نخستین معامله آتی سکه در بورس کالا

عکس: نگار متین‌نیا

گروه بورس کالا- زهرا مسافر: صبح روز گذشته اولین معاملات قرارداد آتی سکه تمام بهار آزادی (طرح امام خمینی (ره) در شرکت بورس کالای ایران آغاز شد و طی آن دو قرارداد ۱۰ سکه‌ای انجام شد. بر اساس این گزارش، در مراسم افتتاح معاملات آتی سکه در شرکت بورس کالای ایران، عادلی مدیرعامل بانک کارگشایی، کشتی آرای نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر و یکی از تولیدکنندگان طلا به همراه جمعی از مدیران و کارشناسان بورس کالا حضور داشتند که طی دو قرارداد ۱۰ سکه‌ای مورد معامله قرار گرفت. قرارداد ۱۰سکه‌ای اول در ساعت ۱۰ صبح به قیمت پایه ۲۰۹هزار و ۸۰۰تومان توسط کارگزاری مفید پیشنهاد و عرضه شد و توسط کارگزاری فولاد مبنا به قیمت ۲۰۰هزار تومان خریداری شد. از سوی دیگر، قرارداد دوم نیز از سوی کارگزاری مشاوران سهام به ارزش ۲۰۳هزار و ۷۰۰تومان عرضه و توسط کارگزاری مفید خریداری شد. بر اساس این گزارش، با توجه به مهلت ۲ ماهه این قراردادها، زمان تحویل این ۲۰ سکه اول دی ماه خواهد بود. مجری طرح معاملات آتی قبل از آغاز معامله آتی سکه در شرکت بورس کالای ایران گفت: امیدواریم که معاملات آتی سکه طلا که یکی از رایج‌ترین کالای مورد معامله در بازار تهران است، بتواند جایگاه خود را در بازار سرمایه کشور تثبیت کند.

احمد رضایی با بیان اینکه ایران نسبت به دیگر کشورهای همسایه بسیار دیر این معاملات را آغاز کرده، افزود: هم اکنون در امارات سکه در بورس طلای دبی معامله می‌شود و همچنین در پاکستان نیز در حال حاضر معاملات سکه طلا انجام می‌شود و این درحالی است که در هندوستان نیز این معاملات از ۴ ماه قبل شروع شده است.

به گفته وی، هر چند در بازار معاملات آتی طلا در جهان کمتر از یک درصد منجر به تحویل کالا می‌شود، اما انتظار داریم که خریداران کالا در صورت تمایل، کالای خود را تحویل گیرند و خریدارانی که خواستار سود هستند سود خود را دریافت و از بازار خارج شوند.

مجری طرح معاملات آتی تصریح کرد: معاملات آتی بازاری است که طیف‌های گسترده‌ای در این بازار می‌توانند فعالیت کنند و این بازار مامنی برای پوشش ریسک تولیدکنندگان است و همچنین سرمایه‌گذارانی که نمی‌خواهند کالایی را تحویل بگیرند بلکه تنها به دنبال سود ناشی از نوسان قیمت‌ها هستند، می‌توانند در بورس کالا حضور یابند.وی خاطر نشان کرد: تمامی کارگزاران باید در معاملات آتی به صورت حرفه‌ای عمل کنند و خریداران و فروشندگان نیز باید با آگاهی کامل وارد این بازار شوند، زیرا که بورس هیچ‌گونه نقشی در تعیین قیمت این کالا و نیز تمامی کالاهای مورد معامله ندارد و قیمت را بازار تعیین می‌کند.

رضایی، ابراز امیدواری کرد با همکاری تمامی دست‌اندرکاران و مسوولان، بورس کالای ایران بتواند در افق ایران تا سال ۱۴۰۴ با دادوستد ابزارهای معاملاتی جدید به صورت کاملا بومی شده و نقش خود را در ارتقای بازار سرمایه کشور ایفا کند.نایب رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران نیز در مراسم افتتاح معاملات آتی سکه طلا در بورس کالای ایران گفت: سکه‌های قابل عرضه در معاملات آتی بورس کالا به تاریخ روز است.

محمد کشتی آرای با بیان مطلب فوق افزود: سکه‌های معاملاتی در بورس کالای ایران از سوی بانک کارگشایی در اختیار خریداران گذاشته می‌شود و تاریخ آنها به‌روز است.

به گفته وی، در سال گذشته سکه‌های تاریخ گذشته به قیمت پایین‌تری فروخته می‌شد که مورد گلایه فروشندگان بود اما در حال حاضر اغلب این سکه‌ها از چرخه خارج و ذوب شده‌اند.وی درخصوص چگونگی انجام معاملات آتی سکه طلا در بورس کالا تصریح کرد: اتحادیه طلافروشان به این بورس که بازار داخل را پوشش می‌دهد، خوشبین است و در صورت لزوم به عنوان حافظ منافع مردم دیدگاه اتحادیه لحاظ می‌شود.

نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران با اشاره به نقش بورس سکه در شفاف‌سازی قیمت‌ها گفت: شفاف‌سازی قیمت و عرضه سکه‌های استاندارد در بورس، دو ویژگی بسیار مهم این بازار است که موجب می‌شود تمام فعالان از قیمت واقعی آگاهی یافته و از سویی دیگر باعث می‌شود که سکه‌های غیراستاندارد از بازار به تدریج خارج شود.

پدرام زادنوعزیزی، کارشناس معاملات آتی نیز در مراسم افتتاح معاملات قراردادهای آتی سکه در بورس کالای ایران گفت:‌ نرم‌افزار حاضر در معاملات آتی بورس کالای ایران توسط کارشناسان این بورس تهیه و طراحی شده و برگرفته از استانداردهای بین‌المللی است و مطالعات تطبیقی آن با نرم‌افزارهای مشابه به طور کامل انجام شده است.

وی با اشاره به تست این نرم‌افزار در طول ۵ ماه گذشته تصریح کرد: تمامی آزمایشات انجام شده بر روی این نرم‌افزار فعلی مثبت بوده و پاسخگوی نیاز بورس کالا برای راه‌اندازی معاملات سکه است.به گفته وی، به زودی نسخه جدید این نرم‌افزار در اختیار کارگزاران معاملات آتی قرار می‌گیرد و تمامی کارگزاران می‌توانند در هر کجای کشور از طریق آن معاملات قراردادهای آتی سکه طلا را انجام دهند و محدودیت جغرافیایی برای این‌ معاملات برداشته می‌شود.

کارشناس معاملات آتی اظهار داشت: بورس کالا درصدد است که با اجرای یک برنامه زمان‌بندی شده، تالار معاملات آتی را به صورت کاملا الکترونیکی آماده کند تا فعالان بازار بتوانند از طریق اینترنت و بدون حضور فیزیکی به انجام معاملات بپردازند.

وی با اشاره به قیمت پایه اولین قرارداد آتی سکه طلا در بورس کالا گفت: قیمت پایه اولین قرارداد آتی سکه طلا برای تحویل در دی ماه سال‌جاری ۲۰۹هزار و ۸۰۰تومان است، گفت: در معاملات آتی برای هر روز، قیمت پایه تعیین می‌شود که قیمت تسویه روز قبل است، اما روز گذشته نرخ پایه برای نخستین معامله توسط کمیته اجرایی قراردادهای آتی تعیین شده که فرمول تعیین این قیمت‌ پایه، با توجه به دو پارامتر قیمت نقدی دارایی (سکه طلا) و زمان تحویل آن (دی ماه) می‌باشد.

وی بازه قیمت‌گذاری کارگزاران برای معاملات یک قرارداد آتی سکه طلا را مثبت و منفی سه‌درصد اعلام کرد.

عزیزی افزود: هر قرارداد آتی سکه شامل ۱۰عدد سکه طلای بهار آزادی طرح امام (ره) است. وی زمان معاملات آتی سکه طلا را هر روز از ۱۰ صبح تا ۵ بعدازظهر اعلام کرد به گونه‌ای که از ساعت ۱۰ صبح تالار آماده دریافت پیشنهادات است اما به صورت رسمی از ساعت ۵/۳ تا ۵ معامله صورت می‌گیرد.