دفاع پایانی فولادسازان  از چتر حمایتی

گروه بورس کالا- زهرا مسافر: فولادسازان بخش خصوصی ضمن حمایت از افزایش تعرفه‌های واردات فولاد این اقدام دولت را در رشد قیمت آهن در ماه‌‌های آینده غیرموثر خواندند.

در تمام کشورهای دنیا دولت‌ها برای حمایت از صنعت داخل خود از چتر حمایتی به نام تعرفه استفاده می‌کنند؛ البته تا جایی که تولیدکنندگان بتوانند از نظر کمی و کیفی با محصولات خارجی رقابت کنند. در کشور ما نیز که از حدود ۴ ماه اخیر بازار فولاد در کشور تحت تاثیر بحران‌های اقتصاد جهانی و رکود حاکم بر ساخت‌وسازها با نابسامانی روبه‌رو شده است، دولت باید برای جلوگیری این سرازیر شدن فولاد بی‌کیفیت روسی و چینی با قیمت‌های ارزانتر از تولیدات داخل با اعمال تعرفه‌ها اقدامات لازم را انجام دهد. زیرا هیات وزیران نیز در جلسه مورخ ۷/۵/۱۳۸۳ بنا به پیشنهاد شماره ۲۴۹۳۶/۱ مورخ ۲۴/۱۲/۱۳۸۳ واردات بازرگانی و با توجه به نظر موافق وزرای عضو شورای اقتصاد و در اجرای بند «ح» ماده «۳۳» قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، مصوب ۱۳۸۳ تدابیر و اقدام‌های حفاظتی، بحرانی و ضد دامپینگ را برای حمایت از تولیدکنندگان داخلی تصویب کرد.

از سویی بر اساس حساسیت موجود در بازار و شرایط بحرانی کنونی نگرانی‌هایی در خصوص رشد قیمت‌ها در پی افزایش نرخ تعرفه واردات وجود دارد با تنی چند از تولیدکنندگان داخلی به بحث و گفت‌وگو نشسته‌ایم که متن آن را در زیر می‌ خوانید:

رشد تعرفه‌ها هزینه واردات را بالا می‌برد

حسن مصیب‌زاده، مدیرعامل فولاد البرز در این باره گفت: رشد تعرفه واردات به رغم آنکه هزینه واردات را بالا می‌برد، اما تاثیر زیادی بر قیمت‌های داخل ندارد.

وی با اشاره به پیشنهاد انجمن فولاد مبنی بر رشد تعرفه‌های واردات فولاد تا ۳۰درصد، افزود: چنانچه نرخ تعرفه‌ها به میزان ۲۰درصد افزایش یابد، تاثیری بر رشد قیمت‌ها نخواهد داشت.

به گفته وی، هم اکنون دردنیا مقاطع فولادی از سوی کارخانه‌های بسیار ارزان‌تر از شمش تولید می‌شوند. بر اثر رکود اقتصادی و تعطیل شدن پروژه‌های عمرانی در اغلب کشورها این محصولات در انبارها دپو شده است و آنها درصدد فروش و عرضه محصولاتشان به قیمت بسیار پایین هستند.

مدیرعامل فولاد البرز تصریح کرد: دولت باید برای جلوگیری از سرازیر شدن مقاطع فولادی ارزان دنیا به کشور، با ابزار تعرفه‌ای و همچنین قوانین ضد دامپینگی مانع این واردات شود.

رشد تعرفه واردات آهن تاثیری بر افزایش قیمت‌ها ندارد

مدیر عامل نورد فولاد کرمانشاه نیز با اشاره به زمزمه افزایش نرخ تعرفه واردات‌، به میزان ۲۰درصد گفت: این اقدام دولت به علت حمایت از تولیدکنندگان داخلی در بهبود وضعیت کنونی بسیار تاثیرگذار است.

بهروز سلیمانی افزود: رشد تعرفه واردات فولاد نه تنها تاثیری بر افزایش قیمت آنها در بازار داخل نخواهد داشت، بلکه با کاهش واردات محصولات بی‌کیفیت چینی و روسی به کشور، انگیزه لازم را برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای و سرمایه‌گذاری بیشتر و جدید در صنعت فولاد ایجاد خواهد کرد.

وی تاکید کرد: هم اکنون واردات مقاطع فولاد غیراستاندارد و بی‌کیفیت به کشور منجر به وارد شدن ضربه به تولید داخل و اشتغال شده است و این امر کاهش تولید را در پی دارد.

مدیرعامل نورد فولاد کرمانشاه تصریح کرد: دولت باید با وضع تعرفه‌های بالا وضعیت بحرانی حاکم بر بازار آهن را که از دو سه ماه گذشته ایجاد شده، ساماندهی کند تا تولیدکنندگان بیشتر متضرر نشوند.

وی خاطرنشان کرد: در صورت رشد تعرفه واردات، به علت بحران‌های جهانی و رکود مسکن و به علت نبود تقاضا قیمت‌ها رشد نخواهد یافت.

به علت عرضه مازاد بر مصرف، رشد تعرفه‌ها بی‌تاثیر است

تقی بهرامی، مدیرعامل فولاد اردبیل همچنین در این خصوص معتقد است: در صورت رشد تعرفه‌ها به میزان ۲۰درصد قیمت‌ها افزایش نخواهد یافت اما احتمال آنکه جو روانی آن تاثیرگذار باشد، دور از انتظار نیست.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون در دنیا تولیدکنندگان فولاد حدود ۴۰درصد از تولید خود را کاهش داده‌اند، اظهار داشت: از این‌رو اغلب کارخانه‌‌ها به علت وجود محصولات مازاد برمصرف خود به دنبال صادرات و پیدا کردن بازارهای صادراتی جدید هستند.

بهرامی گفت: به علت نبود خریدار اغلب کارخانه‌های تولیدکننده فولاد، ایران را کشور هدف خود قرار داده و به منظور فروش محصولات خود برای تحقق این امر تلاش بسیار می‌کنند که وقوع چنین اتفاقی برای کشور ما بسیار خطرناک است.

وی با بیان اینکه هم‌اکنون کمبودی از جهت فولاد در کشور وجود ندارد، افزود: بخش خصوصی در کنار تولیدات دولتی از آمادگی کافی برای تامین نیاز کشور برخوردار است و از این‌رو هیچ‌گونه نگرانی برای تامین نیاز داخل به فولاد وجود ندارد و نباید اجازه ورود فولاد سرگردان آب‌های بین‌المللی دنیا به کشور ما داده شود.

مدیرعامل فولاد اردبیل با تاکید بر اینکه باید از تولید ملی کشور محافظت شود، تصریح کرد: دولت باید علاوه بر موضوع وضع تعرفه واردات فولاد به میزان ۳۰درصد، ورود محصولات بی‌کیفیت خارجی را به کشور به علت دامپینگ از سوی آنها ممنوع کند.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه هم‌اکنون ساخت‌وساز در کشور ما در شرایط بسیار آرامی قرار دارد، برای خرید محصولات فولادی نباید عجله کرد، زیرا انبار تمام کارخانه‌های داخلی مملو از فولاد است و پایین نگه داشتن تعرفه‌ها در وضعیت کنونی منطقی نیست.

ورود مقاطع فولادی بی‌کیفیت به کشور ممنوع شود

مسعود استاد عظیم، مدیرعامل فولاد الیگودرز نیز درخصوص تاثیر رشد تعرفه واردات فولاد به افزایش قیمت‌ها گفت: هم‌اکنون یکی از مشکلات تولیدکنندگان داخلی بحث رقابت با محصولات بی‌کیفیت خارجی است.

وی افزود: هم‌اکنون محصولات با کیفیت شرکت‌های داخلی از جمله ذوب‌آهن اصفهان، خوزستان و برخی شرکت‌های خصوصی به علت سرازیر شدن مقاطع فولادی مجبورند با محصولات بی‌کیفیت آنها رقابت کنند و این امر منطقی نیست.

مدیرعامل فولاد الیگودرز تصریح کرد: دولت برای حمایت از تولید داخل باید علاوه‌بر استفاده از چتر حمایتی تعرفه، از ورود محصولات بی‌کیفیت خارجی جلوگیری کند.

وی با بیان اینکه رشد تعرفه‌ها در تمام دنیا کیفیت و کمیت تولیدات را کاهش می‌دهد، خاطرنشان کرد: اما در مقطعی از زمان این اقدام لازم است و برای حفظ صنعت و تولید داخل نسبت به افزایش مقطعی تعرفه‌ها اقدام کند.

استاد عظیم، گفت: چنانچه رشد تعرفه واردات فولاد به صورت مقطعی صورت گیرد موجب رشد قیمت‌ها نخواهد شد اما پس از حمایت از تولیدکنندگان و صنعت فولاد دوباره به میزان قبل برگردد.

رشد تعرفه واردات؛ راهکاری مناسب برای حمایت از تولید داخل احمد دنیانور مدیرعامل فولاد جنوب همچنین در این خصوص معتقد است: متاسفانه به علت نوسانات قیمتی فولاد که طی ماه‌های اخیر در کشور ایجاد شد، به بدنه کارخانه‌ها و تولیدکنندگان آسیب جدی وارد شده است.

وی افزود: همچنین از جمله اتفاقاتی که طی ماه‌های اخیر به علت نابسامانی‌های حاکم رخ داده است، واردات بی‌رویه شمش و مقاطع فولادی با قیمت‌های ارزان‌تر از تولیدات داخل بوده است.

به گفته وی، به علت پایین نگه داشته شدن میزان تعرفه واردات فولاد انگیزه تجار برای خرید محصولات خارجی و اشباع بازارهای داخلی زیاد شده است که این امر حاکی از علائم خطرناک در کشور است. مدیرعامل فولاد جنوب با اشاره به اینکه هم اکنون نیز رشد تعرفه واردات آهن دیرهنگام است، تصریح کرد: اما باز هم در شرایط کنونی این اقدام می‌تواند راهکار مناسبی برای جلوگیری از واردات بی‌رویه و حمایت از تولیدات داخلی باشد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش روزبه‌روز محصولات فولادی در خارج از کشور، پیش‌بینی می‌شود حتی در صورت رشد تعرفه واردات، قیمت‌ها افزایش نخواهد نیافت زیرا ابزار تعرفه‌ا‌ی تنها کندکننده واردات محسوب می‌شود، اما متوقف کننده نیست. دنیانور گفت: رشد تعرفه واردات مانع از آن نخواهد شد تا تجار از واردات دست بردارند، زیرا باز هم این امر برای آنها مقرون به صرفه خواهد بود.

کمیسیون ماده یک تصمیمی در مورد تعرفه واردات آهن نگرفته است

با اینکه روز سه‌شنبه گذشته مسعود سمیعی‌نژاد معاون وزیر صنایع و معادن خبر افزایش تعرفه واردات آهن را مطرح کرده بود، اما مدیر کل دفتر واردات و صادرات وزارت بازرگانی نسبت به رشد تعرفه‌ها اظهار بی‌اطلاعی کرد.

طی روزهای اخیر شنیده‌ها حاکی از آن بود که قرار شد نرخ تعرفه واردات میلگرد و تیرآهن به ۲۰درصد برسد، اما طی هفته جاری جلسه کمیسیون ماده یک روی این موضوع بدون حصول نتیجه به پایان رسیده است.

البته در این میان روزسه‌شنبه گذشته اخبار دریافتی حاکی از تصویب افزایش نرخ تعرفه‌های موجود به نقل از مسعود سمیعی‌نژاد، معاون معادن و صنایع معدنی وزارت صنایع و معادن چاپ شده بود. به علت حساسیت موضوع و تماس‌های مکرر از سوی فعالان بازار آهن، طی تماس تلفنی با وزارت بازرگانی و مدیر کل دفتر مقررات صادرات و واردات، وزارت بازرگانی در این خصوص پاسخگو شده و گفت: تاکنون هیچ گونه تغییری در میزان تعرفه واردات آهن از سوی کمیسیون ماده یک صورت نگرفته است.

حمید صافدل افزود: پیشنهاد رشد تعرفه‌ها از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد مطرح شد که وزارت صنایع نیز بر روی این موضوع تاکید داشته است.

وی تصریح کرد: همانند موارد دیگر بحث افزایش تعرفه واردات آهن برای کارشناسی به کمیسیون ماده یک ارجاع شده است، اما این کمیسیون تاکنون تصمیم نهایی را در این خصوصی اتخاذ نکرده است. به گفته مدیر کل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی، کمیسیون ماده یک یکی از فعال‌ترین کارگروه‌های کارشناسی در هیات دولت است و دولت نیز از این ظرفیت به نحو مطلوبی استفاده می‌کند.

وی اظهار داشت: کمیسیون ماده یک، هفته‌ای ۲ تا ۳ جلسه به صورت کمیته‌های اصلی و فرعی تشکیل می‌‌دهد و تمام دستگاه‌ها به طور جدی در این جلسات شرکت می‌کنند.

صافدل تاکید کرد: پیشنهاد رشد تعرفه واردات آهن از سوی انجمن تولیدکنندگان پیشنهاد شد که وزارت صنایع نیز روی آن تاکید داشته است.

سرمایه‌گذاری ۱۸ میلیارد دلاری عرب‌ها در صنعت فولاد

آزاده حسینی - تعرفه برای استفاده در مواقعی خاص طراحی شده که هم اکنون فرصت استفاده از آن رسیده است.

مسعود ابکاء مدیرعامل سابق ذوب‌آهن اصفهان با بیان مطلب فوق به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: استفاده از تعرفه برای مواقعی خاص طراحی شده که بازار را به نفع مصرف‌کننده یا تولیدکننده برگرداند. هم اکنون نیز فرصت استفاده از تعرفه است و اگر زمان بگذرد نوشدارویی بعد از مرگ سهراب است وفایده‌ای ندارد.وی ادامه داد: تعرفه زمانی می‌تواند مفید واقع شود که به سرعت اجرایی شده و از سوی دیگر زمان اجرای آن نیز محدود باشد چون بازار مدام در حال افت و خیز است و احتیاج به عکس‌العمل سریع و مناسب دارد.ابکاء تصریح کرد: البته به دلیل کاهش قیمت حامل‌های انرژی این انتظار می‌رود که تولیدکنندگان نیز خود را با بازار وفق دهند و بالا بودن نرخ تعرفه واردات در بلندمدت موجب کاهلی فولادسازان خواهد شد.وی افزود: علاوه بر مدت زمان اجرای تعرفه، میزان آن نیز در تنظیم بازار نقش موثری دارد. وی با بیان اینکه فولادسازان هم اکنون شمش را به محصول نهایی تبدیل می‌کنند که با نرخ‌های بالا خریداری کرده و مجبور به ارزان فروشی هستند، تاکید کرد: به همین دلیل نیاز به افزایش تعرفه در این شرایط به شدت احساس می‌شود که اگر به آن بی‌توجهی نشود فولادسازان ضررهای هنگفت می‌بینند و موجب تعطیلی و از بین رفتن اشتغال می‌شود.وی ادامه داد، با توجه به اینکه این رکود در سطح جهانی اتفاق افتاده، پایین بودن و در برخی محصولات نبود تعرفه موجب سرازیر شدن محصولات سایر کشورها می‌شود، لذا جهت ممانعت از ورود محصولات خارجی و حفظ و حمایت از بازار داخلی، اعمال تعرفه ضروری به نظر می‌رسد. وی ادامه داد: فولادسازان ما عمدتا شمش را به نرخ‌های بالا خریداری کرده و هم‌اکنون محصول خود را با ضرر می‌فروشند که اعمال تعرفه برای مدت ۶ ماه می‌تواند مانع ضرر و زیان فولادسازان در این مقطع شود که همانطور که ذکر شد نیازی به اجرای آن در طولانی مدت نیست. وی با پیش‌بینی از وضعیت بازار فولاد در ماه‌های آتی اظهار داشت: با شروع سال جدید میلادی در ماه‌های دوم و سوم اندکی رشد قیمت خواهیم داشت، اما این روند صعودی ملایم بوده و تجربه رشد جهشی قیمت در سال جدید میلادی تکرار نخواهد شد. البته این در صورتی است که در بازار نفت و انرژی اتفاق خاصی نیفتد.

وی همچنین با هشدار به مسوولان از سرمایه‌گذاری ۱۸ میلیاردی در کشورهای حاشیه خلیج فارس خبر داد و گفت: امیدواریم در کنار تلاش برای ساماندهی بازار آهن و حفظ منافع فولادسازان در فکر سرمایه‌گذاری برای تولید بیشتر نیز باشیم؛

چرا که با سرمایه‌گذاری ۱۸ میلیارد دلاری اعراب در حاشیه خلیج فارس ممکن است جایگاه بزرگترین تولیدکننده بودن خود را در خاورمیانه از دست بدهیم.