بازار فولاد، حرکت روی آب

زهرا سلیمی

بحران اخیر مالی و اعتباری در جهان موجب کند شدن رشد اقتصادی بسیاری از کشورها و در نتیجه کاهش تقاضا برای فولاد شده است. همین امر موجب ریزش قیمت فولاد و سردرگمی دست‌اندرکاران بازار شده است.

در همین رابطه و در پی انتشار آمار مربوط به تولید و درآمدهای شرکت آرسلورمیتال، لوشورش رییس قسمت محصولات تخت این شرکت در شیکاگو در کنفرانس سالانه فولاد آمریکای شمالی به بررسی وضعیت آینده بازار فولاد و شرکت آرسلورمیتال پرداخت.

به گفته وی پیش‌بینی آینده بازار فولاد بسیار دشوار است. «در حال حاضر شرایط بازار بسیار ناپایدار و بحرانی است. ما در این کنفرانس باید چشم‌اندازهای طولانی مدت بازار را در نظر بگیریم، ولی در شرایط کنونی ما روی آب قدم می‌زنیم و هر لحظه امکان حادثه‌ای جدید وجود دارد.»

لوشورش می‌گوید: شرکت‌های فولادی مانند فوکور، شادلوت و ان‌سی پیش‌بینی درآمدهای خود را منتشر نکردند، زیرا اوضاع بازار بسیار نابسامان و غیرقابل پیش‌بینی است. همین وضعیت در مورد تمامی شرکت‌های فولادی نیز صدق می‌کند. به گفته وی حجم معاملات فولاد بسیار کاهش یافته است و این شرایط تا زمانی که بحران‌های مالی برطرف نشوند همچنان به قوت خود باقی است. کاهش درآمد شرکت‌های فولادی در سه ماه سوم سال چشم‌گیر بود و کاهش تقاضا در بازار همچنان ادامه دارد.

با این حال به عقیده وی چشم‌انداز بازار تقاضا روشن است. بنا به گفته شورش تولیدکنندگان باید گوش به زنگ باقی بمانند تا تقاضا به خصوص از طرف کشورهای در حال توسعه‌ای مثل چین افزایش یابد.

به گفته وی ثبات محیطی در بازار زمانی اتفاق می‌افتد که صنعت فولاد پیشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته باشد؛ ولی در حال حاضر این بخش با چالش‌های فراوانی مواجه است.

رکود بازار فولاد به دلیل کاهش رشد اقتصادی جهان موجب رکود در بخش‌هایی مانند ساخت‌وساز و خودرو شده است.

به همین دلیل بخش‌ها و کارخانجات فولاد مجبور به کاهش قیمت‌ها شده‌اند. رکود بازار تقاضا و کاهش قیمت‌های جهانی شرکت‌های بزرگ فولادی را مجبور به کاهش ظرفیت تولید کرده است تا از ذخایر بازار کاسته شود. امید می‌رود با رونق مجدد اقتصاد جهانی و از میان رفتن بحران مالی و اعتباری بازار تقاضای فولاد نیز دوباره رشد کند و قیمت این محصول استراتژیک به میزان قابل قبولی برسد.

پیش‌بینی افزایش قیمت فولاد در آینده نزدیک

به گزارش مرکز خدمات فولاد، معاون دبیرکل انجمن آهن و فولاد چین در نشستی که اخیرا در تیانجین برگزار شد، اظهار داشت: روند قیمت‌های فولاد در فصل چهارم به میزان تقاضا و بیشتر از آن به اعتماد بازار بستگی دارد. ترس بازار از رکود اقتصادی در جهان، کاهش تقاضا را تسریع و روند نزولی قیمت‌ها از آگوست را تشدید کرده است. با این وجود هنوز در بازار داخلی و خارجی تعادل وجود دارد و به همین دلیل احتمال افزایش تدریجی قیمت‌ها در آینده نزدیک وجود دارد.

وی گفت، سیاست‌های قیمت گذاری و بازاریابی تولیدکنندگان فولاد تاثیری منفی بر ثبات بازار داشته و به کاهش قیمت‌ها شتاب بخشیده است.

تجار و مصرف‌کنندگان نهایی از بازار کناره گرفته و تولیدکنندگان فولاد را با انبوهی از کالا تنها گذاشته‌اند.

از سوی دیگر، از آن جایی که تولیدکنندگان فولاد هیچ سیستم مشخصی برای تعیین قیمت پایه تحویل درب کارخانه ندارند، با فروش کالاهای خود به زیر قیمت، آشفتگی بازار را دو چندان کرده‌اند.

با توجه به هزینه‌های تولید و قیمت‌های فروش فعلی، تولیدکنندگان بیش از ۱۰۰۰ یوآن (۱۴۶ دلار) هر تن ضرر می‌کنند. ۴/۳۲‌درصد از ۷۱ تولید‌کننده بزرگ و متوسط فولاد در سپتامبر اعلام زیان کرده‌اند.

این مقام اظهار داشت با توجه به رکود زمستانی بازار، تولیدکنندگان فولاد باید یک سیستم بازاریابی پایدار و مستحکم پایه‌ریزی کنند که سود آنها را تضمین کند. با پایه ریزی یک سیستم قیمت‌گذاری علمی‌تر می‌توان اندکی به قیمت‌های بازار ثبات بخشید و شرایط مساعدتری را برای تجار و مصرف‌کنندگان نهایی فراهم ساخت. همچنین برای جلوگیری از نوسانات شدید قیمت، باید تعادل را به بازار بازگرداند.

با در نظر گرفتن تولید ماهانه ۳۲/۱‌میلیون تن فولاد خام در سپتامبر، پیش‌بینی می‌شود تولید این کالا در سال جاری بالغ بر ۵۱۰‌میلیون تن شود که نسبت به سال قبل افزایش نشان می‌دهد.

وی گفت با توجه به رشد اقتصادی ۹‌درصدی در چین و توسعه ۲۵‌درصدی سرمایه‌گذاری، چین مشکل مازاد عرضه پیدا نخواهد کرد. عرضه داخلی نیز ۱/۷‌درصد معادل ۳۱‌میلیون تن افزایش خواهد داشت.

وی افزود: «ما باید به بازار فولاد در داخل چین خوشبین باشیم. روند شهرسازی و صنعتی سازی چین هنوز به اتمام نرسیده است و سیاست‌های حمایت‌گرانه اخیر دولت نیز به افزایش و تقویت قیمت‌ها کمک خواهد کرد.»

وی خاطرنشان ساخت: «با توجه به بی ثباتی‌های بازار، نوسانات قیمت تا حدودی طبیعی است.»