دلایل بازگشت رونق به بازار آهن

آزاده حسینی

بازگشت رونق به مبادلات بازار آهن از ابتدای هفته گذشته برای بسیاری از فعالان بازار دلیل منطقی نداشته، اما.... همین که فضای مبادلات دوباره رونق گرفته برای آنها کافی است تا مجددا خرید و فروش را آغاز کرده و با وجود آنکه دیدشان در مورد آینده هنوز روشن نیست، اما سعی دارند از فضای ایجاد شده نهایت بهره را ببرند.

افت قیمت آهن از مردادماه سال جاری آغاز شد و به واسطه کاهش مداوم قیمت‌ها فعالان بازار دست از خرید کشیده و در انتظار کف قیمت‌ها ماندند، برخی بازگشت تقاضا به بازار را سرآمدن انتظار فعالان بازار در مورد به کف رسیدن قیمت‌ها می‌دانند، اما آنچه که عیان است آغاز مبادلات و افزایش سطح تقاضا در بازار آهن است که سرانجام در پایان هفته گذشته منجر به رشد قیمت‌ها نیز شد؛ البته برخی نسبت به آینده بازار خوشبین نیستند، اما حضورشان در بازار نشانگر این موضوع است که حتی بدبین‌ترین افراد نیز هرچند اندک، اما خرید کرده و موجودی‌های انبار خود را که حالا تقریبا به صفر رسیده افزایش دهند. «دنیای‌اقتصاد» به‌منظور علل بازگشت تقاضا به بازار و رشد قیمت آهن برخلاف حرکت نزولی نرخ نفت با فعالان این بازار گفت‌وگویی را ترتیب داده که در پی می‌خوانید:

رونق بازار موقتی است

امیر آقامکی، رییس تعاونی آهن‌آلات تهران در مورد بازگشت رونق به بازار آهن گفت: این رونق بازار آهن موقتی است و دوام پیدا نمی‌کند.

وی ادامه داد: این رشد کاذب است و می‌تواند برآمده از خرید عمده یک شخص باشد یا شایعه‌ای مبنی بر خرید عمده یا افزایش نرخ تعرفه واردات. به هر حال دلیل آن مشخص نیست اما در این فصل این رونق کاذب به نظر می‌رسد.

مکی تصریح کرد: معمولا دوره رونق بازار آهن اردیبهشت تا ابتدای پاییز است و در آغاز پاییز و دی بازار آهن با رکود مواجه می‌شود که البته در بهمن و اسفند یعنی دو ماه نزدیک به عید خریدها برای سال آینده آغاز شده و اندکی رونق به بازار می‌دهد.

وی اظهار داشت: وقتی تعداد خریدها در بازار افزایش یابد حجم تقاضا مدام افزایش یافته و حتی افرادی برای سرمایه‌گذاری در این بخش، وارد بازار آهن می‌شوند. لذا در نهایت منجر به رشد قیمت‌ها نیز می‌شود.

وی تاکید کرد: این رشد تقاضا موقتی است و برخی نمی‌خواهند خودشان را با روند نزولی قیمت‌ها تطابق بدهند.

وی با پیش‌بینی از آینده بازار آهن گفت: نمی‌شود با اطمینان در مورد آینده بازار آهن صحبت کرد. اما مطمئنا نرخ محصولات‌ نهایی مثل میلگرد، تیرآهن و ورق به روند نرخ شمش فولاد و نفت بستگی خواهد داشت.

واردات آهن به شدت کاهش یافته

حسین ملاحسین‌آقا، رییس هیات‌مدیره بورس کالای ایران در مورد بازگشت تقاضا بر بازار آهن گفت: این بازگشت می‌تواند مربوط به شایعه افزایش تعرفه واردات آهن‌آلات باشد.

وی ادامه داد: همچنین کاهش واردات و پایین‌ آمدن سطح موجودی انبارها نیز در این زمینه بی‌تاثیر نیست.

وی تصریح کرد: کاهش حجم واردات آهن‌آلات در سال جاری در حالی صورت می‌گیرد که بازار داخل حدودا بین ۳۰ تا ۵۰درصد به واردات وابسته است.

تعرفه بهترین ابزار برای حفظ رونق فعلی بازار

محمد آزاد، رییس اتحادیه آهن‌فروشان در مورد رونق بازار آهن گفت: بازار همیشه قرار نیست در رکود به سر ببرد و زمانی که رکود ایجاد می‌شود، دو اتفاق می‌افتد که یکی کاهش واردات به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی است.

دیگری کاهش یا در مواردی تعطیلی کارخانه‌های تولیدی است.

وی ادامه داد: با شروع فصل گرما ساخت‌و‌ساز آغاز می‌شود لذا عمدتا در بهمن و اسفند خریدها برای سال آینده شکل می‌گیرد که در سال جاری به دلیل رکود عمده موجودی انبارها خالی است و با به دست آمدن این فرصت اکثر فعالان بازار با اطلاع از کاهش روند واردات دست به خرید می‌زنند تا در زمان رونق موجودی داشته باشند.

وی ادامه داد: بهترین فرصت برای افزایش نرخ تعرفه هم‌اکنون است؛ چرا که با افزایش نرخ تعرفه واردات آهن رونق بازگشته به بازار آهن مقطعی نخواهد بود و تداوم می‌یابد.

وی ادامه داد: با افزایش تعرفه تولید برای فولاد‌سازان صرفه اقتصادی پیدا می‌کند در واقع تعرفه در همه جای دنیا ابزار حکومتی است برای محافظت از آسیب‌های وارداتی و با توجه به بازگشت رونق به بازار در صورتی‌که تعرفه افزایش نیابد مجددا واردات رونق یافته و تولیدکنندگان داخل ضرر می‌بینند.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه رونق بازارآهن تنها در بازار داخلی، شکل گرفته حفظ وضعیت فعلی تنها از عهده دولت برمی‌آید. که این امر نیز از طریق تعرفه میسر می‌شود.

قیمت‌ها به کف رسیده

سیدرسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به کف رسیدن نرخ آهن را عامل مهم بازگشت تقاضا به بازار آهن دانست و گفت: با توجه به اینکه نرخ‌ها هم‌اکنون به کف رسیده و تولید با قیمت‌های پایین‌تر از سطح فعلی مقرون به صرفه نیست، تقاضا به بازار بازگشته است.

وی ادامه داد: کاهش حجم تولیدکنندگان بزرگی مثل آرسلور میتال و ... در سطح جهانی و داخلی باعث محدود شدن عرضه در مقابل تقاضا شده که همین عامل موجب تشدید تقاضا شده است.

وی در مورد تعرفه واردات فولاد گفت: تعرفه واردات فولاد به رونق بازار داخلی کمک خواهد کرد و مانعی در برابر واردات محصولات بی‌کیفیت خواهد بود.

وی در مورد مخالفت سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل گفت: هنگامی‌که با اعضای سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل مواجه شدیم و علت این مخالفت را جویا می‌شویم، اطلاعی ندارند و برعکس موافق نیز هستند، اما موضع رسمی سندیکا مخالفت در برابر افزایش تعرفه است که دلیل آن مشخص نیست.

تعطیلی کارخانه‌‌های فولاد

محمدصادق چیت‌ساز، کارشناس بازار آهن در مورد بازگشت تقاضا به بازار آهن گفت: این تقاضا می‌تواند ناشی از کاهش حجم واردات باشد، البته تعطیلی و کاهش حجم تولید فولادسازان را در ماه‌های گذشته نمی‌توان نادیده گرفت.

وی تصریح کرد: به کف رسیدن قیمت‌ها نیز عامل موثر دیگری در بازگشت تقاضا به بازار است. البته شایعه افزایش تعرفه نیز در بازار وجود دارد.