تشکیل کمیته طراحی شاخص  در بورس کالا

موج - درحالی که شرکت بورس کالا با تعریف وتعیین کمیته‌ای به بررسی لزوم تعریف و طراحی شاخص در این عرصه پرداخته است، بسیاری از کارشناسان و فعالان این بازار با رد لزوم تعریف شاخص برای این مجموعه به مخالفت با آن پرداخته‌اند.

درحالی که هیچ یک از مسوولان بورس کالا توضیح جامع و کاملی از این مساله نمی‌دهند یا غالبا از آن اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند، مجید سعادتی عضو هیات‌مدیره شرکت بورس کالا (نماینده بانک ملت) تنها با بی‌اعتقادی به این مساله عنوان می‌کند که شاخص در بورس اوراق بهادار به نمایش حجم سرمایه و سرمایه‌گذاری‌ها می‌پردازد، در حالی‌که شاخص در بورس کالا قاعدتا قادر به نمایش ثبات اقتصادی نیست.

اگر چه وی در تاکید بر تقویت انجام معاملات آتی در بورس کالا خبر از اقدام بانک ملت در تعریف شاخص معاملات آتی (به منظور فراهم آمدن امکان قیاس هرچه بهتر بورس کالای ایران با دیگر بورس‌ها) می‌دهد.

شاید قرار گرفتن مخالفت‌ها در برابر اقدام اخیر شرکت بورس کالا منجر شده است تا مسوولان ذی‌ربط دراین مساله آرام وبی صدا حرکت کنند.

چرا که در فضایی که منتقدان این طرح از تنوع کالا‌ها و سبدها به عنوان مانعی در جهت تعریف دقیق شاخص در بورس کالا نام می‌برند تا بر استفاده اطلاعاتی مناسب از شاخص تاکید کنند، پیشنهاددهندگان هنوز از جامعیت طرح اخیر خود مطمئن نیستند.

بنا به اعتقاد منتقدان؛ تنوع کالاها و محصولات در بورس کالا مانع از استفاده یکسان از شاخصی واحد برای محصولات موجود در بورس کالا شده است که این امر خود از سوی دیگر سبب شده است تا قابلیت مشخص کردن مسائل و داده‌ها از سوی شاخص حجم نیز به محاق رود.

اکنون در غیاب شاخص واحد در بورس کالا قیمت‌های مورد معامله محصولات در این بورس با دایه داری این نقش، اطلاعات جامعی را از وضعیت سیاسی- اقتصادی موجود به نمایش می‌گذارد در حالی که تعریف شاخص واحد قیمت در بورس کالا به تنهایی از این قابلیت برای فعالان بازار برخوردار نخواهد بود. (بنا به اظهارات مخالفان این طرح، تعریف مبناهای یکسان از نظر منتقدان این طرح منجر به تعریف شاخص واحد برای اوراق بهادار قابل معامله شده است که در آن به راحتی می‌توان اطلاعات مورد نیاز را از شاخص استخراج کرد).