت فولاد در این بحران همچنان سودآوری خود را حفظ کند و قیمتها نیز بیش از این سقوط نکند.مایکل شیلاکر (Micheal Shillaker) یکی از تحلیلگران تردیت سویسیه (Credit Suisse) میگوید: میزان تعدیل نیرو در صنعت فولاد ممکن است از دیگر بخشهای آسیب دیده از بحران مالی کمتر باشد. این به دلیل خاصیت ویژه فولاد در به دست آوردن سرمایه و تقاضای همیشگی هرچند اندک برای این فرآورده باشد. به هر حال برخی بر این باورند که اگر خرید و فروش فولاد در سال ۲۰۰۹ باز هم کاهش یابد، میزان تعدیل نیرو در این بخش بیشتر خواهد شد.
طبق تحقیقات MEPS، انتظار میرود قیمت تمامی محصولات فولادی در سراسر جهان طی چند ماه آینده به تدریج افزایش پیدا کند. براساس این گزارش قیمت معادل فولاد تا ماه جولای ۲۰۰۹ به ۷۵۰ دلار در هر تن خواهد رسید. این محصول در اوایل دسامبر ۲۰۰۸ با قیمت ۶۷۶دلار در هر تن معامله شد که کمترین قیمت بوده است.
ارسال نظر