در پی پایین بودن تعرفه واردات و جذابیت بازار فولاد داخلی در سطح جهانی شکل گرفت
گسیل بارهای سرگردان به بنادر ایران
بحران بیسابقه در بازارهای مالی دنیا باعث شده تاکشورها به منظور مقابله با این بحران و یا خروج آن راهکارهایی اندیشیده و اجرا کنند این بحران در بازار فولاد جهانی رکودی را به بار آورده که اگر برای مقابله با آن برنامهریزی نشود مطمئنا آن را به مرز فروپاشی خواهد کشاند.
بحران بیسابقه در بازارهای مالی دنیا باعث شده تاکشورها به منظور مقابله با این بحران و یا خروج آن راهکارهایی اندیشیده و اجرا کنند این بحران در بازار فولاد جهانی رکودی را به بار آورده که اگر برای مقابله با آن برنامهریزی نشود مطمئنا آن را به مرز فروپاشی خواهد کشاند.
محمود اسلامیان
کاهش مداوم قیمتها از سطح ۱۳۰۰ تا ۲۵۰ دلار طی ۵۰ روز اخیر در سطح بازارهای جهانی باعث ورشکستگی بسیاری از فعالان بازار در سطح جهانی و داخلی شد که برای حفظ و بقای فعالیت اقتصادی و تامین نقدینگی راضی به فروش با نرخهای پایینتر از سطح بازار شدند از همین رو قیمتهای پیشنهادی در بازار بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ دلار در هر تن نوسان دارد.
به دنبال آن تولیدکنندگان به دلیل پایین بودن سطح تقاضا در بازار حجم تولیدات خود را تا 50درصد کاهش داده و از تمام ابزارهای موجود برای کاهش هزینه تمام شده بهره برده و به منظور جلب مشتری همچنین اقدام به فروش به صورت اعتباری کردهاند اما دولتها نیز در این راستا اقداماتی را انجام دادهاند که از جمله اقدامات حمایتی استفاده از ابزارهای تشویقی برای صادرات، بالا بردن تعرفه واردات، پرداخت تسهیلات بانکی است که متاسفانه در کشور ما تاکنون هیچ یک از اقدامات فوق صورت نگرفته و بازپرداخت تسهیلات بانکی نیز از یک سو مزید بر علت شده و عرصه را بر فولادسازان تنگتر کرده است، از سوی دیگر با ممانعت در صادرات از ابتدای سال مانع سرازیر شدن سودهای هنگفت در زمان اوج قیمت و رونق بازار شده و از دست رفتن این فرصت به بدنه صنعت فولاد ما در سال جاری آسیب جدی رسانده است که تنها با بالا بردن تعرفه شاید بتوان از لطمات بعدی جلوگیری کرد. عدم ارائه تسهیلات بانکی به بخش صنعت و ساختمان و همچنین تاخیر در پرداخت بودجه پروژههای عمرانی رکود بازار فولاد به ایران را آسیبپذیرتر از بازارهای منطقه ساخته است.
در عین حال بالا بودن سطح عمومی قیمت فولاد در بازار داخلی، نسبت به بازارهای خارجی که بین ۲۰۰ تا ۳۰۰دلار در هر کیلو است این جذابیت را برای تولیدکنندگان خارجی ایجاد کرده که ایران را مکان امنی برای صادرات محصولات خود بدانند به طوری که در حال حاضر ورق تولید داخل ۷۶۵تومان، میلگرد ۸۰۰تومان، تیرآهن ۹۰۰تومان در بورس کالا قیمت گذاری می شود. در حالی که متوسط قیمت ورق خارجی بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ و میلگرد بین ۵۰۰ تا ۷۰۰ تومان در هر کیلو است. از این رو دامپینگ به طور جدی در ایران در حال شکلگیری و گسترش است و اگر با وضع تعرفه مانع آن نشویم ضربهای دیگر به بدنه صنعت فولاد وارد خواهد آمد.
محمود اسلامیان رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن استان اصفهان در خصوص زمان استفاده از تعرفه از سوی دولتها گفت: استفاده از تعرفه روشی است که در دنیا شناخته شده و دولتها به منظور حمایت از بازارهای داخلی خود از آن بهره میبرند و این موضوع حتی در کشورهای عضو WTO نیز صورت میگیرد.
وی ادامه داد: هم اکنون بهترین زمان برای بالا بردن تعرفه واردات فولاد است فولادسازان در حال حاضر به سمت حاشیه ضرر سوق داده شدهاند و در صورتی که از حمایت دولت از طریق افزایش تعرفه بیبهره بمانند به ورطه ورشکستگی و نابودی میروند.
وی تاکید کرد: این تعرفهها همچنین بهتر است بعد از دوره بحران کاهش یابد و تغییر آن منوط به شرایط بازار باشد و با سرعت عمل بیشتری راجعبه آن تصمیمگیری شده و اجرایی شود تا بازده مثبتی داشته باشد.
بهرام سبحانی، مدیرعامل شرکت ذوبآهن اصفهان با اشاره به بالا رفتن سطح موجودی انبارهای فولاد در خلیجفارس و هشدار در مورد دامپینگ گفت: اخبار زیادی در مورد بالا رفتن سطح دپو محصول فولادی در کشورهای عربی و حوزه خلیجفارس شنیده میشود که احتمال سرازیر شدن آن به بازار ما را قوت بخشیده و در صورت بالا رفتن سطح تعرفهها هشدار در مورد دامپینگ جدی است.
وی ادامه داد: در حال حاضر بازار فولاد ما نسبت به سایر کشورهای تولیدکننده همسایه آسیب پذیرتر است؛چراکه در حال حاضر ساخت و ساز نیز در کشور ما تقریبا متوقف شده و بودجه پروژههای عمرانی و تسهیلات مسکن تاکنون پرداخت نشده و رکود بیشتری به واسطه کاهش تقاضا و پایین بودن سطح معاملات فولاد در بازار دیده میشود.
وی ادامه داد: به واسطه رکود جهانی هر روز اخبار و شایعاتی مبنی بر ورشکستگی یک تاجر شنیده میشود که برای تامین نقدینگی مورد نیاز خود اقدام به ارزانفروشی میکند که متاسفانه برخی ارزان فروشی آن تاجر را پایین بودن سطح عمومی قیمتها میدانند که این طور نیست و تولیدکنندگان قادر به فروش و ادامه تولید با نرخهای کنونی سطح بازار نیستند.
بهرام سبحانی
ارسال نظر