معاملهگران بورس کالا سردر گم هستند
میلگردهای چینی تقاضای بازار را کاهش داد
دیروز به رغم سردرگمی بازار و آنچه تجار آهن، اشباع بازار مینامند، مجموعا ۲۶هزار و ۲۶۰تن انواع تیرآهن، میلگرد و ورق فولادی در بورس کالای ایران معامله شد.
منیژه حیاتی
دیروز به رغم سردرگمی بازار و آنچه تجار آهن، اشباع بازار مینامند، مجموعا ۲۶هزار و ۲۶۰تن انواع تیرآهن، میلگرد و ورق فولادی در بورس کالای ایران معامله شد.
به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، در این روز قیمت انواع میلگردهای عرضه شده توسط ذوبآهن اصفهان ثابت ماند و تنها نرخ سبد میلگرد ۱۲ تا ۲۸اA۱- آن در پی رقابت خریداران با اندکی رشد مواجه شد. جالب آنکه ۲هزار و ۲۹۰تن ورق فولاد مبارکه نیز عرضه مجدد شده و معامله شد.
با توجه به اینکه بازار آهن در حال پشت سرگذاشتن دوران سخت رکود بوده و به عقیده اغلب فعالان بازار هنوز به روزهای پرجنب و جوش گذشته برنگشته است، خریدهای روز گذشته در بورس کالا نویدبخش بازگشت رونق به بازار آهن است اما در همین حال با توجه به اینکه در حال ورود به فصل سرما و کاهش ساختوساز در کشور هستیم، به عقیده فعالان بازار این احتمال وجود دارد که این دوره گذار در بازار آهن طولانیتر بشود.
به عقیده حاضران در تالار بورس کالا، حجم معاملات ذوبآهن در مقایسه با سال گذشته هنوز در وضعیت قابل قبول قرار نگرفته است. یکی از کارگزاران میگوید: در حال حاضر اغلب مشتریهای بورس، افرادی هستند که نقدینگی زیادی دارند و اغلب افرادی هستند که به صورت عمده و برای پروژههای نسبتا بزرگ خرید میکنند.
به گفته وی هنوز تمامی خریداران همیشگی بورس و کسانی که عموما به عنوان سرمایهگذاری از بورس خرید میکردند حاضر به خرید نشدهاند. وی با اشاره به قانون ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده میگوید: خریداران و مشتریان ما هنوز نسبت به این قانون اطلاع کافی ندارند، خصوصا در حوزه پتروشیمی که خریداران با بورس به صورت کامل آشنایی پیدا نکردهاند قبولاندن این قانون جدید بسیار سخت است. به گفته وی کارگزاران برای قبولاندن این طرح به مشتریان خود همچنان در حال گفتوگو و رایزنی هستند تا نقاط مبهم را برای آنها روشن کنند. این در حالی است که آموزش و آگاهی دادن به خریداران، وظیفه سازمان امور مالیاتی است نه کارگزاران.
اما به گفته یکی از تجار بازار آهن در حال حاضر خریداران بورس کالا این قانون را پذیرفته و نسبت به آن آگاهی کافی پیدا کردهاند اما آنچه باعث نگرانی شده، عدم آگاهی خریداران بعدی بورس است. وی معتقد است در حال حاضر اغلب خریداران با این ابهام مواجه شدهاند که آیا میتوانند این ۳درصد را از خریداران بعدی و خردهفروشان بازار دریافت کنند یا نه.
وی با اشاره به تاثیر این ۳درصد بر نرخ میلگرد و تیرآهن در بازار میگوید: در حال حاضر خریداران بورس کالا ۳درصد را به اضافه هزینه حمل و نقل و هزینههای جانبی و کارمزد بورس به نرخ ثبت شده در تابلو اضافه و سپس در بازار عرضه میکنند. در نتیجه به میلگرد ۹۸۰تومانی بورس، در حدود ۲۸تومان مالیات تعلق پیدا میکند که خریدار بعدی باید به خریدار عمده پرداخت کند. اما در حال حاضر که نرخها در بازار غیررسمی کاهش یافته و بعضا از قیمتهای بورس هم پایینتر است، فروختن کالاها با قیمت بورس برای تجار و خریداران عمده بسیار سخت شده است.
این تاجر بازار خاطر نشان کرد: در حال حاضر به دلیل این که انبارها از کالا پر بوده و تقریبا بازار از آهنآلات اشباع شده، قیمتها در بازار غیررسمی پایینتر است. در نتیجه خریداران عمدهای که از بورس خرید میکنند نمیتوانند این ۲۸تومان اضافه قیمت را از خریدار بعدی بگیرند.
انبارهای پر از کالا
یکی دیگر از تجار بازار در خصوص وضعیت فعلی بازار آهن میگوید: بسیاری از تجار میلگردهایی را در انبارهای خود دارند که در مرداد ماه با نرخ ۱۰۳۰تومان خریدهاند و در شهریور ماه نیز آن را تحویل گرفتهاند. اما در حال حاضر که قیمتها پایین آمده مجبورند با ضرر این کالاها را عرضه کنند.
احتمال افزایش قیمتها ضعیف است
یک تاجر بازار معتقد است یکی از دلایلی که باعث شده نرخ بازار از بورس پایینتر باشد، همین مساله و موجودی بالای انبارها است.
به گفته این فعال بازار تعداد زیادی از تجار کالاهای موجود در انبار خود را عرضه نمیکنند به این امید که قیمتها در آینده بالا برود این در حالی است که به عقیده وی با توجه به ورود بازار به فصل سرما این احتمال که قیمتها افزایش پیدا کند بسیار ضعیف است و حتی احتمال کاهش وجود دارد.
وی میافزاید: تمامی این احتمالات و عدم وجود پیشبینی واضح از آینده به همراه اجرای قانون مالیات ۳درصدی باعث شده تا بازار در سردرگمی به سر برده و ریسک خرید بالا برود.
بازار به سمت شفافسازی میرود
در حالی که تعدادی از فعالان بازار اجرای قانون مالیات ۳درصدی را یکی از دلایل کاهش تعداد خریداران بورس ذکر میکنند در مقابل برخی دیگر امیدوارند این مساله باعث شود تا شفافیت بازار آهن بیشتر شده و دست واسطههایی که تمایل به ثبت معاملات خود ندارند، کاهش یابد.
اما در همین حال برخی خریداران از این امر نگرانند که این قانون در نهایت موجبات سوءاستفاده برخی فروشندگان خود را در بازار فراهم کند و به بهانه وجود این ۳درصد مالیات، بر نرخهای نهایی بازار بیفزایند.
یکی از خریداران بازار آهن درخصوص این قانون میگوید: ما معتقدیم این قانون و ۳درصد مالیات باید اجرا شود اما نباید در شرایطی به بازار تحمیل میشد که نرخ محصولات پایین آمده. وی معتقد است در شرایطی که خریدار و فروشنده بر سر تنها یک قانون، چانهزنی میکنند و در حالی که قیمت شمش به شدت در بازارهای جهانی کاهش پیدا کرده. این قانون به بازار تحمیل شد و بیش از همه تولیدکنندگان را با مشکل مواجه کرد.
وی با اشاره به فروشهای میلیاردی ذوبآهن در فصل گرما میگوید: این شرکت پیش از این در تابستان چندین میلیارد فروش داشت اما قانون مذکور باعث شد تا تقاضا در بازار در حدی که همیشه بود، نباشد. ضمن آنکه فروش محصولات این شرکت در بلوکهای بزرگ و حجیم دست خریداران خرد و کوچک را از بورس کوتاه کرده است.
میلگردهای چینی تقاضای بازار را کاهش داد
یکی از فعالان بازار واردات میلگردهای چینی و انباشت محصولات وارداتی در انبارها را یکی از دلایل عدمتقویت بیشتر تقاضای بازار آهن ذکر کرد و افزود: عرضه محصولات بازرگانی دولتی در شرایطی اتفاق افتاد که بازار نیاز به محصول داشت و قیمتها رو به افزایش بود اما طی یک ماه اخیر عرضه این محصولات در بازار خصوصا در بازار خردهفروشی به کاهش تقاضا دامن زد بنابراین بهتر است در این زمینه تصمیمات لازم گرفته شود.
رقابت برای خرید میلگرد A۱ ذوبآهن
دیروز در بورس کالای ایران میلگرد ۱۲-A۳ ذوبآهن، ۵۶۰ تن عرضه شد که همین مقدار کالا با نرخ ۹۸۰۰ ریال معامله شد.
سبد میلگرد ۱۶ تا ۲۲ا A۳- این شرکت هم ۱۵هزار و ۸۴۰ تن با نرخ ۹۵۰۰ ریال و سبد میلگرد کوتاه ۱۲ تا ۲۵ا -A۳ آ۳ هزار تن با نرخ ۷هزار و ۵۰۰ تن معامله شد.
نرخ سبد میلگرد ۱۲ تا ۲۸-A۱ ذوبآهن نیز به دلیل ثبت تقاضای بالاتر از عرضه پس از رقابت به ۱۱هزار و ۳۲۷ ریال رشد کرد.
سبد میلگرد ۱۶ تا ۳۲-A۳ این شرکت نیز ۷۹۰ تن با نرخ ۹۷۰۰ ریال معامله شد.
سبد میلگرد ۲۵ تا ۱۴-A۳ فولاد آذربایجان هم بالاخره۲۰۰ تن با نرخ ۹۶۰۰ ریال فروش رفت.
ورق فولاد مبارکه ۸۷۷ تومان
دیروز یک عرضهکننده که بیش از این ورق فولاد مبارکه را خریده بود با نرخ ۸۴۰۰ ریال سبد ورق گرم ۸، ۱۰ و ۱۵ را عرضه کرد که خریدار آن را با همین نرخ خرید کرد.
ورق ۸×۱۵۰۰ این شرکت هم با نرخ ۸۴۰۰ ریال معامله شد.
در گروه فولاد مجموعا ۲۶هزار و ۲۶۰ تن کالا به ارزش ۲۴۶ میلیارد و ۳۲۹میلیون و ۳۰۰هزار ریال کالا معامله شد.
ارسال نظر