چشمانداز فلزات و معدن در نشست بورس لندن بررسی شد
بحران مالی جهان پاشنه آشیل تولیدکنندگان فلز
زهرا سلیمی - به نظر میرسد با ادامه کاهش تقاضا در ایالات متحده، اروپا، ژاپن و کشورهای در حال توسعه بهخصوص چین و افزایش ذخایر بعضی فلزات معدنی مانند مس، صنعت معدن و فلزات در جهان ماههای آینده با افت قیمت مواجه شوند.
در گردهمایی سالانه روز سهشنبه در بورس لندن بانکداران، مدیران بخش معدن و تجار دید روشنی نسبت به آینده اقتصادی جهان و بورس فلزات نداشتند.
فرانسیسکو بلانش، کارشناس تحقیقات فلزات در موسسه معتبر مریل لینچ گفت: اگر بحران کنونی مالی در جهان ادامه یابد ارزش فلزات صنعتی شاهد سقوط بیشتر خواهد بود.
اعتبارات محدود یکی دیگر از عواملی است که موجب کاهش تقاضا برای فلزات معدنی و مواد خام شده است؛ زیرا تجار و خریداران توان بازپرداخت وامها و اعتبارات را ندارند.
شاخص بالتیک (BDI) - شاخصی که بیانگر قیمت حملونقل کشتیرانی در سراسر جهان است و معیار خوبی است برای تحلیل شرکتهای کشتیرانی و البته درک روند رشد اقتصاد جهانی - روز سهشنبه با ۵/۸درصد کاهش به پایینترین حد خود از اواسط سال ۲۰۰۵میلادی رسید.
از زمان گردهمایی سال گذشته بورس لندن، مس، سرب، نیکل و روی با ۲۵ تا ۵۰درصد ریزش قیمت مواجه شدند که بهطور عمده به دلیل کاهش تقاضا و افزایش ذخایر جهانی این فلزات بود. ارزش آلومینیوم و قلع نیز ۱۰درصد کاهش داشته است.
با این حال برخی از تحلیلگران و کارشناسان معتقدند در بازار فلزات هنوز هم جای امیدی هست.
لئون وستگیت تحلیلگر بانک استاندارد در این مورد گفت: در آغاز دهه آینده میزان ذخایر جهانی کاهش و تقاضا برای فلزات و مواد خام افزایش خواهد یافت. با توجه به قیمتهای پایین فلزات و هزینه بالای تولید این محصولات ذخایر فلزات در آیندهای نزدیک کم میشود.
با وجود جو منفی حاکم بر همایش بورس لندن بهای فلزات پایه به غیر از روی، شاهد افزایش نسبی بود. فلز مس با ۷/۲درصد افزایش به قیمت بالای ۵۰۰۰دلار در هر تن معامله شد. ولی همچنان قیمت این فلز سرخرنگ از ماه جولای سالجاری (۸۹۴۰دلار در هر تن) پایینتر است.
پکن اعلام کرده است که واردات مس در ماه سپتامبر ۲۰درصد زیادتر شده است و همین امر موجب تقویت بیشتر قیمتها شده است. خبر کاهش تولید معدن اسکوندیدا که بزرگترین معدن خصوصی مس جهان در شیلی است نیز باعث بالا رفتن قیمت این فلز شد.
همچنین قیمت آلومینیوم با ۲درصد و نیکل با ۵/۳درصد افزایش به ترتیب ۲۳۰۰ و ۱۳۱۴۰دلار در هر تن رسید.
علاوه بر کاهش تقاضا و زیاد شدن ذخایر مازاد فلزات، بحران مالی و اقتصادی در جهان و کمشدن حجم معاملات بورس در دنیا نیز موجب نگرانی دستاندرکاران بازار شده است.
به غیر از فلزات، سایر کالاها مانند نفت و محصولات کشاورزی شدیدا تحت تاثیر این بحران قرار دارند. بهای نفت با ۲دلار کاهش به کمتر از ۸۰دلار در هر بشکه رسید.
جهش ۵۰۰دلاری قیمت مس در یک روز
بهرغم تداوم روند کاهشی قیمت فولاد در دنیا، قیمت انواع فلزات غیرآهنی در بورس فلزات لندن (LME) روبهرشد است و طی معاملات دو روز اخیر افزایش پیدا کرد.
بنابراین گزارش، کاهش شدید قیمتها بهخصوص در ۲۰هفته گذشته آنچنان زیاد بود که نرخ برخی فلزات همچون مس، بهرغم افزایش طی این دو روز هنوز به سطح نرخهای قبلی نرسیده است.
در معاملات چهاردهم اکتبر، نرخ انواع فلزات غیرآهنی به جز آلیاژ آلومینیوم رشد یافت و نرخ فلز روی ثابت ماند.
بیشترین افزایش در این روز مربوط به نیکل و کمترین افزایش مربوط به سرب بود که به ترتیب ۸۲۰ و ۳دلار رشد داشتند.
مس جهش خوبی از خود نشان داد و با ۵۲۴دلار رشد قیمت ۵هزار و ۵۵۵دلار معامله شد. قیمت خرید نقدی این فلز ۵هزار و ۵۵۴دلار و ۵۰سنت بود.
آلومینیوم ۴۸دلار رشد کرد و با نرخ ۲هزار و ۲۴۲دلار معامله شد. خرید نقدی آن ۲هزار و ۲۴۱دلار به ثبت رسید.
سرب ۳دلار رشد کرد و با نرخ یک هزار و ۶۱۵دلار به ثبت رسید. خرید نقدی این فلز یک هزار و ۶۱۵دلار بود.
نیکل ۸۲۰دلار رشد کرد و با نرخ ۱۳هزار و ۲۲۰دلار معامله شد. خرید نقدی این کالا ۱۳هزار و ۲۱۰دلار بود.
قلع با ۵۶۰دلار رشد، با نرخ ۱۴هزار و ۸۶۰دلار دادوستد شد. قیمت خرید نقدی این کالا ۱۴هزار و ۸۶۰دلار بود.
روی با همان نرخ روز قبل (یک هزار و ۴۴۲دلار) معامله شد.
خرید نقدی این فلز هم ثابت بود و با قیمت یک هزار و ۴۴۱دلار به ثبت رسید.
آلیاژ آلومینیوم ۵دلار کاهش یافت. قیمت خرید نقدی و فروش نقدی این فلز به ترتیب یک هزار و ۷۹۰ و یک هزار و ۷۹۵دلار بود.
موجودی انواع فلز در بورس فلزات لندن ۸۳هزار و ۷۸۰تن آلیاژ آلومینیوم، یک میلیون و ۴۰۵هزار و ۳۵۰تن آلومینیوم، ۲۱۱هزار و ۸۰۰تن مس، ۶۲هزار و ۳۰۰تن سرب، ۵۶هزار و ۲۵۶تن نیکل، ۵هزار و ۳۹۰تن قلع و ۱۶۵هزار و ۶۵۰تن روی بود که از این مقدار ۸۳هزار و ۶۲۰تن آلیاژ آلومینیوم، یک میلیون و ۳۸۹هزار و ۶۵۰ تن آلومینیوم، ۲۰۱هزار و ۲۲۵تن مس،، ۵۴هزار و ۵۷۵ تن سرب، ۵۴هزار و ۸۷۰ تن نیکل، ۴هزار و ۸۲۵ تن قلع و ۱۶۰هزار و ۵۷۵ تن روی مورد معامله قرار گرفت.
ارسال نظر