مرکز پژوهشهای مجلس بررسی کرد
چالشها و مشکلات صنعت روی ایران
صنعت تولید شمش روی با سابقهای حدود ۱۴ سال از جمله صنایع نوپا و در عین حال بومی و ارزآور کشور محسوب میشود به گزارش روابط عمومی مرکز پژوهشها، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز با اعلام این مطلب که با وجود موفقیت نسبی، از ابتدای تشکیل تاکنون با چالشها و مشکلات فراوانی روبهرو بوده، اما همزمانی کاهش جهانی قیمت روی با تشدید مشکلات داخلی، این صنعت را هماکنون با ورشکستگی کامل مواجه ساخته است بهگونهای که اکثر کارخانجات فعال در این صنعت تعطیل شدهاند. مرکز پژوهشها عمده مشکلات کنونی صنعت روی در ایران را ناشی از دو عامل عمده ریزش دیواره شمال غربی معدن «انگوران» و عدم تحویل ماده معدنی مناسب به کارخانجات تولید شمش روی دانست که در نتیجه آن هزینه تولید این فرآورده به میزان قابل توجهی افزایش یافته و در همین حال افزایش یکباره قیمت اسیدسولفوریک در نتیجه اجرای سیاست آزادسازی قیمت محصولات پتروشیمی نیز مزید بر علت شده است. از سوی دیگر کاهش قیمت جهانی شمش روی به کمتر از نصف متوسط قیمت سالهای قبل یعنی ۱۶۰۰ دلار در هر تن و همچنین افزایش مصرف اسید سولفوریک به علت تحویل خاک کمعیار از دیگر چالشهای موجود این صنعت در ایران به شمار میروند.
مرکز پژوهشها با بیان این مطلب که اسید سولفوریک یکی از مواد حیاتی برای تولید شمش روی است، افزود: مقدار مصرف این ماده ارتباطی مستقیم با کیفیت خاک مصرفی و کنسانتره دارد به صورتی که وجود آهک زیاد و عیار کم در خاک مصرفی، مصرف این ماده را به صورت فزآیندهای افزایش میدهد، ضمن اینکه مصرف بیش از حد آن در مسیر خط تولید، باعث خوردگی تجهیزات مسیر و بالا رفتن بیش از حد استهلاک میشود، کما اینکه پس از ریزش معدن انگوران در سال ۱۳۸۵ و تحویل خاک با عیار زیر ۱۴درصد و آهک بالا به کارخانهها، مصرف این ماده نیز به شدت افزایش یافت، زیرا مصرف اسید سولفوریک در تولید روی به ازای ۱۰درصد کاهش عیار خاک، حدود ۱۰۰درصد بالا میرود.
کاهش قیمت تولید داخل به دلیل واردات بیرویه سرب و روی
در همین راستا مدیرعامل شرکت ذوب روی بافق از کاهش قیمت تولید داخل به دلیل واردات بیرویه سرب و روی بیکیفیت خبر داد و گفت: قیمت جهانی هرتن سرب و روی بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ دلار است که به دلیل واردات سرب و روی بیکیفیت و ارزانتر، مصرفکنندگان محصول داخلی را به قیمت جهانی نمیخرند؛ این در حالی است که قیمت تمام شده هرتن از این محصول در داخل بیش از۲۰۰۰ دلار است.
احمدپور، مدیرعامل شرکت ذوب روی بافق در گفت و گو با فارس اظهار داشت: هم اکنون قیمت جهانی فولادحدود ۳۰۰ دلار است درحالی که در ایران با قیمت ۹۰۰ دلار عرضه میشود و در چنین شرایطی قیمت جهانی مس حدود ۳۴۰۰ دلار است و این محصول در داخل ۶هزار دلارعرضه میشود.
وی افزود: در حال حاضر قیمت جهانی هرتن آلومینیوم حدود ۱۲۰۰ دلار است که در داخل به قیمت ۲۶۰۰ دلار فروخته میشود.
وی با بیان اینکه قرار بود تولید سرب و روی در کشور تا پایان برنامه چهارم توسعه از مرز ۳۰۰هزار تن بگذرد اظهار داشت: معدن انگوران به عنوان تامینکننده اصلی مواد، ابتدا از بدنه مصرفکنندگان اصلی مواد جدا شد و سپس دیواره معدن فرو ریخت و قیمت مواد اولیه بیش از ۱۰ برابر افزایش یافت. احمدپور بر لزوم تسریع در بازسازی معدن انگوران جهت نجات صنعت روی کشور تاکید کرد و ادامه داد: در معدن مهدیآباد استخراج قابل توجهی صورت نمی گیرد و مواد اولیه ای که از این معدن استخراج میشود، دارای عیار بسیار پایینی است. به گفته وی قیمت نهادههای تولید افزایش یافته درحالی که قیمت جهانی فلزات پائین آمده و در چنین وضعیتی هیچ کمکی به واحدهای تولیدی در حد حفظ اشتغال نمی شود و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی نیز که در زمان گرانی فلزات در بازار تمام سود را از صنعت گرفت، هم اکنون حاضر نیست کوچکترین کمکی را در جهت رفع مشکل انجام دهد.
مدیرعامل شرکت ذوب روی بافق کمک به واحدهای تولیدی از طریق پرداخت وام کمبهره، توقف پرداخت موقتی حق بیمه، مالیات، عوارض و بدهیهای بانکی، تحویل مواد اولیه ارزان و کاهش قیمت نهادههای تولید داخلی را راهکاری در جهت حل مشکلات صنعت روی کشور دانست و افزود: واگذاری معدن انگوران به تولید کنندگان و اجرای مصوبه ۱۳۸۵ دولت در سفر به استان زنجان، تسریع در بازسازی این معدن و تسهیل در صدور پروانههای اکتشافی و بهرهبرداری بخش خصوصی در بخش فلزات از طریق تفویض اختیار به سازمانهای صنایع و معادن استانها از دیگر راههای حمایت از صنعت سرب و روی کشور است.
ارسال نظر