بازار تقاضای فلزات پایه تحت تاثیر بحران مالی و رکود اقتصادی قرار دارد
بورس لندن یک بازار دوطرفه است
زهرا سلیمی - ترس از رکود اقتصادی موجب کاهش تمایل معاملهگران در بورس لندن (LME) شده و همین امر قیمت فلزات پایه را کاهش داده است.
زهرا سلیمی - ترس از رکود اقتصادی موجب کاهش تمایل معاملهگران در بورس لندن (LME) شده و همین امر قیمت فلزات پایه را کاهش داده است.
ثابت ماندن قیمت روی، مس و سایر فلزات پایه در بورس لندن باعث شده است تا تجار در معاملات خود جانب احتیاط را در پیش گیرند.
به گفته منابع بازار، بحرانهای به وجود آمده ذهنیت بازار را تغییر داده است. این بحرانها درصد ریسکپذیری معاملهگران را کاهش داده و آنها را محتاطتر کرده است.
براساس پیشبینی برخی از تجار، الگوی تجارت در LMEتغییر کرده است و این تغییرات تا مدتها ادامه خواهد داشت، بنا بر این پیشبینیها، تردید در بازار بیشتر شده است و همین امر عادتهای تجارت را در بازار طی چند هفته آینده تغییر خواهد داد.
با افزایش رکود اقتصادی جهان بازار تقاضای فلزات پایه که مهمترین آنها شامل آلومینیوم، سرب و قلع میباشد به خصوص در کشور چین کاهش یافته است. تقاضای زیاد چین برای کالاهای مختلف در سالهای اخیر باعث صعود ارزش مواد خام شده است.
یکی از تحلیلگران سایت اینترنتی BESEMETALS.COM میگوید: «با توجه به کاهش رشد اقتصادی چین، مصرف فلزات نیز در این کشور در سالجاری کم شده است. پیشبینیهای انجام شده حاکی از آن است که قیمت فلزات طی سالجاری و سال آینده باز هم کاهش خواهد یافت. انتظار میرود با ادامه رکود اقتصادی جهان که از بحرانهای مالی و قیمتهای بالا ناشی میشود، تقاضای فلزات در ماههای آینده و سال 2009میلادی کاهش یابد.»
این کارشناس میافزاید: «همچنین میتوان از میزان ذخایر فراوان فلزات پایه در جهان به عنوان عامل دیگری در کاهش قیمتها نام برد.»
به نظر مارتین ابوت، مدیرعامل بورسفلزات لندن روند صعودی قیمتها اهمیت چندانی ندارد؛ زیرا حجم بالای معاملات درآمد کافی را برای این بازار به همراه دارد.
او به فرانس پرس گفت: تاکنون از میزان معاملات کاسته نشده است. «LME، یک بازار دو طرفه است که هم در شرایط بحرانی و هم در شرایط ایدهآل رونق دارد.»
وی میافزاید: در شرایط ایدهآل تقاضا برای فلزات زاید است، ولی در دوران رکود نیز تجار و معاملهگران با انجام معاملات سلف با کاهش قیمتها مقابله میکنند.
LME که ۱۳۰ سال از عمر آن میگذرد، رکورددار بیشترین حجم معاملات در نیمه اول سالجاری میلادی است.
در همین حال گروه سیتی موسوم به «سیتی گروپ» پیشبینی کرده است که در پی کاهش شدید تقاضا قیمت مس، آلومینیوم و نیکل به روند نزولی خود ادامه دهد.
بنا بر گزارش این بانک مشهور آمریکایی، بهای مس به طور متوسط در سال ۲۰۰۹ میلادی به ۶۵/۳دلار در هر پوند (۸۰۴۸دلار در هر متریک تن) خواهد رسید که نسبت به محاسبات قبلی ۲/۲۳درصد کاهش داشته است.
همچنین قیمت آلومینیوم در سال 2009 به 30/1دلار در هر پوند (2866دلار در هر متریک تن) خواهد رسید. ارزش فلز نیکل نیز پیشبینی میشود در سال آینده به 6دلار در هر پوند (13230دلار در هر متریک تن) برسد که نسبت به محاسبات پیشین 40درصد کاهش را نشان میدهد. نمودار زیر نشانگر نوسانات موجودی آلومینیوم در 30 روز گذشته میباشد.
با این حال براساس گزارش نشریه معتبر آمریکایی فوربس قیمت مس در بازار لندن در روز دوشنبه ۶/۰درصد افزایش داشته است، اما این افزایش قیمتها به دلیل نگرانیهای موجود در بازار مالی و تقاضای کم بسیار محدود بوده است. قیمت این فلز سرخ رنگ در بازار بورسفلزات لندن با ۴۰دلار افزایش به ۶۸۱۵دلار در هر تن رسید.
نمودار زیر تغییرات موجودی مس در یک ماه گذشته را نشان میدهد.
بورس معاملات سلف شانگهای در هفته جاری به دلیل تقارن با تعطیلات ملی تعطیل میباشد.
در گذشته تجار از غیبت دستاندرکاران چینی استفاده میکردند تا بتوانند در میزان معاملات و نوسانات قیمتها دست داشته باشند.
هفته گذشه مس با قیمت ۷۷۹۷دلار در بورس شانگهای معامله شد. براساس آمار هفتگی، میزان ذخایر مس در این بازار ۵/۵درصد کاهش یافته و به ۹۴۲۰ تن رسیده است. ذخایر LME نیز در روز جمعه برای پنجمین روز متوالی ۳۵۰ تن کاهش یافت. به گفته کارشناسان کاهش تقاضا از طرف کشور چین مخصوصا در بخشهای مسکن و صنعتی فشار مضاعفی بر بازار خرید و فروش مس وارد کرده است.
از عوامل دیگری که بر بازار مس تاثیرگذار بوده است میتوان به تصویب برنامه 700میلیارد دلاری مقابله با بحران مالی در آمریکا اشاره کرد.
ارسال نظر