بازار کرومیت- اوضاع بازار کرومیت بحرانی است
کاهش ۱۰۰هزار تومانی کرومیت در دو هفته
گروه بورس کالا-هماکنون بازار کرومیت صادراتی ایران شرایط حساس و وخیمی دارد. بسیاری از معادن تولید خود را کاهش دادهاند. حجم سرمایهگذاری روی معادن این ماده بسیار کاهش یافته و بسیاری از فعالان این عرصه صبر کرده و در حال نظاره میباشند (Wait & See).
موجودی انبارها در حال افزایش و حجم معاملات شدیدا در حال کاهش است. صادرکنندگان بزرگ این ماده در خصوص خرید بسیار احتیاط کرده و غالبا از خرید خودداری میکنند. بازار این ماده بالاخص در بنادر جنوبی بسیار متشنج و پر تلاطم هستند. هر روز خبر از کاهش قیمت این ماده به گوش میرسد. آخرین قیمت پیشنهاد شده برای عیار ۴۱درصد مبلغ ۲۸۵هزار تومان بوده که در مقایسه با اوج قیمتها نزدیک به ۱۱۵هزار تومان در هر تن کاهش یافته است. از بازار پر رونق ۲ ماه پیش خبری نیست. کرومیت با عیار ۵۱درصد نیز حداکثر ۳۸۵هزار تومان پیشنهاد میشود که در مقایسه با ۲ هفته گذشته نزدیک به ۱۰۰هزار تومان کاهش داشته است.
این قیمتها به نسبت ۸ ماه گذشته هنوز بالاست و امکان کاهش قیمت دور از ذهن نمیباشد. با توجه به این مطلب که خرید و فروش این ماده معدنی از عرف خاصی برخوردار نبوده و بازارهای مقصد حرف اول و آخر را میزنند، باید گفت که روزهای سختی پیش روی فعالان این عرصه است.
غالب قیمتهای ذکر شده قیمتهای پیشنهادی بوده و از حجم معاملات با توجه به شرایط بد بازار خبر دقیقی در دست نیست. بعضی از فروشندگان از ارائه قیمت خودداری کرده و پیشنهاد قیمت را به عهده خریدار میگذارند تا شاید بتوانند کالای خود را به فروش برسانند. علائم یک رکود گسترده کاملا مشخص است. شنیدهها حاکی از آن است که بسیاری از تولیدکنندگان بزرگ این ماده معدنی تصمیم به تغییر حرفه خود گرفتهاند یا پیشنهاد مشارکت با دیگر سرمایهگذاران را ارائه کردهاند. کرومیت همچون گذشته جزو مواد معدنی پر طرفدار نیست.
هماکنون یک کارخانه فروآلیاژ به نام فروچین ورشکسته شده و یک کارخانه دیگر در کشور هند تولید خود را به پایینترین سطح ممکن کاهش داده است. همچنین یک معدن بزرگ کرومیت در آفریقای جنوبی به حالت نیمه فعال در آمده و تولید خود را ماهانه بیش از ۱۰۰ هزار تن کاهش داده است. موجودی انبارها بالا بوده و خرید و فروش در سطح بسیار پائینی قرار دارد.
نکته دیگری که در این بین خودنمایی میکند نقش واسطههاست که در گذشته باعث افزایش چشمگیر قیمت این ماده شده و هماکنون با توجه به تعهداتشان به تولیدکنندگان از هیچ اقدامی برای فروش محصول خود دریغ نمیکنند. این افراد با توجه به بنیه مالی خود این ماده را با قیمت حدود ۲۰۰هزار تومان از صاحبان معادن خریداری کرده و حتی با قیمت نزدیک به ۴۰۰ هزار تومان نیز به فروش میرساندند. با فرض حداکثر ۴۰ هزار تومان هزینه حمل و نقل سود سرشاری بدست آورده و هم اکنون با توجه به کاهش قیمت و حجم معاملات قادر به ارائه تعهدات خود به تولیدکنندگان نمیباشند. هماکنون ارائه پیشنهاد فروش بهصورت FOB و FOT یا درون کانتینر و پذیرفتن هزینه آزمایش ماده معدنی و فروش بدون دریافت پیش پرداخت که در گذشته به ندرت به چشم میخورد غالبا از طرف واسطهها دیده میشود. حجم خرید و فروش این ماده در سال جاری به پایینترین سطح خود رسیده است.
به احتمال قوی بازار این ماده باز هم دچار کاهش قیمت شود. توصیه میشود تولیدکنندگان با احتیاط بیشتری اقدام به تولید کرده و تا از فروش محصول خود اطمینان نکرده به تولید اقدام نکنند.
ارسال نظر