زهرا مسافر

به گفته منابع آگاه هم‌اکنون قیمت شمش فولاد در بنادر کشور زیر ۶۰۰تومان معامله می‌شود. کاهش سطح جهانی تقاضا درپی بحران‌های ایجاد شده برای انواع مقاطع فولادی همچنان بر قیمت مواد اولیه نیز فشار آورده و آن را به سمت پایین می‌کشد.

هم‌اکنون شرایط بازار جهانی به‌گونه‌ای متغیر و آشفته است که می‌توان فاکتورهایی از جمله نوسان قیمت نفت و حمل‌و‌نقل و حجم معاملات و موجودی انبارها، نوسان بازارهای مالی، میزان عرضه و تقاضا، جو روانی بازار و ترس از رکود آینده، کاهش چشم‌گیر فعالیت‌های صنعتی و کاهش مصرف این مواد و ... را بسیار تاثیرگذار دانست، زیرا که همچنان دارای نوسان خواهند بود. البته در این میان باید به عوامل دیگر از جمله عدم مطلوبیت شاخص‌های سهام اشاره کرد و این‌گونه که از ظواهر امر پیدا است جهان در آستانه رکود وسیعی قرار دارد زیرا که افت نرخ بیلت از ۱۳۰۰ دلار در هر تن به ۳۰۰دلار در بورس فلزات لندن و کاهش قیمت نفت ۱۴۰دلار به ۷۰دلاری حاکی از این امر است.

البته فعالان بازار روند روبه‌رشد نرخ مواد اولیه در این برهه از زمان را حذف جوایز صادراتی در گمرکات هند برشمردند و این اقدام قبلا نیز از سوی چین صورت پذیرفته بود.

افزایش بی‌سابقه قیمت نفت به بشکه‌ای ۱۴۵دلار به رشد نرخ شمش فولاد در بازارهای جهانی دامن‌زده بود به ‌گونه‌ای که به طور ناگهانی نرخ شمش فولاد در بازارهای جهانی بالای یک هزار دلار و در بازارهای داخلی به هر کیلو ۱۳۰۰تومان رسید.

اما این وضعیت پایدار نبود و با کاهش نرخ نفت، نزول شاخص‌های سهام، نوسان بازارهای مالی از جمله رکود اقتصادی در آمریکا و اروپا و کاهش تقاضا و مصرف این مواد، قیمت مواد اولیه برروی منحنی نزولی قرار گرفت و هم‌اکنون شاهد آن هستیم که نرخ هر تن شمش فولاد از بالای ۱۰۰۰ دلار به عدد ۲۵۰ تا ۲۷۰دلار در هر تن در بورس فلزات لندن در نوسان است.

در بازار داخلی نیز تولیدکنندگان داخلی هر کیلو شمش فولاد را به قیمت ۱۳۰۰ تومان خریداری می‌کردند اما این عدد هم‌اکنون به پایین ۶۰۰ تومان رسیده است.

براساس تازه‌ترین آمارها هم‌اکنون قیمت واقعی هر تن شمش فولاد در بازارهای جهانی بین ۴۶۰ تا ۴۷۰ دلار در نوسان است.

هر کیلو شمش فولاد در بنادر شمالی ایران به قیمت ۵۵۰ تومان عرضه می‌شود که فعالان بازار معتقدند که در حال حاضر بازار با کمبود مواد اولیه روبه‌رو است و مشکل اصلی هم‌اکنون قیمت شمش نبوده بلکه خلاء آن در داخل کشور می‌باشد. همچنان براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته تا روزهای پایانی سال ۲۰۰۸ این شرایط تغییر محسوسی نخواهد داشت و تنها می‌توان به خرید پایان سال کارخانه‌ها برای آغاز سال ۲۰۰۹ برای افزایش تقاضا امیدوار بود که آن هم با توجه به کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی که به حدود ۶۰ دلار در هر بشکه رسیده است، احتمال افزایش چند درصدی بیشتر لحاظ نمی‌شود.

نرخ مواد اولیه در بازار ایران نیز که تابعی از چند متغیر از جمله شرایط جهانی، تصمیمات دولت و نحوه قیمت‌گذاری آن، خرید و فروش و عرضه و تقاضای داخلی، میزان واردات و حقوق گمرکی آن و صادرات، جایزه صادراتی، میزان مالیات بر صنایع، بهره مالکانه، نحوه تخصیص اعتبارات بانکی، هزینه سوخت و انرژی، تصمیم دولت برای سرمایه‌گذاری در یک بخش خاص یا صادرات و واردات یک محصول و ماده اولیه و.... است.

واردکنندگان شمش فولاد به کشور معتقدند هم‌اکنون قیمت مواد اولیه در بازارهای جهانی به کف رسیده و پیش‌بینی می‌شود در بازارهای داخلی نیز به کمتر از این میزان کاهش نیابد.

براساس پیش‌بینی این فعالان، از اواخر سال میلادی جاری شاهد رشد نرخ شمش فولاد در بازارهای خارجی خواهیم بود؛ زیرا انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بر این موضوع بسیار تاثیرگذار است.