بازار کشاورزی- یک کارگزار بورس کالا:
بورس کشاورزی محکوم به فنا است
ایسنا- با ادامه روند فعلی و کمتوجهی متولیان بخش کشاورزی به ورود محصولها به بورس، بورس کشاورزی محکوم به فنا است. بهزاد محمودی، عضو هیات مدیره شرکت کارگزاری بهپرور، اظهار کرد: طی ادغام بورس کشاورزی با بورس فلزات و پتروشیمی در بورس کالا، هیچ پیشرفتی در کار بورس کشاورزی اتفاق نیفتاده و کم کم حالتی پیش آمده که رینگ آن به اجبار برگزار میشود، به طوریکه میان دو رینگ فلزات و پتروشیمی، حداکثر نیم ساعت زمان برای بورس کشاورزی قرار داده میشود که البته با حجم پایین معاملات در آن، بیش از این هم نیاز نیست.
وی گفت: این به معنای خرده گیری به مسوولان شرکت بورس کالا یا سازمان بورس و اوراق بهادار نیست، زیرا متولیان بخش کشاورزی، خود علاقهمند به فعالیت در بورس نیستند. به نظر میرسد با وجود آنکه وزارت جهاد کشاورزی متولی ایجاد بورس کشاورزی بوده است، اما از همان ابتدا علاقهای نداشت که بازار محصولات کشاورزی را به بورس انتقال دهد و به ادامه روند به صورت سنتی پرداختند.
او افزود: کارگروهی هم در این زمینه پس از ادغام بورسها در وزارتخانه به وجود آمد، اما آن هم هیچ کار موثری انجام نداده و از جلسات آنها نتیجه عملی گرفته نشده است.
او خاطرنشان کرد: براساس مصوبه شورای اقتصاد و وزارت صنایع و معادن، تمام معاملات فلزات از طریق بورس انجام میشود، اما چنین روندی در مورد کشاورزی وجود ندارد. حتی از مصوبهای که براساس آن محصولات پذیرفته شده در بورسها از سبد حمایتی دولت خارج میشوند، تخطی شده و به نظر میرسد با حمایت گاه منفی، بورس کشاورزی محکوم به فنا است.
محمودی تاکید کرد: از این بازار، هیچ انتظار توسعهای نمیرود، مگر آنکه سازمان بورس با معاملات آتی در بورس کالا، روح تازهای به معاملات بخش کشاورزی بدهد و به دلیل انجام آزمون و خطای معاملات آتی در بورس، نمیتوان از آن در بورس کشاورزی که با محصولات استراتژیک سر و کار دارد، بهره برد و انجام این نوع معاملات، نیازمند تجربه کافی است.
وی با بیان اینکه از سال ۸۳ تاکنون، هم راستا با افزایش قیمت محصولات کشاورزی، حجم معاملات هم افزایش نیافته است، گفت: مشکل کار این است که این میزان معامله، درصد کمی از بازار محصولات کشاورزی را در بر میگیرد و اگر این درصد یک رقمی باشد، جای امیدواری دارد؛ البته شرکت بورس کالا، کار ویژهای برای توسعه این بازار نتوانسته انجام دهد و وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تعاون روستایی و غیره، گویا علاقهای به توسعه این بورس ندارند.
او خاطرنشان کرد: تمام معاملات محصولات کشاورزی دولتی است یا از طریق برخی دلالان انجام میشود، به ویژه اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده، آشفتگی در بازار محصولها ایجاد میکند که به ضرر تولیدکننده و مصرفکننده میشود و موضوع باید هر چه سریعتر از طریق وزارت بازرگانی، اقتصاد و دارایی و جهاد کشاورزی بررسی شود تا معاملات در قالب بورس انجام شود که مالیات بر ارزش افزوده آنها هم قابل پیگیری باشد.
عضو هیات مدیره شرکت کارگزاری تاکید کرد: معتقدم اگر تعدادی از محصولات قدیمی از بورس حذف شود، تمرکز بیشتری اعمال شده و امتیازاتی از بخش کشاورزی برای معامله این کالاها کافی است، زیرا تعداد زیاد کالا شاید نتیجه مثبتی برای بورس نداشته باشند.
او ادامه داد: با وجود پذیرش پسته و زعفران، این کالاها هنوز وارد بورس نشدهاند؛ به عنوان مثال، بازار زعفران تاکنون در دست دلالان و سازمان تعاون روستایی بوده و نقش مستقیم وزارتخانه کمتر است و با نگاهی به روند فعالیت این سازمان، متوجه میشویم که تا چه میزان به بازار زعفران ضرر زده است. او با اشاره به اختلاف روند ورود کالاها به بورس در ایران و دیگر کشورها، ابراز عقیده کرد: در سایر کشورها نظیر هند که سابقه یکسانی با راهاندازی بورس کالا در ایران دارد، مشاهده میشود که متولیان بخش به بورس التماس میکنند که کالای مورد نظر را بورسی کنند، اما در کشور ما کارگزاران بورس از متولیان بخش برای ورود کالا به بورس اصرار میکنند.
محمودی گفت: بورس کالای ایران، متاثر از بحرانهای جهانی نبوده و بیشتر از تقویت ارزش دلار و کاهش قیمت نفت تاثیر میپذیرد و به همین سبب، نوسان شدیدی در قیمت کالاهای موجود در بورس داشته است، اما چون درگاه اقتصاد ما به روی اقتصاد جهانی به طور کامل، نه باز و نه بسته است، به همین منظور، بحرانهای جهانی تاثیر کوتاه مدت در اقتصاد ایران ندارد و ما باید منتظر تاثیر بلند مدت آن باشیم.
عضو هیات مدیره شرکت کارگزاری بهپرور در پایان گفت: معامله کالا در بورس شاید در کوتاه مدت به ضرر عدهای خاص باشد، اما اگر آنها هم به معامله شفاف اعتقاد داشته و از رانت بهرهای نبرند، از شفافیت بازار منتفع شده و این روند به نفع بازار آن کالا خواهد بود.
ارسال نظر