در نشست انجمن فولادسازان کشور مطرح شد
دغدغه فولادسازان از اجرای قانون جدید مالیاتی
گروه بورس کالا- روز چهارشنبه هفته گذشته، فولادسازان بخشخصوصی در مراسم افطاری که از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور و با حضور خبرنگاران برگزار شد، به بررسی چالشهای صنعت فولاد پرداختند.
در این جلسه که جای تقی بهرامی، رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد خالی بود، مباحثی همچون مالیات بر ارزش افزوده، تغییر تعرفه واردات و آزادسازی صادرات محصولات فولادی مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
تمامی فولادسازان در این جلسه ضمن انتقاد از نحوه و زمان اجرای مالیات بر ارزش افزوده، خواستار تجدیدنظر سازمان امور مالیاتی کشور و وزارت اقتصاد در این خصوص شدند.
یکی دیگر از مباحث مطرح شده در این جلسه درخواست فولادسازان در خصوص ارائه تسهیلات جهت تامین شمش از طریق کارخانههای تولید شمش داخلی بود.اکثر مدیران شرکتکننده در این جلسه با ابراز امیدواری از تغییر سیاستهای دولت در زمینه ارائه تسهیلات بانکی، خواستار حمایت بیشتر دولت از صنعت فولاد و تولید شدند.عدم نظارت بر صادرات قراضه از کشور و رشد قیمت این کالا در بازار داخلی که در نهایت شمشسازان بخشخصوصی را با مشکل مواجه کرده، از دیگر دغدغههای مطرح شده در این جلسه بود.
سید رسول خلیفه سلطان، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور در ابتدای جلسه با اشاره به وضعیت ویژه بازار آهن و رکودی که اخیرا به وجود آمده است، در خصوص اقدامات انجمن طی ۱۵ روز اخیر گفت: با توجه به آغاز زمان اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده و شرایط ویژه بازار، انجمن مباحثی را اخیرا در وزارت صنایع پیگیری کرده که از جمله آنها تغییر میزان تعرفه به رقم قبلی و آزادسازی صادرات محصولات فولادی به خصوص توسط شرکتهای فولادسازی دولتی ذوبآهن اصفهان و فولاد مبارکه بود.
وی خاطرنشان کرد: در پی افزایش قیمت محصولات فولادی و ضرورت تامین نیاز داخلی، دولت طی مصوبهای شرکتهای دولتی را از صادرات منع کرد، اما در شرایط فعلی که خرید در بازار داخلی به حداقل رسیده آزادسازی صادرات علاوه بر آنکه به تنظیم بازار و حمایت از این دو تولیدکننده میانجامد، حضور فولادسازان را در بازارهای منطقه نیز تقویت میکند.
خلیفه سلطان به بحث تامین نقدینگی جهت تامین مواد اولیه کارخانجات اشاره کرد و گفت: این بحث و مبحث تغییر تعرفه فوریت دارد. دولت همچنانکه در جریان افزایش قیمتها از مصرفکننده حمایت میکنند، باید در حال حاضر که بازار به شدت درگیر کاهش قیمتها است، از تولیدکننده حمایت کنند.
عدم اطلاعرسانی در زمینه اجرای مالیات بر ارزش افزوده
سید محمد احرامیان، مدیرعامل شرکت فولاد یزد در خصوص مالیات بر ارزش افزوده و تاثیر آن بر بازار گفت: در حال حاضر بزرگترین مشکلی که فولادسازان با آن برخورد کردهاند، مالیات بر ارزش افزوده است و متاسفانه هنوز کسی برداشت درست و کاملی از این مقوله پیدا نکرده است. وقتی از مسوولان دارایی میپرسیم، میگویند هنوز به ما ابلاغ نشده است. مشتریان ما هم اطلاعات دقیقی از این قانون ندارند و این در حالی است که از ابتدای مهر ماه این قانون در بازار لازمالاجرا شده است.
وی خاطرنشان کرد: اجرای هر قانون، یک دوره آزمایشی لازم دارد تا تمامی زوایای آن برای فعالان مشخص شود و اگر ایرادی وجود دارد، برطرف شود اما در مورد این قانون این اصل رعایت نشد.
وی با اشاره به ضرر و زیان ناشی از کاهش قیمت محصول نهایی در بازار که اخیرا فولادسازان با آن مواجه شدهاند، گفت: در شرایطی که یک شرکت تولیدکننده شمش را گرانتر از محصول نهایی میخرد، آیا ارزش افزودهای برای او به وجود آمده است که مسوولان توقع پرداخت مالیات آن را دارند.
وی خاطرنشان کرد: عدم حمایت از فولاد در کشور باعث شده تا بعد از ۲۷ سال تنها ۴میلیون تن به تولید فولاد کشور اضافه شود و این در حالی است که چین حجم تولید خود را به ۴۰۰میلیون تن رسانده است. ما در ایران به جای نفت میتوانیم فولاد تولید کنیم. ارزانترین فولاد در ایران تولید میشود. اما با تمامی ویژگیها و امکاناتی که داریم نتوانستهایم، در مقابل تولیدکنندههایی همچون چین رقابت کنیم.
بستر اجرایی برای مالیات بر ارزش افزوده آماده نیست
هندویی، مدیرعامل شرکت فولاد مازندران نیز در خصوص مالیات بر ارزش افزوده گفت: سوال ما از وزیر اقتصاد این است که چه طور انتظار دارند ما از مصرفکننده مالیات دریافت کنیم، در حالی که هنوز بسترها برای اجرای این قانون آماده نیست. آیا مسوولان گمان میکنند تولیدکنندهها، مامور مالیاتی هستند. تولیدکنندگان و تشکیلات آنها نمیتوانند سیستم پیچیده مالیات بر ارزش افزوده را اجرا کنند.
وی با تاکید بر اینکه بستر اجرایی کردن این قانون به خصوص در بازار آهن آماده نیست، گفت: فولادسازان ایرانی در جبهه جنگ اقتصاد جهانی فعالیت میکنند و اتخاذ تصمیمات بیبرنامه و تنش ایجاد کردن در بازار، صنعت را دچار مشکل میکند و نتیجهای جز آب در آسیاب دشمن ریختن ندارد.
هندویی یادآور شد: سیکل عملیات دولتی و حمایت از فولاد آنقدر کند و آرام است که در اغلب مواقع نوشداروی پس از مرگ سهراب است و عملا سودی عاید تولیدکنندگان نمیکند.
استراتژی درستی در مدیریت فولاد نداریم
دنیانور، مدیرعامل شرکت فولاد جنوب هم در ابتدای سخنان خود در این جلسه به استراتژی تولید در کشور اشاره کرد و گفت: متاسفانه استراتژی درستی در مدیریت فولاد کشور وجود ندارد و معمولا ستادها، کارگروهها و یا کمیتههایی که در زمینه این صنعت ایجاد میشود، نتیجه و خاصیتی نداشته و مباحث مطرح شده در آنها ارزش اجرایی ندارد.
وی عدم وجود استراتژی را تهدیدی برای تولیدکنندگان ذکر کرده و خاطرنشان کرد: طی سالهای اخیر تولیدکنندگان شمش بیشتری به بازار اضافه شدهاند، که میتوانند ۸۰۰ تا ۹۰۰هزار تن نیاز داخلی را پاسخ بدهند و پیشبینی میشود این رقم به ۵/۱میلیون تن تا سال آینده برسد. برای تداوم این موفقیتها به سیاستهایی جهت دفاع و حمایت از بازار قراضه احتیاج داریم.
وی با تاکید بر اینکه بازار قراضه در تمامی دنیا همواره دارای استراتژی امنیتی و مدیریتی منظمی است، گفت: اما بهدلیل آزاد بودن صادرات قراضه از کشور، شاهدیم که در حال حاضر تجار پاکستانی در بنادر جنوبی ایران این کالا را میخرند و از کشور خارج میکنند. این اقدام باعث شده تا نرخ قراضه که یکی از خوراکهای اصلی شرکتهای تولیدکننده شمش است، افزایش پیدا کند. دولت باید صادرات قراضه را از کشور ممنوع کرده و عوارض واردات آن را نیز حذف کند تا تولیدکنندگان شمش به اهدافی که در نظر گرفتهاند، برسند.وی از تولیدکنندگان نوردی خواست تا در خرید شمش اولویت را به تولیدکنندگان داخلی بدهند و یادآور شد: تولیدکنندگان شمش نیز این قول را میدهند که در شرایطی که قیمتها روبه بالا است، به تولیدکنندگان کمک کنند.
به گفته مدیرعامل فولاد جنوب در شرایط ملتهب بازار، تمامی دستاندرکاران صنعت و بازار باید با یکدیگر همکاری کنند تا شرایط روبه بهبود برود.
دست واسطهها از بازار کوتاه میشود
استاد عظیم، مدیرعامل فولاد الیگودرز با محوریت قراردادن قانون مالیات بر ارزش افزوده احتمال آزمایشی بودن این قانون را تا پایان سال مطرح کرد و گفت: معمولا قوانین جدید از ابتدای سال آغاز میشود و باتوجه به اینکه زوایای این طرح نیز هنوز مشخص نشده، احتمال دارد تا پایان سال بهصورت آزمایشی اجرا شود.
وی با اشاره به پیگیریها و بررسیهای خود در این خصوص گفت: بهرغم آنچه که اغلب فعالان بازار گمان میکنند، بررسیهای اجمالی از قانون مالیات بر ارزش افزوده نشان میدهد که این قانون به دنبال محدود کردن یا تحت فشار گذاشتن تولیدکنندگان نیست، بلکه به نظر میرسد دقیقا برعکس آنچه که گمان میرود، این قانون احتمالا به نفع تولیدکنندهها خواهد بود.
وی گفت: شرایط مالیاتدهی در این سیستم در نهایت به کوتاه شدن دست واسطهها از بازار منجر میشود و این امکان را به وجود میآورد که مواد اولیه با نرخهای واقعی به دست فولادسازان برسد.استاد عظیم یادآور شد: با توجه به اینکه خرید و فروشها بر اساس این قانون ثبت میشود، قطعا افراد شناخته شده وارد بازارخواهند شد که میتوانند به واقعیتر شدن قیمتها کمک کنند. اما هنوز برای برخورد با این موضوع و تحلیل آن زود است و نمیتوانند صد درصد درخصوص عواقب این قانون اظهارنظر کرد.مدیرعامل فولاد الیگودرز با اشاره به کاهش قیمتها در از خبرنگاران خواست تا در شرایطی که بازار با کاهش یا افزایش شدید قیمتها که به ضرر و زیان تولیدکنندگان منجر میشود، روبرو است به علتیابی و ریشهیابی این وقایع و دلایل حرکت نزولی یا صعودی بازار بپردازند.
واردکنندگان مواد اولیه از مالیات معاف شوند
حسن مصیبزاده، مدیرعامل شرکت فولاد البرز نیز درخصوص اثرات مالیات بر ارزش افزوده بر فولادسازان گفت: مالیات بر ارزش افزوده در گذشته به عنوان قانون تجمیع عوارض اخذ میشد، اما مشکلی که وجود دارد این است که این ۳درصد مالیات برای تولیدکنندگانی که ۹۰درصد مواد اولیه خود را از خارج از کشور وارد میکنند، مشکلات زیادی را به همراه می آورد.
وی خاطرنشان کرد: برخی تولیدکنندگان در حال حاضر ۴درصد عوارض گمرکی میدهند تا بتوانند مواد اولیه مورد نیاز خود را وارد کنند.بنابراین انتظار داریم کسانی که بخش اعظمی از مواد اولیه را از خارج وارد کرده و این ۴درصد هزینه گمرک را میپردازند، از ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده معاف شوند.
توافق فولادسازان غیرمنطقی نبود
در ادامه جلسه، خبرنگار دنیایاقتصاد درخصوص دلایل توافق برخی فولادسازان در تعیین قیمت کف نرخ میلگرد و عواقب این توافق از فولادسازان سوال کرد که خلیفه سلطان دبیر انجمن فولادسازان ضمن دفاع از این اقدام خاطرنشان کرد: این توافق بین برخی فولادسازان انجام شد که ابدا اقدامی غیرمنطقی نبود. فولادسازان با این توافق قصد داشتند تا در مقابل کاهش قیمتها مقاومت کنند اما اگر هم موفق به این کار نشدند و قیمتها بیشتر کاهش پیدا کرد، مساله خاصی اتفاق نیافتاده است.
ارسال نظر