کرومیت‌، ترس از آینده

محمد حسین بابالو

کرومیت یکی از مواد معدنی است که از اهمیت بسیاری برخوردار بوده و طرفداران زیادی نیز دارد. با توجه به محدودیت ظرفیت تولید فروکروم در کشور، تولید مازاد بر نیاز این ماده معدنی غالبا از طریق بنادر جنوبی به کشورهایی نظیر هند، چین و ... صادر شده و از آن انواع فروکروم تولید می‌شود. در خرید و فروش و قیمت‌گذاری این کالا کشورهای هند، آفریقای جنوبی، چین،‌ترکیه و ... نقش اساسی داشته و میزان خرید و فروش ماده فروکروم و قیمت آن تاثیر اساسی بر قیمت و میزان معامله ماده معدنی کرومیت دارد. در شرایط فعلی دنیا با توجه به کاهش چشمگیر قیمت نفت و فلزات و همچنین کاهش تولید انواع فولاد و مصنوعات فولادی و فلزی، تمام مواد اولیه این صنعت از جمله سنگ‌آهن، آهن قراضه، شمش، فلزات پایه، فلزات کمیاب و انواع فروآلیاژها با کاهش چشمگیر خرید و فروش و همچنین کاهش قیمت دست در گریبان هستند. به گزارش متال بولتن، هیچ کس جرات

خرید ندارد.

مهمترین نکته درخصوص قیمت‌گذاری فروآلیاژها این مطلب است که قیمت‌ها به نسبت تغییرات قیمت شمش، سنگ آهن و مواد اولیه اصلی تغییر چندانی نکرده است. موید آن کاهش چشمگیر حجم معاملات و افزایش موجودی انبارها در نقاط مختلف جهان است. با توجه به این مطلب که شرکت‌ها برای سه ماهه چهارم سال هم‌اکنون اقدام به خرید می‌کنند و با توجه به افت ۶۶‌درصدی قیمت شمش ظرف ۴ ماه گذشته و رسیدن قیمت‌ها به زیر ۴۰۰ دلار درخصوص فروآلیاژها احتمال سقوط قیمت‌ها منطقی‌تر از ثبات آنها است.این مطلب در مورد تمام فروآلیاژها بالاخص انواع نجیب آنها و آنهایی که کاربردهای خاص دارند صدق نخواهد کرد ولی در خصوص فروآلیاژهای عمده از جمله فروکروم، فرومنگنز، فروسیلیکون و ... محتمل مینمایاند.

اما درخصوص کرومیت بعنوان ماده اولیه صنعت فروکروم و یکی از اقلام مهم صادراتی و معدنی ایران این شرایط اهمیت بیشتری می یابد. هرگونه شک قیمت بر فروآلیاژها مستقیما به مواد اولیه آنها باز خواهد گشت و کرومیت ایران مستعد این تغییرات است. شرایط برای صنعت فروکروم سخت شده و سخت‌تر نیز خواهد شد. این فشار چه از نظر قیمت و چه از نظر دقت و وسواس در انتخاب ماده اولیه و مهمتر از همه از نظر حجم معاملات بسیار مهم خواهد بود. کرومیت ایران با توجه به عیار متغییر آن، دانه‌بندی پراکنده و عدم قیمت‌گذاری مشخص و معتبر و پراکنده بودن تولیدکنندگان بخش خصوصی و ازدیاد واسطه‌ها در این بخش، عدم شناخت عیار دقیق و میزان عناصر و‌ترکیبات مفید و مضر آن و ... مستعد تغییرات فراوانی است که با توجه به شرایط بازار جهانی این ماده معدنی دستخوش این تغییرات خواهد بود. این تغییرات در وهله اول بر حجم معادلات و یا به عبارت دیگر بر حجم صادرات تاثیر خواهد‌ گذارد. مطلب بعد دقت بیشتر بر آنالیز ماده معدنی و تغییرات عناصر و‌ترکیبات مفید و مضر آن است. احتمال برگشت خوردن و یا اصطلاحا Reject بسیاری از محموله‌ها با توجه به عیار متغیر آنها و عدم انجام آزمایشات دقیق در کشور افزایش می‌یابد که ممکن است تنها به دلیل افزایش یک‌‌درصد سیلیس در ماده معدنی رخ دهد. صادرکنندگان مواد معدنی از Reject این نوع محموله‌ها خاطرات بسیار بدی دارند. نکته دیگر که از هم‌اکنون به صورت جدی خودنمایی می‌کند کاهش قیمت این ماده است که نشانه‌های سقوط قیمت چندی است علنی شده و تکاپو برای فروش را افزایش داده است.تحلیل بازار کرومیت ایران با توجه به شرایط داخلی و جهانی و همچنین ویژگی‌های فنی این نوع معادن، نیازمند بررسی و تحلیل بیشتری است که در آینده به آن خواهیم پرداخت.

نهایتا بازار صادراتی این ماده معدنی در آینده دستخوش تحولات و ناملایمات بسیاری خواهد بود. امید است فعالان این عرصه با احتیاط بیشتری به فعالیت بپردازند.

Babaloo_eng@yahoo.com