جایگزین شدن انرژیهای نو به جای سوخت فسیلی
زهرا سلیمی- در پی انتشار آمار ناامیدکننده در مورد بازار اشتغال و وضع اقتصادی ایالات متحده آمریکا، ارزش نفت در روز جمعه به پایینترین حد خود در چهار سال گذشته رسید. نوسانات قیمت نفت در این بازارها نشاندهنده رسیدن بهای طلا به کمترین قیمت از دسامبر ۲۰۰۴ میباشد. انتشار آمار مربوط به افزایش بیکاری در آمریکا موجب افزایش خطر سقوط نفت به زیر ۴۰دلار شده است. در همین حال کارشناسان بینالمللی انرژی پیشبینی میکنند که قیمت نفت به زیر ۲۵ دلار در هر بشکه برسد. این امر اقتصاد کشورهای وابسته به نفت را به شدت به خطر میاندازد. سازمان بینالمللی انرژی در گزارش چشمانداز انرژی سال ۲۰۰۸ دوباره با اشاره به وابستگی جهان به سوختهای فسیلی تاکید کرده است که کشورها باید میزان سرمایهگذاری در زمینه انرژیهای نو را افزایش دهند. به گفته نوبوتاناکا مدیرعامل سازمان بینالمللی انرژی: «روند کنونی در میزان عرضه و مصرف سوخت از نظر محیطزیستی، اقتصادی و اجتماعی اصلا به صرفه نیست و انرژیهای نو و غیروابسته به سوختهای فسیلی باید جایگزین آن شوند.»
بنابر پیشبینی سازمان بینالمللی انرژی میزان تقاضا برای انرژی در جهان در سال ۲۰۳۰، ۴۵درصد افزایش خواهد یافت که نشاندهنده ۶/۱درصد افزایش سالانه میباشد. بر اساس این گزارش بیشترین تقاضا از طرف کشورهای چین و هند است. به گزارش این سازمان تا سال ۲۰۱۰ انرژیهای نو دومین تامینکننده برق در جهان و زغال سومین منبع تامین انرژی خواهد بود. به هر حال پیشبینی میشود تحت هر شرایطی تولید نفت همچنان در حد بالا ادامه خواهد یافت و در سال ۲۰۳۰ به بالاترین مقدار خود خواهد رسید. ولی بر طبق این گزارش شرایط بازار نفت تغییر خواهد کرد. با افزایش تعداد تولیدکنندگان نفت و همچنین کاهش میزان ذخایر این ماده، بازار همچنان تحتفشار خواهد بود. از طرفی به گفته کارشناسان سرمایهگذاران بازار انرژی بسیار نگران آینده قیمت نفت میباشند. با این حال کارشناسان آسیایی همچنان دید مثبتی به آینده صنعت نفت و گاز دارند. به گفته یکی از این کارشناسان بهرغم عدمتعادل و ثبات در بازار جهانی نفت و انرژی، آینده روشنی برای این صنایع پیشبینی میشود، بنابراین پیشبینیها روند صعودی تقاضا برای انرژی نفت و گاز هم از طرف کشورهای صنعتی و هم از طرف کشورهای در حال توسعه همچنان ادامه خواهد یافت. به گفته این کارشناسان اکنون زمان خوبی برای پیدا کردن راه حلی برای مشکلات کوتاهمدت و مدیریت فرصتهای بلندمدت در این صنعت است. با در پیشگرفتن چنین سیاستی، صنعت انرژی با پایان یافتن بحران اقتصاد قویتر ظاهر خواهد شد.
براساس گفته کارشناسان آسیایی صنعت نفت و گاز جهان در سالهای اخیر رشد دورقمی داشته است. با این حال مانند دیگر بخشهای اقتصادی این صنعت نیز تحت تاثیر بحران اخیر مالی و اعتباری در جهان قرار گرفت.
ارسال نظر