حمید ابراهیمی اصل

به نظر بسیاری از فعالان صادراتی و کارشناسان بازار قیر نحوه قیمت‌گذاری این فرآورده طی سنوات گذشته با ذهنیت غلط پیش می‌رفته که مهم‌ترین عامل و فاکتورهای موثر در به وجود آمدن این شرایط تعیین نرخ این فرآورده بر اساس... قیمت یکی از کشورهای تولیدی حوزه خلیج‌فارس بوده است، متاسفانه تبعیت از این فرمول بعضا خسارت‌های سنگینی به منافع ملی کشور ما وارد کرده است، اما خوشبختانه اخیرا سیستم‌ مدیریتی و شرکت‌هایی که در امر نرخ‌گذاری موثر بوده‌اند به یک استقلال نسبی در امر قیمت‌گذاری رسیده‌اند و لذا خروج از قالب نرخ‌گذاری بر اساس معیار نرخ همسایه (منظور نرخ یک کشور در حاشیه خلیج‌فارس) بسیار زیبنده بوده و باید دست‌اندرکاران در این زمینه را تحسین کرد. در این میان به نظر می‌رسد مسوولان در امر نرخ‌گذاری باید به چند نکته اساسی توجه کنند.

۱ - فرآورده‌های قیر در خیلی از کشورهای در حال توسعه به عنوان یک کالای استراتژیک لحاظ شده و در صورت عدم تامین به موقع آن بسیاری از پروژه‌های عمرانی و راهسازی در آن کشورها با مشکلات جدی و اساسی مواجه می‌شود (هر چند که برخی از کشورها تدابیری را برای رفع این معضل اندیشیده‌اند)، لذا تحویل به موقع کالا و همچنین حفظ کیفیت آن بسیار حائز اهمیت است؛ چه بسا از دست دادن حتی یک بازار هدف در آینده خسارت غیرقابل برگشت آن بازار را به دنبال داشته باشد.

۲ - پایه و اساس شیوه قیمت‌گذاری، باید با رعایت دو اصل صورت گیرد؛ اصل اول بر مبنای عرضه و تقاضا در بازار و همچنین نرخ جهانی این فرآورده و اصل دوم نیز تکیه بر قیمت نفت‌خام بوده و براساس نرخ نفت‌خام نرخ این فرآورده نیز مثل سایر فرآورده‌های نفتی باید شناور باشد، لذا توجه ویژه به این موضوع به‌رغم تقاضای منطقه و خریداران داخلی و خارجی جهت خرید این فرآورده با نرخ ۳۸۵دلار، نرخ نهایی این فرآورده‌ در بورس، بهتر است با رعایت دو اصل فوق به صورت همزمان و همچنین تجمیع دو اصل، اعلام شود.

۳ - هم‌اکنون نه تنها نرخ ۳۸۵ دلار پایه صادراتی هیچ نیازی به کاهش قیمت نداشته، بلکه حفظ و تثبیت این نرخ یک وظیفه ملی برای دست‌اندرکاران تلقی می‌شود.

نگارنده بر این باور است که افزایش نرخ داخلی و تثبیت نرخ صادراتی طی دو هفته اخیر اقدامی بس پسندیده بوده و به هر میزان که فاصله نرخ داخلی و نرخ صادراتی کاهش یابد انگیزه قاچاق این فرآورده‌ ذی‌قیمت نیز به همان میزان کاهش خواهد یافت و قطعا این امر در حفظ منافع ملی موثر و کارآمد است.

۴ - یک توصیه به صادرکنندگان ارائه می‌شودو آن این که هنر این نیست که ما براساس اختلاف نرخ داخلی و خارجی یک کالایی را صادر کنیم؛ چرا که طبیعتا هر فردی می‌تواند در این امر موفق شود، بلکه هنر صادرکننده ایرانی این است که با وجود

هم ارزش بودن کالای ایرانی در منطقه مخصوصا کالایی که از لحاظ کیفی استانداردهای جهانی را رعایت کرده است با رعایت فاکتورهایی همچون ارائه فرآورده با کیفیت مناسب، بسته‌بندی مناسب، سرمایه‌گذاری در این امر، سرمایه‌گذاری در بازارهای هدف و غیره در ایجاد سود و همچنین حفظ بازارهای جهانی قدم بردارد، لذا بیایید با هم اندیشی و حمایت از تولید ملی و همچنین پرهیز از توجه به منافع شخصی و نهایتا در راستای حفظ منافع ملی واقع بین باشیم. در پایان خاطر نشان می‌شود، تمامی فرآورده‌ها و منابع زمینی و معدنی ایران عزیز متعلق به نسل‌های آتی نیز است، لذا منابع معدنی و ذخایر نفتی خود را ارزان نفروشیم.

عضو هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی ایران