تکرار سناریوی فولاد در بازار پتروشیمی

گروه بورس کالا- منیژه حیاتی- در پی تداوم افت قیمت انواع محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی هفته گذشته نرخ اغلب محصولات به خصوص پلیمرها در بازار کاهش پیدا کرد، اما به‌‌رغم این رویداد، قیمت‌های داخلی هنوز با قیمت‌های جهانی فاصله زیادی دارد که این امر شرایط خاصی را در بازار خرده‌فروشی محصولات پتروشیمی ایجاد کرده است. به گفته یکی از فعالان بازار، ورود محصولات ارزان قیمت وارداتی توان رقابت را از محصولات داخلی گرفته است، به طوری که بسیاری از خریداران عمده محصولات پتروشیمی از بورس، در فروش محصولات خریداری شده در بازار خرده‌فروشی با مشکلات زیادی مواجه شده‌اند.

وی به بازار پلی‌اتیلن سبک خطی (۲۰۹) اشاره کرد و گفت: برای مثال این کالا که عمده مصرف آن در تولید پوشش‌های زمین‌های کشاورزی است و در حال حاضر در اوج مصرف قرار دارد با نرخ ۱۵۵۰ تومان فروخته می‌شود، حال آن که نوع ترکیه‌ای آن در بازار با نرخ ۱۳۰۰ تومان وجود دارد. این فعال بازار با اشاره به شرایطی که در بازار فولاد و کاهش نرخ‌های آن اتفاق افتاده بود، گفت: دقیقا شرایطی که در بازار آهن اتفاق افتاده بود و خریداران به امید کاهش بیشتر قیمت‌ها از خرید خودداری می‌کردند، در بازار محصولات پتروشیمی نیز اتفاق افتاده است و اگر هم خریدی انجام شود، خرید محصولات وارداتی است در حالی که انبارها از کالاهای داخلی پر است.

عرضه‌کنندگان در کاهش نرخ رقابت می‌کنند

یکی دیگر از فعالان بازار نیز در خصوص دلایل رکود بازار خرده‌فروشی می‌گوید: با توجه به اینکه نرخ جهانی محصولات پتروشیمی کاهش پیدا کرده، شرکت‌های پتروشیمی با یکدیگر رقابت می‌کنند و در حالی که هنوز محموله‌‌های قبلی در بازار توزیع نشده یا حتی به خریداران تحویل داده نشده است، همان کالا را در بورس با نرخ پایین‌تر عرضه می‌کنند. این وضعیت باعث شده تا خریداران با احتیاط بیشتری در عرضه‌های بورس اقدام کنند. وی به افت قیمت پلی پروپیلن اشاره کرد و گفت: قیمت این کالا یک ماه قبل ۱۸۰۰ تومان بود در حالی که نرخ آن کمتر از یک ماه قبل ۱۲۰۰ تومان بود یا این که Ex۲ در حال حاضر ۷۱۰ تومان فروش می‌رود حال آن که محموله‌هایی که یک ماه با نرخ ۱۴۵۰ تومان فروخته شده هنوز در انبارها بوده و فروش نرفته است.

بوروکراسی، حضور خریداران خرد را دشوار کرد

در حالی که افت قیمت‌های جهانی و ورود محصولات ارزان قیمت به بازار، عامل رکود بازار عنوان می‌شود، اما عوامل ثابت دیگری نیز از سوی برخی فعالان بازار مطرح می‌شود.

یکی از کارگزاران بورس، اجرای مالیات بر ارزش افزوده، کد اقتصادی و بوروکراسی‌های موجود در معاملات بورس

را یکی از دلایل عدم حضور خریداران خرد در این بازار دانسته و در این خصوص می‌گوید: برخی فعالان بازار اخیرا نسبت به اینکه کالاها به طور مستقیم در اختیار مصرف‌کنندگان خرد و صنایع پایین‌دستی قرار نمی‌گیرد، نگرانی‌هایی را ابراز می‌کنند و واقعیت این است که بوروکراسی بورس و خرید نقدی باعث شده تا امکان حضور تمامی مصرف‌کنندگان محصولات پلاستیکی وجود نداشته باشد، از این رو انتظار می‌رود بورس و عرضه‌کنندگان طی بررسی‌های کارشناسانه، دلایلی که باعث می‌شود همه خریداران در بازار حاضر نشوند را از بین ببرند.

وی خاطرنشان کرد: برای حضور بیشتر مصرف‌کنندگان در بورس اطلاع‌رسانی بیشتر در خصوص نحوه دریافت مالیات باید صورت بگیرد، چرا که در حال حاضر برخی خریداران محصولات پتروشیمی به این دلیل که اطلاعاتی در خصوص مالیات ندارند مستقیما از بورس خرید نمی‌کنند، بنابراین به سمت واسطه‌ها می‌روند.طبق آخرین اطلاعات در حال حاضر پلی پروپلین در بازارهای جهانی ۷۰۰ دلار، پلی اتیلن سبک خطی ۷۶۰ دلار، PVC ا۸۳۸ دلار، ABSا ۱۶۵۰ دلار، پلی اتیلن سنگین ۸۶۰ دلار، پلی استایرن معمولی ۱۱۰۰ دلار، پلی اتیلن سبک فیلم ۱۲۰۰ دلار، پلی اتیلن ترفتالات (۸۲۱) ۱۱۶۸ دلار، پلی اتیلن ترفتالات (۷۸۱)، ۹۵۰دلار و پلی اتیلن ترفتالات (۶۴۱) TC،ا ۹۵۰ دلار به فروش می‌رود.