رییس سازمان بورس و اوراق بهادار خبر داد:
سکهها به بورس کالا میروند
ایسنا- رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در همایش یک روز قراردادهای آتی با بیان اینکه مجوز فعالیت ۲۸ کارگزاری جدید در بورس کالا برای انجام معاملات آتی صادر میشود، از ورود سکه به عنوان چهارمین محصول فیوچر در بورس خبر داد.
علی صالحآبادی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، در همایش یک روزه قراردادهای آتی هدف از ایجاد قراردادهای آتی را پوشش ریسک و کشف قیمت دانست و گفت: این ابزارها میتوانند در فضای رقابتی به کشف قیمت بهتر محصول کمک کرده و خطر آن را پوشش دهند.
وی با بیان اینکه متاسفانه تنوع ابزاری در بورس کشور وجود ندارد، ادامه داد: سهام و اوراق مشارکت تنها ابزارهایی هستند که در بورس اوراق بهادار وجود دارد و ابزارهای مالی مورد استفاده در کشور محدود است، به همین دلیل از سال گذشته در زمینه نرمافزاری و زیرساختاری اقدامات مناسبی صورت گرفت و موضوع قراردادهای آتی در دستور کار کمیته تخصصی و فقهی سازمان بورس قرار گرفت.
رییس سازمان بورس در ادامه عملکرد قراردادهای آتی را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: در حال حاضر چهار قرارداد به ماه تحویل رسیده و شمش طلا برای ماههای مرداد، شهریور، مهر و آبان آماده تحویل است، همچنین چهار قرارداد برای ماههای آذر، دی و بهمن در حال معامله است.
او به حجم معاملات قراردادهای آتی اشاره کرد و افزود: حجم معاملات در طول این مدت بیش از ۶۰۰ قرارداد به ارزش هفتمیلیارد و ۷۳۵ میلیون ریال بوده است که با توجه به اینکه هیچ گونه تبلیغی در این خصوص صورت نگرفته است، ولی حجم قابل قبولی داشته است.
وی در ادامه آموزش کارگزاران برای معاملات فیوچر را مورد توجه قرارداد و اظهار کرد: اقداماتی در حال انجام است که کارگزاران نسبت به گذشته فعال شوند، به همین منظور دو آزمون فیوچر برگزار شده است که افرادی که در آزمون اول مورد قبول قرار گرفتند، در حال حاضر در حال معامله هستند. همچنین ۳۵۰ نفر در آزمون دوم قرارداد آتی شرکت کردند.
صالحآبادی با اشاره به فعالیت ۱۲ کارگزاری از اضافه شدن ۲۸ کارگزاری جدید به این تعداد خبر داد و افزود: مجوز ۲۸ کارگزاری جدید برای معاملات آتی ارائه شد و به زودی به تعدادی که در حال فعالیت هستند، اضافه میشود. همچنین کارگزارانی که امکان معامله نداشتند، در حال تجهیز معاملات خود هستند.
او گفت: پس از برطرف شدن مشکلات فقهی قراردادهای آتی، شورای عالی بورس مقررات کلی این اوراق را به استناد ماده ۴ کانون تصویب و دستورالعمل اجرایی آن را به سازمان ارائه کرد.
وی با بیان اینکه دستورالعمل پذیرش اوراق مبادله مبتنی بر کالا اوایل سال جاری در هیات مدیره سازمان بورس به تصویب رسید، افزود: طلا اولین کالایی بود که در هیات مدیره سازمان به تصویب رسید و در اول تیر ماه معاملات قرارداد آتی در کشور آغاز شد. سپس مفتول و کاتد مس بعد از طلا مورد پذیرش قرار گرفت.
صالح آبادی در ادامه از پذیرش سکه در هیات پذیرش بورس خبر داد و گفت: سکه تمام بهار آزادی به عنوان چهارمین محصول به زودی در پذیرش قرار میگیرد که سازمان بورس از آن استقبال میکند و زمینه طراحی در این حوزه باز است.
وی در ادامه ورود آپشن در بورس کالا را مورد توجه قرار داد و گفت: باید در زمینه قراردادهای آپشن نیز تمرکز شود و آپشن و فیوچرز در کنار یکدیگر بازار توسعهیافتهای ایجاد کنند تا فرصتها و جذابیتها در بورس کالا بیشتر شود و به جذب سرمایهگذاری کمک کند. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین در حاشیه این همایش درباره آخرین وضعیت لایحه مالیاتی پیشنهادی سازمان بورس در پاسخ به ایسنا گفت: این لایحه مالیاتی در حال حاضر به دولت ارسال شده است ولی خوشبختانه با توجه به اینکه رییس جمهور طبق حکمی به وزارت اقتصاد بیان کرده است که پیشنهادهای خود را در مورد بحران اقتصاد جهانی، فرصتها و راهکارها ارائه دهد، لایحه مالیاتی سازمان بورس نیز در بین این پیشنهادها ارائه میشود، زیرا سازمان بورس هم باید راهکارهای خود را در این رابطه مطرح کند.
وی افزود: لایحه مالیاتی سازمان بورس یکی از نکاتی است که همراه این راهکارها ارائه میشود تا در فرآیند اداری معطل نشده و به سرعت در دولت تضعیف شود.
صالحآبادی با بیان اینکه این فرآیند به سازمان بورس کمک شایانی میکند، اظهار کرد: وزیر اقتصاد ظرف یک ماه موظف است پاسخ این درخواست را ارائه دهد، بنابراین به سازمان بورس کمک میکند که ظرف یک ماه به عنوان یکی از مواردی که تهیه شده به نتیجه برسد.
کارگزاران، معاملهگر بازارهای آتی نیز بشوند
از سازمان بورس و اوراق بهادار درخواست کردیم که به فعالان و کارگزاران بازار معاملات آتی امکان معاملهگری هم داده شود.
مدیرعامل شرکت بورس کالا، در نشست تخصصی آشنایی با قراردادهای آتی اظهار کرد: موفقیت بازارهای آتی به وجود بازارهای اثبات قوی وابسته است و حال با گذشت پنج سال از تشکیل این بازار، زمان استفاده از ابزارهای مشتقه رسیده است.
به گفته وی در کشور ما بهرهمندی از این ابزارها با معاملات آتی آغاز شد و پس از این مرحله فاز انجام معاملات آپشن آغاز میشود.
او با اشاره به اینکه با بروز بحران مالی جهانی، ابزارهای مشتقه مورد حمله شدید قرار گرفتند، گفت: کشورهای درگیر بحران میخواستند که این مشکل را بر دوش عملکرد ابزارهای مالی در دنیا بیاندازند، در حالی که این اتهام وارد نیست و ابزارهای مالی چنین قدرتی ندارند.
او گفت: مشابه این موضوع در مورد واحدهای بزرگ عرضه کننده است که اعلام میشود انحصارگرا هستند، در حالی که برای بطلان این حرف این را میتوان اظهار کرد که اگر در بازار رقابتی چنین اتفاقی بیافتد، این واحدها به کمک ابزارها میتوانستند خود را نجات دهند و این اتهام منتفی است.
مدیرعامل شرکت بورس کالا تاکید کرد: ابزارهای مشتقه شرط قوی زمینه ساز تشکیل بازار معاملات آتی هستند و به همین منظور از سازمان بورس و اوراق بهادار درخواست کردیم که در بازارهای آتی برای به رونق رسیدن هر چه سریعتر آن، کارگزاران به عنوان کارگزار معاملهگر هم بتوانند وارد معامله شوند.
او خاطرنشان کرد: ضرورت اصلی برای توسعه این بازار حضور شرکتهای سرمایهگذاری است و برگزاری جلسات آموزشی و توجیحی به آشنایی بیشتر با این ابزارها و معاملات آتی کمک میکند.
ارسال نظر